千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
有無聽過形上學
logic?
仲話理科人
笑大人個口
如果我係理科人會覺得俾你影衰哂
唔知點解我笑左 我都睇到一頭霧水
BBA吹水科先係廢,睇下外國技術移民清單唔會有BBA份
學術上我都覺得bba冇乜用 係俾你hea 4年
logic就係人類本身無知
而善惡係要「教」
文科大部份學既野都係人類內鬥機制
學生話:依,乜啲人可以咁賤格咁巧取豪奪架,咁我都要賤啲喇
個情況就等於一個無出社會做野既學生哥天才無邪
同一個入世過深既人被人傷害過無數次,自己都好「保護自己」同開始學會「向社會報仇」一樣
我唸我都明點解樓主讀文科 完全係0理科人logic

利申:get唔明樓主logic
覺得讀文科無用嘅人
一係本身無能力讀理科,被迫讀
一係無辦法發揮文科嘅價值(只係難發掘啲,文科嘅價值相對理科無咁直接)

其實理科有理科嘅價值
文科都有文科嘅價值

如果文科無價值,點解幾千年都無被淘汰,因為人都仲係需要溝通相處同理解

當然如果計邊樣方便搵到食,我都同意係理科

但試想像一下,全世界宜家所有大學取消曬所有文科,開多啲理科位,呢個世界會係點?可能到時就會知道文科嘅價值
啱,文化本身就要多元化

但樓主一早講明唔計搵食
已經唔係理唔理科既問題
中醫都未被淘汰架
唔好用存在即合理黎解喇
依個世界要有好多廢既野比廢人用
我無話存在就係合理
所以文科嘅價值,我認為係人與人(甚至係族群與族群)之間嘅關係相處同理解

如果宜家世界上全部文科都取消曬,呢個世界係咪又會好好?

全部用理科嘅準則去衡量同發展?
請問理科(數學,工程,物理等等)點樣幫你對抗「中國人」呢個身份嘅洗腦教育?
不如用數學嚟證明你個post先?
定係你都9up緊?
我上緊台灣網站?喺香港呢個文化+科技沙漠戰文理?你以後唔睇戲、唔打機、唔溝通、唔睇報紙,文科咪無用囉。
發現好多文科仔選擇性失明
唔係讀文學定理科嘅問題
樓主似係冇讀書
喺度笑文科既你,有冇諗過唔識世界歷史,又會點知道個世界局勢、國際關係係點樣發展成今日既處境,冇人讀呢啲又點會有從政的人材?

文科理科都有佢本身既用處同價值
今年先出左個文科狀元 根本咩野叻就應該讀咩
證明考文科根本有實力可言而唔係傳說中既冇標準答案所以難高分
你叫佢讀理科佢都好大可能入到U 但未必做唔到狀元
應該要pin呢個黎警世
文科唔可能比到真相, 文科最客觀已經係歷史科, 講求事實, 判斷因果關係, 但係事實往往無可能全面, 仍然要靠史家老吹, 歷史冇可能做到實驗, 好多嘢都係靠估

大學好多文科連歷史都不如, 齋得理論, 咩事實都無, 有都係cherry-picking, 更加做唔到實驗, 直頭係反科學反智

中學開嘅文科, 往往比人睇死, 通常背書叻D都過到骨,死背爛背,中學生識咩叫"論證"? 最衰就係D通識,直頭教人吹水, 事實係咩都唔駛理, 就係"言之成理即可"
個關係就係豐富你個database,你嘅詞彙量
等你有多啲料去鋪你條思路出黎

至於你阿媽係唔係女人
就見仁見智
歷史事實
https://www.youtube.com/watch?v=b4z-Wrp1pY8

Kevin Mcpadden experienced the collapse of WTC 7 firsthand. He was told that Building 7 was going to be brought down. He heard the countdown to the controlled demolition, heard the explosions, felt the ground shake, and ran from the smoke. Filmed at the World Trade Center in New York, he stands below where the Twin Towers used to stand, part of a feature documentary "The Elephant In the Room".
文科除左做老師 作用=0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞