我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
sor放lunch覆下留言
今晚會加速出
我諗遲啲會好似之前咁整啲角色示意圖

於是由果日開始就由中一既秋兒姐姐開始照顧小四既我。

但話就話佢照顧我,實際上佢成三點幾先放學,所以秋兒姐姐其實都係響放學之後先會睇住我,同買餸煮飯比我食。

老豆就照返以前咁辛勤地工作賺錢。

唔記得講,我果陣係讀上午班既,所以放學之後有成兩個幾三個鐘既自由時間先會到秋兒姐姐湊我。

咁呢段自由時間我會做乜野?我梗係好似之前應承老豆咁,響屋企做功課同溫書…

先至奇!

我讀書天份唔算高,亦唔鍾意讀書,但點解我既成績仲可以過得去?

因為秋兒姐姐呀!佢會好似老母教仔咁捉住我溫書做功課。

所以佢未放學我仲唔趁呢段自由時間自己周圍玩咩!

不過,好可惜,響小學既時候我係一隻孤獨精。

唔係我唔想識朋友,而係因為我既家境太窮既關係,佢地平時玩既pla○station遊戲機呀、果陣流行既四䡱車呀、數碼○龍同埋乜乜乜漫畫我都冇接觸過,而且我屋企部電視係壞既,李師奶過身之後我連卡通片都冇乜點睇過,漸漸地,就冇人同我有共同話題,所以冇人同我玩。

有啲人仲會睇唔起我,叫我死窮鬼、乞衣仔。

當然,我冇主動咁去嘗試識下朋友,但既然班人都睇我唔起既,我都無謂去浪費時間去求人地同我玩。

冇人同我玩我咪最多自己一個囉,我絕對冇問題!

都係唔好講朋友呢個話題住喇。

總之李師奶死左之後,我每日放學如果唔想返屋企對住四面牆既,就要自己搵節目喇。

*

好記得果一日,天氣好晴朗。

我用老豆比我既飯錢買左個菠蘿包同一支維○奶之後,一個人百無聊賴咁走左去附近既足球場坐低。

當時下午一點幾,烈日當空,有乜野痴線過一個人響咁熱既天氣下踢波?

就係一大班人響咁熱既天氣下踢波。

我坐左響附近好簡陋既觀眾席上面一路開餐,一面睇住眼前呢班大叔除晒衫咁踢波。

唉,點解連呢班騎呢阿叔都有朋友同佢地玩,而我就要一個人自己響度食包?

班阿叔一路剩係響度射龍門又唔比賽,睇下睇下都開始有啲悶。

好快我就食完個菠蘿包。

個包響啲小店買,唔似美○呢啲垃圾店咁係空心架!

食完包坐坐下有個光頭阿叔突然大叫:「老鼠條仆街黎唔撚黎架?想五打五都仲爭一個,屌佢個閪!」

嘩,啲用字好新奇又有趣!

順帶一提,果個係七人場黎。

「屌,四打五咪得囉!求撚其開波就算啦!」有個地中海大肚腩阿叔回應:「仲想射龍門射撚到幾時?」

呢啲用字好撚正,我決定要學!

屌!屌!屌!

冇錯嘞,我啲粗口就係慢慢咁跟住呢班騎尼阿叔學返黎架喇。

當然,最初一開始我啲粗口係冇而家咁鳩勁喇。

呢啲野,慢慢進步架嘛。

講返果日。

突然果個光頭阿叔見到坐響觀眾席既我。

「喂,仔,有冇興趣一齊撚下波?」光頭阿叔對住我大叫。

屌,咁大聲講粗口嚇撚死人咩。我仲係小朋友黎架咋。

我望一望周圍,得我一個仔咋喎。

唔通同緊我講野?

「唔撚駛望啦!係你條撚樣啦!」光頭叔叔對住我大叫。

佢地係咪主動邀請我一齊玩?

唔計秋兒姐姐,有幾耐冇試過有人同我玩呀?

Yeah!我玩!我玩!

咁啱果日有體育堂,我著緊PE衫。於是我就咁拎起個書包跑過去:「玩呀!玩呀!」

包維○奶同遺流落黎既垃圾?唔撚柒理喇!

我衝埋去中圈。

「嘩,你小朋友都唔放過呀?」地中海阿叔好似個金魚佬咁笑笑口咁問光頭阿叔,再轉過頭望住我:「仔,你識唔識踢波架?」

哼!問我識唔識踢波?

我好似響PE堂有玩過下咁囉…

不過個地中海阿叔咁鳩寸,就算果陣我仲係小學雞都唔可以退讓!

「上體育堂踢過下咁喇!不過,都夠晒贏你地。」我好認真咁回答。

我咁答,佢地先係呆左一呆,但係就冇嬲,仲好大聲咁笑出黎。

我谷紅左塊面,小學雞式大叫:「喂,笑乜野!」

光頭阿叔笑住咁話:「小朋友,你真係好撚過癮,開波啦屌。」

我學佢講:「好,開波啦屌。」

聽到著住套小學PE衫既我學佢地講粗口,佢地成班阿叔應該覺得好撚搞笑,於是又大笑出黎。

開波之前佢地好簡單咁自我介紹左一下。

邀請我踢波個阿叔叫文哥。不過,哥乜撚野吖,文叔就差唔多。

對面個地中海阿叔叫柒頭。柒乜撚野頭,頭頂中間果忽連頭髮都冇不如叫禿頭喇屌。

其他人等我之後再提到既時候再介紹喇。

之後我就呢班騎尼大叔踢左兩個幾鐘頭波。

好開心。

好撚開心。

好撚柒開心。

(待續)
咁六年級得啦掛
六年級已經有性教育堂
落咗堂就搵姐姐補習啦
咁就原諒你啦 今晚唔見 文or老母 自己揀
都冇咁快
雖然而家啲小朋友好早熟
出左喇
之後落甜?重甜thx
甜就一定會加但應該唔係重甜同埋要等多陣,唔會咁快有位比我落甜住
留名 估唔到熙仔又幾搞笑
見到原來之前有故仔,特登返番轉頭睇,花咗成日終於睇晒,期待睇阿熙點同秋兒姐姐結婚
小學雞一個啫
多謝捧場!希望呢個故都唔會令你失望!
lm
如果可以 一日幾篇就好
一日一篇真係好吊癮
儘力而為
因為就算放工返到屋企都有其他野做,所以暫時黎講一日一篇都應該盡

不過如果我有餘力,而大家又鍾意睇既,我儘量加個速

快樂不知時日過。

踢踢下我突然醒起我要返屋企,如果唔係秋兒姐姐返到去唔見我會好擔心。

我應承左佢同老豆一放學即刻返屋企。

果陣手提電話仲係Noki○當道,不過我呢啲死窮撚邊有錢買。

有錢都買玩具喇屌,況且果陣啲電話得貪食蛇,邊撚到有而家啲智能電話咁撚多野玩。

而且…秋兒姐姐都冇電話。

所以我唔返屋企既話秋兒姐姐係搵唔到我既。

「哎呀,而家幾點呀?」於是響大家飲水既時候我問。

「三點幾喇。」呢個綽號叫肥肥大肚腩叔叔答我。

老實講…肥肥呢個名…好唔襯佢。

不過,原來已經三點幾!秋兒姐姐都放學架喇!

「夠鐘,我要趕住返屋企呀!我走先喇,拜拜!」我拎起書包諗住即刻走。

「喂,細路!」文叔突然叫我。

「乜撚?」咪撚阻住我返屋企啦!

「小朋友黎講你都踢得幾好呀。」文叔對住我咧嘴一笑:「聽日仲黎唔黎?」

我呢一刻由心笑左出黎。

「黎!梗係黎喇!黎打柒你地!」我大力點頭。

「哈哈哈…」一班大叔見到一個小朋友短短幾粒鐘可以講粗口講到收放自如,係幾好笑既。

我講粗話唔定真係有天份。

「咁聽日見啦,寸咀死仔!」大叔們向我道別。

「拜拜!」道別完之後我即刻跑返屋企。

要響秋兒姐姐返黎之前趕返去先得!

因為我應承秋兒姐姐同老豆放學之後係即刻返屋企食飯的!之後仲應該要好好咁溫書做功課…

*

「熙熙,你做乜成身汗咁既?」秋兒姐姐再摸一摸我背脊:「校服又未換,成件衫都濕晒喎。」

我低一低頭,答:「嗯…唔,可能係屋企太熱…」

根本係鳩up。

秋兒姐姐再望一望我擺書包既位,發現書包根本冇打開過。

「熙熙。」秋兒姐姐柔聲咁叫我。

「嗯。」我仲係dup低頭,驚比秋兒姐姐知道我放學冇直接返屋企出左去玩。

「你老實咁話比姐姐知,」秋兒姐姐把聲都係咁溫柔:「你放學之後係咪唔係即刻返屋企?」

其實秋兒姐姐咁冰雪聰明,點可能估唔到?

我好似個做錯野既細路咁點一點頭。

唔係好似,我根本仲係個細路!

秋兒姐姐摸一摸我個頭,再講:「熙熙,姐姐唔會唔比你去玩,不過你之前應承過姐姐同uncle啲咩架?如果你真係想出去玩既,你下次要同姐姐講定先,得唔得?」

「嗯!」我大力點頭:「我應承!」之後笑得好開心。

秋兒姐姐當然知道我冇乜朋友,見我笑得咁開心,於是問:「睇你笑得咁開心,今日去左邊度玩呀?」

「我去踢波呀~」我有小小雀躍,畢竟我除左秋兒姐姐之外,都好少可會有人同我玩。

之後我就將同班騎呢阿叔踢波既事全部講晒出黎。

不過秋兒姐姐越聽個樣越有啲擔心,最後聽完之後問我:「熙熙…果班人…」佢諗左陣,似乎諗緊點措辭會好啲。

「果班人?班叔叔?」我天真咁問。

「嗯。佢地…係咪好人?」秋兒姐姐好婉轉咁問。

而家我大個就明白秋兒姐姐擔心啲乜野。

有睇過古○仔都知,果個年代黑社會好興響公屋既屋邨球場度收,陳○南就係響屋邨球場同○昆結怨。所以秋兒姐姐擔心我學壞又或者比人蝦係好正常。

不過玩果陣我根本冇諗過呢個問題。

總之肯同我玩既一定係好人。

「嗯!」我又大力點頭:「佢地好好人架!」

老實講,大左諗返起,我識左佢地一日都唔夠,其實點知佢地好唔好人吖?

我見秋兒姐姐好似仲有啲擔心,於是提議:「不如妳聽日放學黎球場接我咪知囉~佢地好搞笑架。」

聽到我咁講秋兒姐姐首先係有小小愕然,不過佢好快就變到好溫柔咁望住我點頭:「嗯,咁我聽日黎球場接你啦。」

好野!

又可以踢波,又可以見秋兒姐姐,聽日一定會好開心!

*

我放左學又去同班騎呢阿叔瘋狂踢波。

不得不提,我既足球技術最初就係響呢度同班阿叔日日磨練而黎。

日日同一班大自己幾十年既老波骨踢波,令我由最初唔識踢波既小學雞,慢慢進步成一個識踢波既球員,為我日後既足球之路打左好好既基礎。

雖然七人街場同十一人草場踢落係好唔同,但班騎呢阿叔可以話係我足球生涯入面既啟蒙恩師,亦都係佢地令我愛上左呢一項運動。

另外,除左足球之外,佢地都係我講粗口既啟蒙恩師。

屌!屌!屌!

睇下我講得幾流利?

不過呢啲全部都係後話喇。

果日我放左學之後即刻連包都唔食飛奔去球場。

「喂,寸咀死仔,你真係又黎喎!做乜今日咁早呀?」文叔一路的波一路問我。

我冇答,反而比佢玩既的波吸引到入晒神。

「可唔可以教我呀?」我問:「好似好得意。」

「得!不過對初學者黎講好難架喎,你得唔得架!」文叔一路笑鳩我一路問。

其他大叔一齊大笑。

諗返其實佢地都係整古緊個小朋友,冇惡意。

我塊面谷到紅晒,大聲講:「乜撚野唔得呀,踢得叻過你呀!」

文叔教左我之後我自己的左幾野。

「屌你,踢得有紋有路喎寸仔仔。」柒頭見我的得幾好佢就講。

「梗係啦,我教出黎架嘛!」屌你,文叔響度認屎認屁。

的左陣波當熱身,之後又射下波,猜下波咁,然後等齊人就鬥波了。

汗水揮灑響球場上既感覺令人身心舒暢。

即係踢得好撚爽呀屌。

好快兩個幾鐘又過去,然後一個熟悉既身影步入球場。

係秋兒姐姐。

班阿叔沿住我視線望到秋兒姐姐,大家突然停晒腳步,郁都唔郁咁望住佢。

(待續)
lm 好睇
快d快d
多謝
其實如果阿冰再出場既話,我應該會搵過個角色示意圖

不過,好多謝你既支持
儘量加速
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞