千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
冇錯
因為科學從來都冇改變過世界
佢改變嘅只係人類嘅生活方式
人與人之間嘅關係冇因為科學而發生任何改變
人類同五千年前一樣 互相戰爭 爭奪利益
唔好怪文科仔
人類領袖文科理科都有的
自己自己自己自己自己
消費節日根本就唔係傳統節日
消費節日係加速抹殺傳統節日/文化
所以我鐘意
依家食傻同月餅同傳統有撚關係
未做節,我屋企已經食撚曬啲月餅
多謝商科推動個世界進步
搞掂曬班文科遺毒
好多科的起源係哲學
但哲學係文科 咁點計
人文學科係訓練思考 邏輯
依啲都係數理需要的 文理要相輔相成
只係香港文科被忽視同被認定搵唔到食
點無發生﹖
只係計condom
避孕藥
已經改變左人類性生活同選擇配偶之類既文化
無數學,你金字塔都起唔撚到
你無邏輯可言
完全係文科式思維,先落結論再搵論點去撐
https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Johnson

"studying economics at Columbia University"

Boris Johnson讀social science, 死廢柴

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B2%88%E6%97%AD%E6%9A%89

沈旭暉讀文科, 又一個廢柴
各位文科仔又唔洗起哂鋼
呼籲大家增進下science知識唔係叫你去死
起碼知道個世界點運作
起碼同現代社會嘅科技唔會脫節
起碼都會諗吓有啲野合唔合邏輯有冇證據支持
根本就唔會有損失
千!萬!不!要!讀!史!科!
科學起碼改善到人類生活

文科垃圾得咩,文科改變到人就唔會同幾千年前一樣
用文科咪又係鳩估
On9
我真係未見過有文科仔炒股勁
宏觀嚟講係冇改變到
只係極細微位有變化
冇condum一樣可以濫交
對世界影響唔大
你講既生活水平只係物質生活
而呢d 物質生活要花一世去返工換返來
咁就叫好啦咩
科學唔係要不斷改善人既生活咩,點解停左係度?
因為真係無用。

https://www.bbc.com/future/article/20131022-are-economists-more-selfish

經濟學係解決問題定制造更多問題﹖

有文科仔不願面對
魯迅有咩用?
歷史歸因冇撚意義
我之所以生存係因為有太陽照住啲草 咁我係咪要同太陽含撚
咪話數學係工具囉
有話唔使數學咩
你唔係理科仔 你係盲撚
咁商科算唔算
答案係!! 陳國邦 (李斯)

因為去讀文科啫係silly 癡線 冇可能會發生
Silly發音就係 see Li 斯李
而我地華人社會 習慣將last name 擺前面
所以!!!!!!! 答案就係李斯喇
而做過李斯嘅TVB藝員就係得陳國邦
所以!!!!!!!!!!!!!答案係!!!!!!!!!陳國邦

輕鬆 謝謝大家
下,有性病同會有BB已經可以令男女對濫交卻步。
點「對世界影響唔大」﹖
扑完會有機會生仔。要負一世責
同扑完乜野手尾都無
都叫「細微位有變化」﹖

係好撚大變化。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞