我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
Paul->hehe路線
未必架
留白左好多,其實除左Cathy之外邊個都有可能

自願做水魚
多謝山區巴
咁點都會有條刺既
正史係咪新娘唔會係組媽?
因為吳冰外傳話組媽嫁左比佢架喎
我啱啱開始追已經block撚咗5-6個quote文撚
妖精果個就當係獨立故咁黎睇喇
因為入面既設定同正史會有矛盾架

不過新娘就一定唔係組媽,組媽只係佢其中一個guest(呢個響ocamp故有暗示過,唔算劇透喇
可能人地唔小心啫
今日有冇
有呀,而家準備更
二十四

好快又到左午飯時間。

「下?你真係煮比我食架?」淇淇一臉驚訝咁望住我整多左所以送比佢既飯盒。

照舊,淇淇呢幾日午飯時間都逼阿必讓左個位出黎同我坐。

「唔係特登煮比妳食架,咁啱煮多左啫。」我求其咁應佢:「同埋應該煮到好難食。」

淇淇移開左自己本身個飯盒,打開左我響屋企度拎出黎既陳年爛飯盒上面既飯盒蓋,望左一望:「唔係吖,都似模似樣呀!」

唔撚係呀?

邊撚度似呀?

不過…

「咪話我唔警告妳呀!食落妳就知味道!」我道:「不過應該食唔死人既,我尋晚食完而家都未死。」

淇淇冇理我就食左啖飯:「唔,好淋。」

話左架喇。

佢跟住食左啖蒸蛋:「蒸得好老。」

再食左啖肉餅:「好硬。」

我響佢準備夾菜之前伸手想搶返個飯盒:「唔食由佢。」

點知淇淇雙手護住個飯盒,望住我笑得好開心好陽光咁講:「唔得喎,你話請我食架喎,唔準收返!」

「屌,是旦喇。」

「喂!唔準講粗口!」淇淇扮嬲。

嘩,講左句屌都咁大反應,比妳見到我既真面目妳咪要同我絕交?

「是旦喇。」

「乖。」淇淇好滿意咁點點頭。

之後我地繼續食飯。

「你今日好似開心返好多。」淇淇突然同我講。

哈,乜睇得出架咩?

「係?」

「係呀。你今日精神左好多。」淇淇笑住咁望住我。

「哦。」

「講唔講得之前發生咩事呀?」淇淇咬一咬唇,之後一面關心咁問我。

乜而家啲女仔咁八卦架。

「冇架。煮左餐飯咪開心返囉。」呢個只係部分既事實喇。

不過我冇講大話。

全靠餐飯氹返秋兒姐姐。

所以…多謝妳呀譚梓淇。

但啲咁撚肉麻既野我唔會講出口。

「就係咁?」佢疑惑:「我唔信。」

「唔係可以點?」我反問。

「哼,唔講就算!」

之後淇淇冇出聲低頭沉思左一陣,之後好似諗到啲野咁,突然兩頰飛紅,繼續食飯。

「喂,妳諗到啲咩,做咩面都紅晒?」

「邊有!我繼續食飯呀!」

「我唔係特登煮比妳食架!」

「哼,係喇!係喇!」

留低自己個飯盒唔食,反而將我呢個獄廚神出品既飯食晒。

個樣仲好似笑得好甜。

痴撚線,又話難食?

*

話咁快就放學。

今日我冇飛快咁逃走,反而收拾完書包就坐左響度。

「你今日唔著草既?」阿必問。

「屌你。踢波踢到攰都會想休息返一日。」我對住佢講:「水運會之後好返黎喇,文叔班仆街好撚掛住你。」

「我都好想踢波呀!」阿必痴鳩左線咁大叫:「足球就係我既好朋友!文叔,我既恩師!」

全班未走既同學都望過黎。

我擰轉面兼移開個身。

痴撚線,我唔識呢條撚樣。

*

「你今日會黎練習?」見到我仲坐響個位度唔走,淇淇臨出發前走過黎問我。

「睇心情喇。」我隨口答。

我等緊我既秋兒姐姐。

「咁…陣間見喇。」淇淇好陽光咁笑住咁同我講。

喂,我有話去練咩?

我會…so9sad。

過左冇幾耐之後秋兒姐姐黎到我課室門口。

「熙熙!」佢響門口叫我。

我孭起書包行出去。

「去邊呀?」我忍唔住問。

「好快你就知架喇。」秋兒姐姐響我前面一邊引路一邊回答我。

我響後面默默咁跟住秋兒姐姐行…上樓梯…又行…

行到上六樓就轉出去。

奇怪…呢一層應該係得中六、七既課室…

秋兒姐姐帶我上黎見邊個?

一路行一路行…

我地停左響一間課室前面。

「6A?」我望住個課室牌一頭霧水:「我地黎6A班房做乜野?」

秋兒姐姐望住我回答:「好快你就知架喇。」之後轉頭望入課室,好似搵緊人。

「副社長!」一班雄厚既男聲從課室入面響起,並且伴隨住腳步聲慢慢咁走近門口:「帶左佢黎嗱?」語氣有啲心急,又有啲期待,仲要邊行邊喘氣。

我下意識夾緊菊花…

咦…

但係…

雖然…呢把聲唔算熟悉,但係…好似響邊度聽過咁既?

一個好似隻大灰熊身型既中六男學長出現響我眼前…

佢咪係比我響街場度瘋狂中出果位中學師兄守門員?

「喂!你叫做余正熙呀呵?你認唔認得我呀?」大灰熊對住我咧嘴而笑。

事出突然,我只可以呆左咁望住佢,完全唔知秋兒姐姐帶我黎做乜?

「我見過你架!之前又見過你同副社長一齊返學,所以我就拜託副社長搵你過黎喇!」大灰熊連珠炮發。

我仲未搞清楚乜野狀況,唯有繼續夾住菊花…再轉頭望住秋兒姐姐…

秋兒姐姐唔係為左報復我之前激嬲佢,帶我黎比人爆菊下嘛?

(待續)
原來係加入足球隊
中一就串過碼頭姑呢
開片係遲早既事
佢咪係比我響街場度瘋狂中出果位中學師兄守門員?

原來大灰熊師兄係0
想畀熙熙真 · 中出
唔係去搵Kitty有冇啲失望
小學雞冇大冇細嘛
有d over左
多謝呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞