我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
而家準備更喇不過未咁快有甜
唔知呢
十六

我同淇淇照舊響放完練習之後響學校正門諗住走。

雖然發生左推撞事件,但係我攞晒彩,所以心情幾好。

呢個時候我已經見到阿必響門口附近徘徊。

係喎,差啲唔記得我約左佢一齊放學添。

「阿必。」我向佢打聲招呼。

「哈…哈囉。」阿必條撚樣唔係望住我,係望住淇淇:「咁啱既?你地…你地又係啱啱練完?」

乜撚野咁啱呀,係你約我響度等架喎。

「你好呀林同學。」淇淇陽光式招牌笑容對住阿必打招呼:「你地綠社又啱啱練完?」

「叫我阿必得喇,阿熙都係咁叫我。」阿必道:「你地唔介意我都一齊行?」

咩料呀…唔係一早講定一齊行既咩?

「喂!你唔係話…」我出聲。

「呀,熙哥你都唔會反對架呵?就一齊行喇。」阿必截斷我既說話。

佢好似有心捕住淇淇多過想同我放學…

是撚旦喇。

響好短既路程入面,我地既對話圍繞住啦啦隊比賽。

不過我冇乜興趣,大部份時間都係阿必自己響度鳩講。

五分鐘既路程好快就完結,我都行到去巴士站。

話時話,阿必應該都係住我附近,佢應該一齊搭巴士?

阿必仲係響度一輪咀咁講野。

「我到喇。」我冇理阿必響度講埋啲廢話,向淇淇道別:「聽日見。」

「嗯。」淇淇望住我,跟住一臉擔心咁講:「啱啱既野…你冇事吖嗎?」

啱啱既野?

指阿Paul推鳩我件事?

梗係冇野喇,仲覺得出左口氣添。

「冇乜事呀。」我笑了笑:「我完全冇放響心上。」

「真係?」淇淇仲係好似有啲唔放心。

「放心喇,真係冇事。」我繼續揮手:「行喇長氣。」再轉頭問阿必:「巴士?」

阿必望下我又望下淇淇:「女班長妳搭乜野?」

淇淇回答:「我搭地鐵,而家行去地鐵站呀。」

我都係第一次知道淇淇原來係搭地鐵。

「咦,乜咁啱既?我又係搭地鐵喎!咁一齊行喇不如!」阿必語帶興奮咁講。

我發覺條撚樣放學之後根本係無視左我…

屌。

「哦…好呀。」淇淇好似有啲愕然,再轉頭向我講:「拜拜喇熙熙。」

「嗯,拜拜。」

之後阿必繼續進入左自high mode咁一路同淇淇離開。

阿必…

你究竟出黎做乜撚野架…

*

不知不覺又到左食晚飯既時間。

「熙熙。」食食下飯,秋兒姐姐叫我。

我抬一抬頭望佢。

佢係想講返阿Paul單野?

「你響學校過成點?」原來唔係。

「OK喇。」唔知點解,我聽到秋兒姐姐而家先黎關心我既校園生活過成點,有啲唔係幾開心。

我想妳一早就關心我多啲呀…

「啦啦隊練習覺得點呀?」秋兒姐姐繼續問:「還可以嗎?」

「幾好呀。」我扮晒心不在焉咁答。

「真係?」秋兒姐姐望實我:「你係咪…投入唔到練習?」

練習,又係練習!

你地一個二個都淨係掛住練習!

我以為妳終於關心下我既校園生活,但其實到頭來妳都係想我投入啲練習啫!

「唔係呀!我不知幾開心呀!」一諗到呢度,我好大反應好大聲咁講。

秋兒姐姐有小小愕然,呆左咁望住我。

或者係比我既反應嚇親,我地你眼望我眼咁大家都冇出聲。

「熙熙…如果…你有啲乜野擺響個心度唔舒服,可以講出黎架,我好樂意去聆聽架。」秋兒姐姐打破沉默,向我溫柔地道。

呢句其實係關心緊我,我應該開心先係,但我而家發緊老皮,乜野都聽唔撚入耳。

一諗到講到尾妳其實講咁多野都係想我比心機去為個社際啦啦隊比訓練,我就好唔開心。

原來…響妳心目中個社仲重要過我!

「冇呀!我好開心呀!」我口不對心咁大聲講。

我從來冇響秋兒姐姐面前發脾過氣,呢次係第一次。

我都唔知點解我會突然咁忟。

「咁你…點解尋晚要詐病?因為唔想去練啦啦隊?」秋兒姐姐一臉關心咁問我:「練得唔開心?」

其實練習戇鳩啦啦隊都係其次。

我唔鍾意妳響學校唔理我,而家返到屋企仲係問我啦啦隊啲野!

唔應該係咁架!

我冇回答,淨係望住秋兒姐姐唔出聲。

「唉。」秋兒姐姐嘆左口氣:「因為今日下晝件事?因為阿Paul?」

「我冇詐病。」我講大話。

「熙熙。」秋兒姐姐都係柔聲咁同我講:「講返真心話啦好唔好?有乜野唔好收收埋埋同我講好唔好?我都係想關心下你…」

「關心!?關心我就一早問我喇!妳關心個社咋嘛!」我非常之無理取鬧。

「熙熙…我都察覺到你有唔開心,所以我好願意聽你講。由小學升到中學既變化對你黎講可能真係太大…」秋兒姐姐依然好溫柔咁想氹返我。

我心下開始有小小軟化,正想開口。

點知秋兒姐姐開左口先:「唔講出黎去解決件事,之後你就算繼續練習都會唔開心架。」

練習!

又係練習!

「妳地一個二個係咪淨係識得講練習架啫!」我唔知點解控制唔住自己既情緒:「我返學唔係為左練習啦啦隊架!」

秋兒姐姐愕然,再嘗試保持住溫柔既聲線同我講:「我唔係咁既意思…」

我冇理秋兒姐姐,繼續自顧自發老脾:「妳而家做左副社長就淨係識得掛住個社!平時練習妳有冇特別理過我吖!」

我痴撚左線,將成枱既飯餸掃鳩晒落地。

砰嘭!

成地都係飯餸同碗碟碎。

然後我連唔應該講既都講埋出黎:「就算我真係詐病又點?妳係我邊個?妳唔係真係我阿媽同家姐呀!妳憑乜野理我!」

講完呢句,秋兒姐姐面上溫柔既表情凝結左。

周圍既氣氛好似跌左落冰點一樣。

(待續)
之後秋兒姐姐唔開心就揾男社長訴苦啦,ntr 前奏
屌,應該係秋兒姐姐強行除左熙熙條褲幫佢下火
睇到好撚灰呀屌你
先苦後甜 各位唔洗擔心
應該係鋪墊黎
同埋樓上可唔可以唔好quote文
仲要quote上quote
Live live live
罰你睇多次ocamp故阿熙嘅感情自白
屌你老母quote上quote
屌佢佬母臭必
唔喎~
G持
咁樣爆seed
愈黎愈好睇了
中學果時都好憎做啦啦隊
之後秋兒姐姐唔開心就揾男社長訴苦啦,ntr 前奏

唔會NTR咁重口味住
至少暫時未有咁既打算
有小爭執在所難免既
都係~
好多野都鋪墊緊
佢要搭訕嘛
多謝
咁樣爆seed
愈黎愈好睇了

希望之後都啱睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞