我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
281 Like 18 Dislike
我細個都係咁
準備出了
二十五

「林凱傑,你係咪應該介紹下自己,同埋請熙熙過黎既來意呢?」秋兒姐姐有禮貌咁提醒大灰熊。

「哎呀,係喎,我見到余同學太興奮語無倫次添!」大灰熊哈哈大笑,狀甚歡恩。

我屌吖,我而家嚇鳩到菊花夾到緊無可緊呀!

「熙熙,呢位係林凱傑同學,不過多數人都叫佢做黑熊,係我地黃社足球隊既隊長,都係我地學校A grade足球校隊既成員。」秋兒姐姐見大灰熊…呀唔係,係黑熊點都淨係掛住哈哈大笑,無奈咁幫佢做左個自我介紹。

「係呀!我搵你黎係想你加入我地黃社足球隊架!」黑熊一路講一路伸出隻手想同我握。

「啊,你就係響街場守龍守到係咁比我入波果位黑熊呀?好高興認識你呀!」聽到黑熊既來意,再諗起佢係咁比我響球場入面中出,我不由自主咁露出微笑咁回答佢。

秋兒姐姐輕輕力咁拍左我後腦一下:「喂,熙熙,無禮貌!」

「哈哈,唔緊要,天才梗係狂妄一啲架喇!」難得黑熊冇嬲,仲哈哈大笑。

呢隻黑熊同破壞○王入面隻黑熊性格完全唔同…

雖然樣黎講呢隻黑熊都唔好得幾多…差唔多樣…

「咁考慮成點呢?加唔加入我地黃社既足球隊?」黑熊問:「唔係個個都入到架!」

屌,講到好撚巴閉咁,但我覺得你地踢波真係好撚屎。

唔好話同我比,齋講足球技術黎講佢地班撚樣連阿必既三分之一都冇。

我唔鍾意同垃圾踢波。

「我…」我正想開口拒絕,眼尾卻見到秋兒姐姐一副好期待既樣…

唉,又係我話應承秋兒姐姐兩件事…

「…加入…」我夾硬改口。

見到秋兒姐姐一臉期待既樣子,唯有答應黑熊喇。

應該話…想唔答應都唔得喇。

秋兒姐姐聽到我應承,笑得好開心。

秋兒姐姐為左個社好投入,所以應該好想我為個社出一分力。

但其實我唔係。

我完全冇心為黃社全力。

黃社食撚屎。

「好!天才果然夠爽快!」黑熊哈哈大笑,毫無隊長風範。

唉。

同垃圾踢波會唔會連我自己都垃圾化架?

「咁我同熙熙返落去練啦啦隊先喇。」秋兒姐姐微笑住同黑熊道別:「再見喇隊長。」

「再見喇!」黑熊繼續哈哈大笑:「熙熙,遲啲我會再通知你幾時練波!」

我轉身就走,道別都冇句,不過心入面就屌左幾句。

不過…當我擰轉面,同秋兒姐姐咁啱四目交投既時候,見到佢既笑容,我就覺得…

就算要我做乜都值得。

莫講話只係幫黃社踢波,幫黃社劈友我都得!

題外話,我地學校係有個七人硬地足球場既。不過最近放學既時候都比左A grade校隊練波,四社既足球隊就要輪住黎用。

呢啲係後尾黑熊同我講既。

「咁咪幾好。」秋兒姐姐笑住同我講。

「好?」我不解。

「我覺得…熙熙你黎緊既中學生活,一定會開心過你小學好多。」秋兒姐姐似係真心咁為我而笑。

「哦。」

咁…

至少我而家真係多左一個朋友,一個跟班既。

*

練啦啦隊冇乜特別,不過淇淇見到我回歸好似好開心。

至於比我屌老母果個死人Paul,上次比我寸完之後收歛左好多,雖然仲係敵視住我,但已經唔敢對我單單打打。

係唔敢?定驚我又再搞大佢?

屌佢喇,唔鳩知喎。

至於我呢?睇在秋兒姐姐既份上,我叫做冇揸流灘喇。

不過,由於之前我hea得太犀利,就算我冇揸流灘都好,我同其他同學既配合度都係好撚差。

不過講堅,WFC?

或者,要令秋兒姐姐開心,我係咪都應該care下?

放學之後比淇淇拉住一齊走。

除左我,仲有阿必,鄭海欣,同葉佩儀。

似乎早幾日我冇練啦啦隊既時候,佢地都係呢個組合返屋企。

阿必係一個好戇鳩但又好外向既人,氹到鄭海欣同葉佩儀好開心。

雖然,我覺得佢係想氹淇淇。

呢個學校九成既學生對於自己所屬既社真係上晒腦咁款。

好聽啲叫歸屬感。

但其實我覺得呢啲係戇撚鳩。

所以發生左逃練、屌幹事等事之後,我響個社入面變得唔係幾受歡迎。

就算我係一個靚仔都係咁話。

何況,而家既我雖然靚仔,但仍然充滿稚氣?

不過,呢樣野其實都只係暫時性。

因為之後發生左啲事,但呢個係後話。

btw,唔係我自己認自己係一個靚仔架。對於我既外貌呢啲野,係後來某個女仔話比我知既。

你地又估下係邊鳩個?

所以咁既情況下,難得淇淇佢地三個對我冇隔膜,而淇淇更加係好主動咁同我有傾有講。

我唔講野果陣佢會好主動咁同我講野。

朋友…

同文叔佢地既感覺唔同。

今次,我真係開始感覺到,淇淇真係我朋友。

而其他兩條女,鄭海欣就成日好文靜咁唔出聲,而八婆葉佩儀就好似會同阿必鬥咀,雖然同我冇隔膜,但畢竟都冇乜兩句。

不過,阿必同八婆鬥嘴都幾有趣。

(待續)
「我唔係針對你,我係話成個社,都係垃圾」
Diu 成日都係出得一篇?
摩牙啦
「我唔係針對你,我係話成個社,都係垃圾」

quote完文未?
有黑熊 咁有冇大師兄

佢咪就大師兄
屌你老母柒頭仆街死
樓上條柒頭自己死先?
加速
每日一塊刀片
lm
其實班quote文黨係咪覺得自己quote文畀人屌係好funny?
對唔住,慣咗手勢
下次唔會
算啦,佢地係現實無人關注先左呢d野引人注意
真 睇故就睇故無啦啦quote乜嘢文
咁又冇,雖則淫底係正,但互相有愛嘅淫先係最正
加速、加甜啦
好故 lm
好奇一問
咁樣放入去放到放飯,啲餸同飯會唔會比濕氣整到淋晒?
其實都唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞