我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
281 Like 18 Dislike
多謝
未咁快住,要等多陣
多謝支持!希望你啱睇
我一定唔會爛尾,放心
lm
今晚有冇故
樓主加油
sorry夜左小小先通知
今日比我抖一日
多謝
ok
dee dee 溝姐姐
諗起都興奮
熙熙幾時識睇av
幻想住秋兒姐姐嚟打j
但可惜佢冇錢買電腦睇av
今晚會有
你話咖
當然

你問我有冇緊張?

我諗小小喇,始終係黎到一個全新又陌生既環境。

但係,事實上我真係得小小緊張。

其他人可能會因為冇晒以前小學熟悉既面孔或者要由頭識過朋友而不安,但係我完全冇呢煩惱。

屌,我小學都冇朋友既。

我入到課室,返到黎既同學唔算太多,有啲同學見有人入黎就望一望我,有啲向我微笑,但大部分都係望一望就算。

正鳩常既。

我冇理到任何同學,繼續黑起塊面,求鳩其響角落頭搵撚左個位坐低發吽哣。

時間慢慢過去,正如我所料,根本冇我識既人入黎。

其實就算有我都未必認得,因為我小學既時候接近零社交。

而其他同學,如果有識既人自自然然就會坐埋隔離。

而我又突登揀左個角落位,正常除非係識我,如果唔係唔會特登過黎搭枱既。

我望住窗口,個窗咁啱對住對面學校,可以睇見課室入面既情況。

我見入面既同學應該唔係中一,因為佢地有傾有講,仲笑得好撚開心添。

哈,我升左上中學之後係咪都仲係會孤零零一個呢?

唔會既…

至少我而家又可以同秋兒姐姐一齊!

我望住個窗口亂鳩咁諗野…

「呢個位係咪冇人坐架?」一把好似聽過既聲音從我隔離傳過黎。

我擰一擰返塊面過去,見到一個個樣好似《三○成羣》入面林○善(即係扮阿必果個)個樣既男同學企左響我隔離友善咁問。

呢個撚樣有啲熟口面,究竟響邊度見過呢?

「冇。」儘管我有啲好奇,不過我答完之後都擰返轉頭望住窗口。

繼續注視對面班仆街有傾有講既樣…

「係呢,你係咪成日響XXX屋邨個球場踢波架?」呢個阿必坐低之後問。

關你撚事咩…

我本身想咁答,不過諗起秋兒姐姐既叮囑…

我冇擰轉身,就咁答:「係。」

同時間…我好似都醒起響邊度見過阿必喇…

呢條撚樣暑假既時候同佢班朋友黎跟隊踢,比我地炒到仆街…而且差唔多次次一出場就比我地秒殺…

好似淨係我一個都係果日射入左佢地七、八球…

佢地個龍門成身裝備,又手套又護膝咁,點知廢撚到仆街…

俗語有云:「屎波架餐多」呢句真係真理。

「你而家放學仲會唔會去踢架?」呢個阿必都好撚煩。

我都係冇望佢,就咁點一點頭。

「你可唔可以帶埋我一齊去踢呀?」阿必用一把誠懇中又帶點興奮既聲音問。

下?

屌你,原來你坐我隔離就係想我帶你去踢波?

我忍唔住轉過頭上下打量下呢條友。

真係好撚似阿必。

佢雙眼發光咁望撚住我。

屌,我下意識夾緊菊花。

我唔係好記得呢條撚樣好唔好波…

我印象中佢好似連波都冇乜點掂過就輸鳩左。

阿必見我望實佢唔出聲,又再問多一次。

我本來唔撚想理佢,但再次諗起秋兒姐姐叫唔好成日黑面兼且要對新同學友善啲,於是我好勉強咁點一點頭。

「好野!」阿必好似好撚興奮。

講堅,文叔班仆街個樣就騎呢,但份人其實好友善,我帶埋呢條撚樣去應該都冇乜問題。

雖然其實我唔係幾想帶…

「呀,都未自我介紹添,我叫林必才呀。你叫我阿必得架喇。」屌你老味,真係叫阿必?

「阿熙。」我好簡潔咁回答。

「阿熙你好!係喎…你同你啲朋友踢得好勁呀…」阿必開始滔滔不絕咁係咁講…

我得閒就hea應佢幾句…

朋友…?文叔佢地算唔算係我朋友呢?老我成一大截喎…

就係咁,呢一條煩膠就坐鳩左響我隔離。

*

第一日返學都冇乜野搞,班主任史sir入左黎鳩up左幾句,寫下上堂時間表同派下校曆表,之後再去禮堂聽下校長鳩up下,就係咁戇鳩鳩又一日。

第一日返學只係返半晝,所以放左學之後我就帶左阿必去球場搵文叔佢地一齊踢波。

雖然老老柒柒,我就真係唔撚想帶條仆街過去…

我響球場附近既麵包店買左個麵包加多支水。

「咦?我地唔係去搵間餐廳食晏晝先咩?」阿必問。

「你自己想食既自便。」我啱啱比完錢準備走。

一來我想快啲踢波,二來食麵包可以慳返小小錢。何樂而不為?

「呵呵~咁想快啲去踢波,你真係一個足球痴漢!」阿必笑笑口咁搭住我膊頭講。

屌你,同你好撚熟呀?

「快撚啲啦,為左帶你去球場我已經連返屋企換衫都唔返喇。」我滿口怨氣。

「哈哈!我跟埋上去你屋企度換衫咪得囉!」阿必笑淫淫緊上下打量左我一下。

一陣寒意響背脊湧現…我再次下意識收緊括約肌、夾實菊花。

屌閪,我就係唔撚想比你知我屋企好撚窮,家徒四壁咁款我先決定唔返去換衫吖嘛死蠢。

「唔駛啦,買完就行喇。」唔返屋企喇…

於是我地一路行一路食包咁出發去球場。

中途我冇乜點出聲,反而係阿必就好撚多野講,又問下我同文叔佢地踢波既野,又講下電視節目、卡通片之類。

我都係鳩hea咁答佢。

好撚快我地就到左球場,離遠已經見到班大叔既身影。

(待續)
ho ball ar
thanks
最緊要你地啱睇

「嘩,矮仔你竟然帶朋友黎?真係少見喎!」文叔寸我。

「你都有朋友既咩,除左阿秋之外呢條撚樣係我第一次見你帶黎既朋友喎!」死人老鼠加把口。

呢班撚樣,你一句我一句咁寸我…

「唔係呀,呢條仆街話想黎踢下波我先帶佢黎咋!」我反擊。

難得阿必比我地又撚樣又仆街咁叫法,除左傻笑之外都冇黑鳩我地面。

如果係我既話可能會屌晒佢地老母…

「喂,矮仔個朋友,你叫乜野名呀?」文叔問。

「你好呀,叫我阿必得架喇,我見過你地踢波,好勁,好開心跟你地學踢波呀!」阿必興奮之情洋溢於面。

睇黎…佢係認真想跟班撚樣學野架喎…

班大叔比阿必咁真心咁奉承睇得出好受落、好開心…

哎呀,成件事好戇鳩呀,好似帶左個徒弟比佢地玩添。

「屌,開波啦戇鳩。」我忍唔住出聲。

「夠分兩隊就開啦。」文叔道:「矮仔你同你個朋友一隊啦。」

「屌。」算,有得踢波就算。

「多多指教喇。」阿必扮晒野咁對住我躹躬…

唉,唔理啦,就等我睇下你有幾多斤兩…

*

老實講,阿必既球技比起我地爭好遠。

但係,睇得出佢勁過佢之前黎踢波果班朋友好撚多,甚至比越同年齡既球員勁,只係上次連波都未掂到就輸鳩左。

佢踢進攻中場,我踢前鋒,我受惠於佢既助攻,都入左唔少波。

但係踢七人場,有個爭啲就係爭啲,所以分兩隊咁踢我地都係輸得多過對面。

唔經唔覺,已經踢到三點幾,以前呢個時間大家都會小休一陣,而我就會響呢個時間等秋兒姐姐黎接我。

我情不自禁咁望向球場入口,始終都係唔見果個熟悉既身影,心入面有小小失落,不自覺咁嘆左一口氣。

都預左。

秋兒姐姐係想要我成長,始終上左中學之後唔可以太依靠佢…

其實…我自信已經可以自己獨立架喇…不過我都係想秋兒姐姐黎接…

而家咁樣唔知點解有種莫名既失落感。

不過…余正熙,你係時候大個仔架喇。

「喂,你好勁呀,點解你細佢地咁多但係踢落一啲都唔輸蝕既?」阿必既聲音將我從沉思中帶返現實。

「哦?」我比唔到反應阿必。係呢?點解既?點解我咁撚勁既?

「我諗你自殺之後再投胎都得架。」我求其應下佢。

「咦,好似諗得過喎!」阿必擺出個諗樣。

其實…我由小四開始差唔多日日都同呢班大叔踢波,我估因為咁我先咁勁呱。

「咁你之後踢波記得叫埋我喇喎!」阿必興奮地道。

「嗯…」我仲係望住個入口,心不在焉咁應佢。

「好!咁聽日記得帶我再黎!」

「下?你講乜野話?」我嚇左一跳,我啱啱應承左阿必乜野?

「你應承左踢波會記得叫埋我呀!」阿必好興奮由頭到腳掃左我一眼。

我反而聽到下意識夾一夾實菊花…

我再望一望隻錶,3點半,平時應該係時候秋兒姐姐會出現接我返屋企…

我心入面突然有個念頭湧現…

所以…

今日我決定繼續踢!

「休息完就繼續踢啦屌!」我拎住個波走出去。

「咦?開左學喇喎,今日都可以踢到咁夜咩?」文叔問。

「關你柒事咩,開波啦屌你老味。」我一腳將個波射向龍門度。

右上角死角掛網。

*

呢一日,我一直踢到夜晚差唔多成六點半。

終於,果個熟悉既身影再次出現響球場入面。

嘿嘿嘿…

冇錯,我留響球場度踢波唔係因我真係咁鍾意足球…

而係我想博下睇下秋兒姐姐會唔會因為擔心我而忍唔住黎接我。

我一望到秋兒姐姐,仲比緊賽都唔理,一腳踢走個波,向大家揮手道別:「秋兒姐姐黎接我,我走先啦!」

我既賭博係成功既!哈哈!

「哎呀,你個含撚仔…一見到秋兒就連開波踢到一半都可以走左去…」文叔莞然失笑。

「你地既感情仲好過親姐弟…」炮叔都忍唔住笑道。

「拜鳩拜,聽日見!」我頭也不回咁向住秋兒姐姐跑過去。

佢依然係果個好溫柔既笑容。

「返去咯。」秋兒姐姐就好似平時一樣咁同我一齊返屋企。

不過一路返屋企既時候就覺得好似…有啲唔妥?

唔…

一路上秋兒姐姐好似冇平時咁多野講。

唔…

佢唔係嬲呱?

但你話嬲佢又唔似嬲…

至少佢仲係保持住佢果個好溫柔既笑容。

但係…一路上我總係感覺到有小小不安…

直到上左秋兒姐姐屋企,我望住佢響廚房煮飯,佢都係唔多出聲…

直至到食飯既時候…

佢又係唔多出聲…

「對唔住…」老老豆豆,我其實都知道發生左咩事…我估秋兒姐姐都係因為我掛住踢波唔返屋企所以有小小嬲,所以我打破沉默:「我唔應該掛住踢波過晒鐘都唔返屋企…」

秋兒姐姐停左落黎望住我,眼光慢慢變得柔和:「熙熙,你真係大個仔架喇,唔好再要人擔心喇,好唔好?」

我大力點頭。

「上左中學,要自己學識照顧自己架喇,唔好再要其他人咁為你操心。」

我再大力點頭。

其實…我唔係唔識照顧自己…

我只係…想妳落黎接我咋…

「咁…今晚你負責洗晒啲碗碗碟碟佢啦!」秋兒姐姐噗哧一笑:「得唔得先?」

「得!」我毫不猶豫咁答:「秋兒姐姐妳話乜都得!」我講完都忍唔住笑。

只要妳唔好唔理我,妳叫我做乜都得架…

「傻瓜。」秋兒姐姐企一企起身摸一摸我頭頂。

好溫暖。

或者…秋兒姐姐冇鬧我,都係想我自己反省自己有乜野唔啱呱?

佢真係一個好家姐。

就係咁,我就幫手洗晒啲碗,秋兒姐姐就幫手抹。

之後我地回復返好似平時咁傾下閒計。

「係呢,你有冇識到新朋友呀?」秋兒姐姐一路夾餸一路問。

我個腦即刻浮現左阿必個樣…

屌。

「冇呀。」我好大力咁擰頭。

「係咩?呵呵。」秋兒姐姐好似睇穿左我咁:「啱啱響球場有個穿住校服同你一齊踢波果個呢?」

「果個我跟班黎咋嘛!」

「呵呵,你話係就係啦!」跟住秋兒姐姐好似老懷安慰咁笑左一笑。

呢一刻,我覺得秋兒姐姐係我老母。

(待續)
幾好,幾有回憶。以前細個我都係小4開始踢

踢到依家
push!
上啊!!!
以前跟隊真係可以踢到天黑
而家唔知有冇呢支歌仔唱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞