我和鄰居大姐姐的故事

1001 回覆
282 Like 18 Dislike
幾時可以揸秋兒姐姐對波、啜lin、奶閪、中出呀
首先多謝大家既支持先。

見有唔少讀者們提到想加速、加甜既問題,所以都想統一回應下

每日一篇其實暫時已經係我既極限…因為我除左返工放工之外,返到屋企都有野做。好耐之前樓主都自爆過自己係同另一半一齊住,而另一半其實係唔知我響連登出緊故既,所以想再加速又會再難小小。原本其實我諗住再悠閒啲隔日先一篇,但係真係有賴你地既支持先比到動力我每日一更,如果再想加速既,我會儘量,如果出到既一定會出,但我始終唔係全職作家,有時出唔到既都希望大家體諒。

故事進度方面,其實ocamp故果陣都已經有讀者提過,好似寫好多字但故事既推進仍然好慢。呢個係因為我通常寫寫下一件事為左唔好忽略某啲細節就會越寫越多字。而每集既字數其實係差唔多既,所以就會變左故事推進得慢。呢個一樣希望大家見諒,除非cut晒啲細節位,如果唔係都好難響少既字數度推快個故仔進度。

最後關於甜方面,始終呢個我自己既定位唔係甜故,甜會有,但只係會當成故事中其中一啲情節而唔係重點,而呢一樣野暫時都唔諗住改變,所以真係想睇甜既讀者,可能要再稍為等等,令你地失望,非常唔好意思。

多謝大家有追我呢個故,真心既,有你地既支持,我先至可以響故台出呢度第5個故。所以如果樓主真係有咩做得不足既地方,請留言我會儘量改善。但如果有啲位係改唔到住既,都希望你地包容一下。

再一次,多謝大家。
好鬼pro
50萬半大 350萬全大 thx
首先多謝大家既支持先。

十扑十扑
樓主加油太chur就唞下
黃社大勝 熙熙帶帽
支持
個胡真係好正!
好耐冇追過故
lm
G持樓主 睇住樓主其他d故頂下癮先
支持樓主
支持
多謝山區巴
多謝,不過我都會儘量維持一日一更既
不過佢啲隊友咁屎波
多謝呀
覺得好睇就好了
希望都啱你睇喇
多謝一言巴
多謝小熊巴
三十

「哦…」我聽到秋兒姐姐補充既呢一句有小小失落。

妳黎睇我比賽,只係因為副社長既職責所在?定只係妳多口講埋呢句?

唔知點解,有小小失望…

「咁…我返過去做功課同休息先喇…」我向大門走去。

「熙熙。」秋兒姐姐從廚房探頭出黎。

「唔?」我擰轉頭望返住佢。

「聽日加油呀!」秋兒姐姐做左個打氣既手勢。

「嗯。」我勉強打起精神笑左笑,之後走返屋企。

「記住做功課呀,一陣我過黎check你架。」秋兒姐姐又提我。

「嗯。」

*

果晚我冇做到功課,唔知點解冇乜心情。當然我唔交功課其實都平常事…

我返到屋企已經冇熄燈就上床休息…發下白日夢。

不知不覺夜深了,胡思亂想到十一點幾。

秋兒姐姐真係過黎諗住check我功課。不過我攤左響張床上面,好似訓著左咁,通常呢啲情況,秋兒姐姐一過到黎見到我唔小心訓左,都唔會打擾我,就咁幫我熄燈,所以有時佢唔知我未做晒功課。

今日都唔例外。

佢入黎果陣我扮到已經訓左覺,但我聽到佢走左入間房再坐左響床邊。

卜卜…卜卜…

唔知點解我個心突然之間跳得好快…

我感覺到佢用佢柔滑既手輕輕咁撫摸左我頭髮。

不過…

僅此而已。

冇做到其他野。

秋兒姐姐響我床邊坐左一陣,都起身慢慢咁離去,幫我熄晒所有燈。

佢咁勤力,返到去就算幾夜都會繼續溫書吧。

隨住佢既離開,我既心跳都逐漸回復正常…

聽到佢離開,再過左一陣之後,我微微咁打開雙眼確認。

知道佢真係走左之後,自己情不自禁咁摸向佢啱啱坐既地方,感受佢既餘溫…

我擰轉身望住天花板…

點解我上左中學之後…明明見多左秋兒姐姐,但點解反而好似更加牽掛住佢咁既…?

或者…係因為佢響學校太出眾喇,所以我覺得佢真係好叻…更加對佢產生左敬愛之意…

我諗,我真係以有呢個咁叻既家姐為榮!

好,唔好再諗無謂野,好好地休息下,聽日場波仲要carry住成班廢柴踢波架。

*

我地學校有好多唔同既社際比賽,最大型既有陸運會同水運會,兩個加埋佔既社際比賽既總和成50%。

仲有另一個大型既社際比賽,就係sinnging contest。係,你冇睇錯,我地學校既sing con係以社際為單位既,但由於參加人數係有限制,所以雖然係大型既比賽,但係只係佔社際比賽既10%總分。要踏足最後既大舞台(時間係考完試大概一月尾左右喇),一定要經過初賽,不過此乃後話。

至於其他既社際比賽包括球類(籃足排乒羽),仲有中英文辯論比賽、中英文朗誦比賽等等,所有比賽加加埋埋佔埋最後果40%。

而所有呢啲比賽,大部份會響每一年既一月之前完成晒,方便要考公開試既同學參加。所以每個學年既上學期其實社與社之間既競爭氣氛相當濃厚。

由其係呢度啲學生好似痴撚左線咁,對自己所屬既社有一種好似宗教狂熱咁撚柒樣既信仰。所以,無論係任何既比賽,都會吸引到好多社員自發入場打氣(即使唔係水運會果種戇鳩啦啦隊)。

其實都幾痴撚線。

順帶一提,秋兒姐姐好似係黃社中英文辯論隊既主力,不過呢啲比賽太悶,我冇去睇過。

不過又老老實實,我呢啲摺撚到仆街,日日小息同午飯時間都響課室入面訓下覺,所以其實唔係好感受到個氣氛有幾熾熱。

不過,今日始終係要上戰場既日子,就算係我地班既同社既同學,即使因為之前啦啦隊事件唔係幾鍾意我都好,都走過黎同我打氣。

而且我係四社所有球類運動既代表隊入面唯一一個中一學生,所以更加引人注目。(我地學校lobby度每個社有個壁報板,上面list晒所有唔同比賽既社際代表隊成員名單。)

當中黃社既同學就梗係唔少得淇淇、鄭海欣同葉佩儀。其中淇淇特登買左支大支裝既寶○力比我,都幾誇張。

「唔凍架喎。」我摸一摸支寶○力:「擺到一陣間Lunch time比賽直情會變熱添。」

冇錯,我地學校係戇鳩鳩地將社際既球類比賽分響唔同時間比賽,而最受歡迎既足球、籃球同排球都係響Lunch Time舉行。

好撚易盲腸炎架屌你老母。

「哼,唔要我收返。」淇淇作狀收返支寶○力。

「我要,我要…」我投降。

「我地都買左啲糖請你食呀。」其餘兩女攞左兩筒能○利軟糖出黎。

食糖對於比賽黎講其實冇乜用處。

本來想屌柒佢地,不過我又諗起秋兒姐姐叫我要友善啲對同學,所以我好簡潔咁道謝:「哦,多謝。」

「點解…你對我地咁cool…對淇淇就咁好既…?」一向文靜既鄭海欣突然咁問。

個樣紅晒,好似鼓起左好大既勇氣黎問。

咁老實講,平時就算一齊放學,我都好似唔多理佢同葉佩儀。

「冇呀。」我再次好簡潔咁答。

不過佢地始終冇我同淇淇咁熟,我份人又唔主動,所以都好正常?

「唔通…」葉佩儀突然間露出八婆既表情:「你知道淇淇佢…」

「喂!喂!唔準亂講野!」淇淇突然脹紅左塊面,好急好亂咁亂叫。

「…佢買呢支寶○力排左好耐隊?」說完之後佢向淇淇單眼咁笑左笑。

乜料呀?

淇淇有小小不知所措咁望住八婆,八婆就對住佢陰陰咀笑…

我就完全唔知發生緊乜野事…

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞