我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
會有甜,不過應該唔係重甜
呢個
我應承唔到你住
人手加甜
NTR唔該
我都懷疑我個腦有問題
下次加甜一定係j秋兒姐姐
小小甜,多多趣
呢個…暫時難啲
班大叔變左鬼畜叔叔
到時你咪知

一路同秋兒姐姐返屋企既時候,我一路有小小神不守舍…

如果秋兒姐姐真係有男朋友,會唔會真係唔理我呢?

唔…但如果有姐夫…秋兒姐姐一定會分返啲時間比佢架喎…

「熙熙…」

屌,我唔想孤零零一個呀!

「熙熙?」

不過到時可能真係要搵返班撚樣阿叔日日踢波喇!

「熙熙!」

「呃,係!」我突然清醒返!

「熙熙,響度諗緊乜野?」秋兒姐姐問:「好少見你咁神不守舍架喎。」

「下?呃…冇野呀。」最衰班撚樣阿叔,屌那星,搞到我好似戇鳩鳩咁。

「呵呵。」秋兒姐姐突然笑左一下。

「?」黑人問號。

「估唔到你都緊張喎!」秋兒姐姐奸笑住咁同我講。

我唔知比乜野反應。

「放鬆啲喇!我當年中一開學既時候都好緊張,但係最後都識到好多好朋友。」秋兒姐姐同我講。

「呃…嗯。」

秋兒姐姐搞錯左喇。

其實我又真係唔緊張,更加唔在乎識唔識撚到朋友。

反正除左班撚樣大叔之外,我根本就冇朋友。

我既世界…我既心靈支柱…

得秋兒姐姐一個。

如果佢有男朋友既話,我自己又會點生活呢?呢一日始終有一日會來臨!

呀,係喎,要問秋兒姐姐我仲可唔可以繼續同班撚樣踢波。

「係呢,我升左上中學之後仲可唔可以放學就落去球場同班叔叔踢波呀?」我問。

我響秋兒姐姐面前係唔撚講粗口既。

秋兒姐姐突然望實我。

「其實…熙熙,你上到中學之後,我唔諗住再管你管得咁多。」

下?

我都冇嫌過妳管我管得多…

同埋,點解妳要突然之間唔理我…

唔通…

班阿叔講既野…原來已經實現左!?

秋兒姐姐見到我既表情,好似睇穿左我咁,笑道:「放心喇傻仔。我唔係唔理你呀,只不過,你升左上中學之後,係時候學識自己管理自己架喇,你唔可以成世人都依靠人地架。上到中學,係人生既另一個里程碑,踏入人生另一個階段,要開始學識點做大人架喇!」

再拍下我個頭(而家秋兒姐姐仲係高過我),再講道:「而且,我都要開始準備應付會考喇,可能真係冇之前咁多時間去陪你。」然後又係好溫柔咁笑一笑:「不過,我都係會晚晚都煮埋你飯,記得返黎食飯呀。」

嗯…我都明白既。

我老豆返到屋企可能都會講同一番說話,要我上中學之後要學識獨立之類。

不過因為啱啱聽完班撚樣鳩up,搞到我以為秋兒姐姐無啦啦變左個男朋友出黎而唔理我咋。

不過諗深一層都冇可能喇,秋兒姐姐邊會無端端變個男朋友出黎?

比班撚樣搞到我亂諗野添。

況且我又唔係見唔到佢,所以我好快又打起精神,笑道:「嗯!我會晚晚準時返黎食飯!」

準時返黎見妳…

「唔好咁快笑得咁開心住!我話比你自己分配時間,唔代表我唔會睇住你架!」秋兒姐姐又拍下我個頭。

哈哈,都話架喇!

秋兒姐姐點會唔理我呀!

另外,其實我唔鍾意好似小朋友咁比人拍個頭,班阿叔拍鳩我個頭既時候我會屌柒佢地。

不過,秋兒姐姐係例外既。

「行喇,快啲返去煮飯,今晚返學前最後一晚既晚餐,我諗住煮得豐富啲!」秋兒姐姐加快腳步。

「好!」我跟埋上去。

*

食完晚餐之後,我返到屋企,好早就上床休息。

聽朝秋兒姐姐話聽日開學所以同我一齊返學,真係好耐都冇試過!

好似返到小學既時候咁。

諗下諗下…我沉沉睡去…

*

「起身喇熙熙!」一雙手係好溫柔咁拍拍我個頭。

我打開雙眼,睡眼忪忪咁望住眼前既人。

秋兒姐姐。

佢已經換好晒校服。

由於秋兒姐姐會幫手照顧我,所以由我小四開始佢已經有我屋企鎖匙。

「早晨…」我好似未訓醒咁同秋兒姐姐打招呼。

「快啲起身啦,唔好第一日返學就遲到呀!」秋兒姐姐笑道,再一手拉我起床。

之後佢再指一指餐枱:「快啲食早餐喇。」

我望一望,係煎雙蛋同腸仔火腿,仲有多一件多士添!

我即刻彈過去食!

秋兒姐姐煮既早餐好食過茶餐廳呀!不過佢唔係成日煮架咋,所以次次有得食我都會仆到咁仆過去食!

「正!」我狼吞虎咽。

「急到你吖。」秋兒姐姐坐響我隔離靜靜地咁望住我食。

「好味吖嘛!」我口齒不清咁回答。

秋兒姐姐繼續微笑咁望住我。

好似個老母望住個仔咁…

我食埋早餐,以神速換埋校服就同秋兒姐姐一齊出門口。

而我人生既新一頁,都正式揭開了。

(待續)
lm
Lm
推 想快啲到甜
應該仲要等多陣
小小甜 扑扑趣
好吊癮呀每日一篇
推啊
儘量keep到每日一篇架喇

時隔三年,我再次同秋兒姐姐一齊返學。

一路上,間中都會撞到一啲秋兒姐姐既朋友,然後秋兒姐姐都會同佢地打聲招呼。

似乎佢人緣都好唔錯。

之後其實一路都冇乜特別事發生,直至去到學校門口…

我抬一抬頭望一望…

呢度就係我以後至少有五年會渡過既地方…

就響我諗得出神既時候…

「秋秋~~秋秋~~」有把好撚姣既女聲由後面傳黎。

屌,把聲扮撚晒可愛咁。

我忍唔住擰轉面望下呢把聲既主人。

一個紥住馬尾、身材好好既女仔,正向住我地急步行緊過黎。

雖然佢個樣係幾可愛,而且雙峰好似要逼爆件校服咁係幾吸引,但係可唔可以用把扮撚晒cute既聲音講野,好鳩難頂。

「張潔婷早晨。」秋兒姐姐向佢微微一笑打招呼。

「咦~死人林秋兒~一見面就要響我全朵~」張潔婷對住秋兒姐姐用撒嬌既語氣講。

屌,可唔可以停止…好鳩難頂…

呢個時候張潔婷既目光突然落左響我身上,上下咁打量下我。

唔知係咪我錯覺,我覺得佢望住我既眼神好撚淫賤…

「妳唔係話妳係獨生女黎咩~點解突然多左個咁可愛既細佬呀?」佢突然用雙手捽我塊面!

屌妳,好撚唔舒服呀!

忍撚住…

秋兒姐姐響我隔離…唔可以屌柒佢架…

「妳細佬真係好可愛呀~」佢一路捽一路講,仲要哄到好埋…

如果唔係秋兒姐姐響我隔離,我應該屌柒左佢老母個臭閪好撚耐!

仲有,點會用「可愛」黎形容我,妳真係當我係小朋友咩!

「唔好搞佢啦。」秋兒姐姐輕輕拉一拉張潔婷雙手:「唔好等佢第一日返學就嚇親佢。」

張潔婷停左手,再定睛咁望一望我:「你好cute呀,你叫乜野名?」

屌妳,妳真係當我小朋友喎!

「佢叫余正熙,係我既鄰居。」見我黑面唔出聲,秋兒姐姐就互相介紹:「呢位係Kitty姐姐,係我既好姐妹。」

「哎呀~余正熙~我叫你熙熙得唔得呀?」Kitty姐姐好姣咁講:「原來你住響秋秋隔離,咁我同你之後就可以有~排~玩~嘻嘻!」

秋兒姐姐面上好似閃過一絲不悅,不過好快就回復正常,話:「妳係都同佢玩其他野好啦,千其唔好教壞佢。」

「知啦~知啦~」Kitty伸一伸脷:「我講下笑咋嘛,況且佢仲咁細個!點玩呀~」再望一望我。

佢地既對話其實好似另有所指,但啱啱升上中一既我參透唔到其中既意思。

「我行先啦,陣間見啦~秋秋~啜!」仲要攬住秋兒姐姐錫左一吙,好撚難頂。

「你都係呀,熙熙~」Kitty姐姐都向我道別:「你怕怕醜醜唔出聲個樣好得意好可愛!」

屌鳩妳,同妳好撚熟咩!

怕醜怕醜…

我係嬲到唔識出聲咋!

「唔好介意佢。」秋兒姐姐微微一笑:「佢個人係咁外向,不過除左呢樣之外,佢係一個好好既朋友。」

「嗯。」我點一點頭:「我唔鍾意佢。」我好直接咁講。

「哦?」秋兒姐姐有小小驚奇,然後好似有啲滿意咁笑左一笑:「呢間學校既男仔好少會有人唔鍾意佢。不過…咁都好既。」然後佢好似有小小放下心頭大石咁既樣。

「佢好似當我小朋友咁。」我知我個樣比起我真實年齡細個,但我已經讀緊中學,可唔可以咪鳩用呢種語氣同我傾計。

「哈哈,佢唔知你唔鍾意人地當你係小朋友吖嘛。」秋兒姐姐笑住咁講。

笑起上黎既秋兒姐姐好靚。

好靚…

「點解妳話好少有男同學唔鍾意佢既?」我將話題轉一轉,等秋兒姐姐唔好留意到我望實佢眼都唔斬。

「咁講啦…佢咁靚,又好鍾意同男仔做朋友。」秋兒姐姐好似講啲唔講啲咁回答我。

「咁…點解啲男仔咁鍾意同佢做朋友?」我就一定唔會同佢做朋友!

屌佢老味臭化閪,當我小朋友撚狗咁撚!

仲有…靚?邊撚度靚?

秋兒姐姐既十份一都冇呀!

「嗯…點講呢…」秋兒姐姐突然有小小面紅:「總之,啲男同學就好鍾意同佢玩啦。」

「玩?」黑人問號:「玩乜野?」

「嗯…都係冇野喇。」我地啱啱上到二樓,秋兒姐姐好似鬆一口氣咁:「你到喇。」

我望一望走廊,要暫時同秋兒姐姐分別喇。

「今日你放學自己走先喇,我有會要開。」秋兒姐姐諗左一諗,又微笑咁問:「你今晚想食乜野?」

「妳煮乜我都食架喇!」可能我自己都冇留意到,我呢一刻笑得好開朗。

「嗯,咁…返屋企見。」秋兒姐姐甜笑住點頭向我道別。

「拜拜。」

今日只係返半晝學,但秋兒姐姐唔知要去開啲乜鳩野會…

睇黎,我放學之後都係去踢波架啦。

「熙熙。」秋兒姐姐突然叫我。

我回一回頭。

「唔好成日黑口黑面啦,咁樣一陣先可以識到新朋友架。」秋兒姐姐微笑咁善意提醒我:「記得對新同學友善啲呀。」

「知啦。」我揮揮手,再轉身離去。

一路行去課室,我一路諗野。

諗下諗下,又覺得個Kitty姐姐好可惡又好奇怪…

再諗下諗下…

已經去到課室。

1B班。

未來一年我既班房。

(待續)
多謝!
輕輕一推
Live咗
你寫啲文好有畫面
加油 唔好爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞