我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
thanks!
衝!!!
依家天氣唔得啦 以前無咁熱

依家晏到下就都無人踢

得放晚先多d
以前都係放學踢到夜晚
而家出黎做野都會報石地聯賽玩
仲踢到咪好

出左黎返工幾難約
而家都少左好多喇
越黎越難約
多謝

入左中學之後我先知道中學入面係有一樣團體叫做「社」。

簡單啲講,就係將我地全校既學生分左四個單位(社),而呢四個社既學生會以「社」既名義黎參加唔同既活動或者比賽。

不過呢啲碎料大家其實就算唔駛我多講都應該知。

所有比賽加起黎最高分既就會係果個學年既社際總冠軍。

我學校既四個社以顏色黎命名,分別係紅、藍、黃同綠。

好撚普通。

但之後我就慢慢發覺,我學校既同學對社既歸屬感其實都幾高…唔係,係好高,高到痴撚線先啱!定其實間間學校都係咁呢?

舉個例,足球社際比賽就全校學生都會黎睇,仲會好落力咁為球員打氣,反而學界就毛都冇條。

而且人氣高既社員、社幹事直情好似明星咁受歡迎。

我就被分配到黃社,而阿必就係綠社。

咁秋兒姐姐呢?

原來佢唔單止係黃社既幹事,仲要係副社長,仲有好高人氣添。唔怪得開學果日咁多人同佢打招呼,而且尋日放學又要開會喇…

開學之後冇幾耐,我地就出席左每個社既開學講座,主要都係由社長同副社長講下今年既目標同抱負,之後再交比其他幹事自我介紹。

順帶一提,社長個名叫崔宏鋒,係中六6A班既一位師兄,高高大大,屬於陽光型男孩。

基本上,其他人講野既時候我都係恰緊眼訓(不過中一既我唔夠薑明張目膽咁訓…),都冇留意佢地up乜春,但到秋兒姐姐上台既時候,我好自然就坐直左個人聽佢講野。

響台上面演講既秋兒姐姐,好似有陣聖光響佢背後散發出黎咁…

我知道用「有型」黎形容女仔唔係好合適,但我呢一刻,真係覺得秋兒姐姐好有型。

仲好叻添。

讀書成績又好,又參加好多唔同既活動,好似中英文辯論同合唱團、校內sing con都難佢唔到,而家仲係黃社既副社長…而且人又外向,又多朋友…

更難得既係,佢完全可以讀書、課外活動、生活之間搵到平衡…

我呢個「家姐」真係好勁。

我以有個咁叻既家姐為榮的。

*

開學之後返左幾日學都尚算順利。

每日返學放學搵文叔佢地踢波已經成為左我指定動作。

我地學校所有中一既學生都必須要留響學校自己課室入面食飯,好多同學訂飯盒。

而作為窮撚既我唯有食麵包…

先至奇!

我通常每日食既都係秋兒姐姐親手整既愛心飯盒,一啖一溫暖呀,有錢都買唔到!

至於座位方面…我地個班主任屎sir懶到出閪汁,個座位表郁都冇撚郁過,我仲係同緊阿必坐,而我同阿必兩個都係啲不學無術既仆街,試過上堂無聊到玩井字過三關,後尾仲進化到過五關。

聽書?WFC?

而且我地坐最後角落頭,老師們都唔易發現我地響度玩緊。

而條仆街真係日日都跟我去踢波。

變撚左我跟班!

另外,我自從果次同左秋兒姐姐講過之後,我每次踢到夜晚五點幾左右就會自己閃人。(開學果日係因為放半晝,所以秋兒姐姐先expect我三點走。之後我都有同佢提到我放學之後都係踢一兩個鐘就返屋企。)

不過…平凡既開學日子好快就結束。

*

社際比賽黎講第一個大型既活動係水運會,響每年既九月尾舉行。

當日拎到總冠軍既社可以拎到好高既分數,所以四社既幹事們都好睇重呢個水運會。

果日主要係四社既運動員比賽,參加既會有參加分,而贏到冠亞季軍既都會另外再加分。

不過呢啲都唔係重點。

最戇鳩既係…呢間學校美其名話要提升入學新生既歸屬感,竟然強逼所有中一既新生去做啦啦隊,而且仲會特別有一個環節係啦啦隊表演比賽,大家鬥做埋啲戇鳩打氣舞同叫口號,而且仲要佔成個水運會25%既社際積分添。

我屌你老母,即係話我呢個中一新生咪要陪埋佢地一齊癲?

而且由於呢個啦啦隊表演比賽佔左成四分之一既分數,所以所有四社既幹事都好認真對待,仲有專人去做表演道具…

但最撚大鑊既…

係四個社都有專人響放學既時候捉晒所有既中一新生…

捉晒我地去禁室培慾啦啦隊表演呀屌你老母!

(待續)
真係睇到啲回憶返曬離
live 推
thx,希望鍾意個故
多謝山區巴
小心Jenny 嬲
呢個post都仲玩緊
都唔會既,我另一半都唔會唔比我踢波問題係要搵齊人踢有難度
你仲未解釋炸藥故阿冰係咪同Jason 一齊返
因為係另一個故既伏線所以唔講住喇

雖然果個故到2046都唔知寫到未…
我中學都係呢幾隻社色 (唔知係咪間間中學一樣),但我唔是黃色。
不過氣氛唔係太熱烈,一係就下面有下面比賽,上面有上面傾偈,一係病假唔返。我就同同學係看台鳩玩玩一日

年少真好
頑劣多好
我中學社其實唔係用顏色分
不過大部分應該都係跟顏色喇我估

我果陣間學校又ok既啲社際氣氛,但冇故仔入面咁痴線反而預科果陣讀果間就偏向冷淡

細個既回憶係美好的
一蚊積蓄足以快樂到
廉價結他抒發我情操
G持樓主
財富增長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞