千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科唔係完全無用
可以存在於「興趣」度
但係咪應該用教育資源去抬高到學士,碩士,博士程度﹖
話文科「有用」就應該要當成大學學科
就等於有人打麻雀,有麻雀撚就話應該有麻雀博學學位一樣

分清楚係咩推進世界先喇
你依啲軟性野,用唔用咁既教學系統,教學資源黎學
分別不大
所以咪問你有咩問題囉 多數人讀果科係為出路 咁你讀得唔係差又唔為出路 我真係唔明你踩低文科做乜9喎

真正短視果個係你 明明每科存在都有佢既意義 文科同理科根本就冇得咁比較 係柒頭樓主係咁踩文科又將理科捧到上天我先問咩事 你唔覺得有問題果個係你咩
我都唔明佢指既「有用」係咩,文同理根本係缺一不可。跟住又俾樓主屈睇出路係市儈,咁唔睇出路,淨係講知識層面,佢又淨係識講理工科計數有用,文科冇用,完全冇個比較點
因為係商科仔嘅領域
你自己search下Human nature咪解到政權問題
文科講到尾係applied biology呀,咁都唔明﹖
Michael J. Burry,是一名美國神經外科醫師、知名價值投資者以及對沖基金管理者。他2000年創立了Scion Capital,並在2008年清算出場結束,以專注在他個人的投資上。麥可·貝瑞是第一批發現次貸風暴即將爆發的投資者之一。
連gender studies依咁既垃圾都可以扮成學術既…
你明咩事喇
咁有無果啲「科」有乜關係﹖
文科=讀啲阿媽係女人既野之後覺得好「必要」
問題係,你唔讀都會知呀
我相信你係講緊自然雜誌
https://www.springer.com/journal/12110
同埋張磊,巴菲特,芒格都係文科出身既價值投資者
但異口同聲都話係佢地自己發現文科廢,自己用返套新既思維框架先諗野咁勁
你自己睇下芒格啲書屌到人文科啪啪聲,話係垃圾黎
芒格:因為最勁既人讀理,其次讀商,廢人讀文,所以係一堆廢人入邊久唔久先出到一個勁人已經好難得。同埋,因為文科D教材講黎講去都係皮毛,垃圾野。
你自己睇下芒格本書,佢係咁講
想要翻身,自修理科&商科係唯一出路。
一句KO
純學術角度,

科學同文化本身就已經融合左,sci背後既精神本身就係文化既一種,sci開拓左個先例,大家耳目相傳建立左文化,文化先係深遠既。根本呢個process就係兩者融合左,邊有得分開。根本係行外人對理科唔認識先係度亂咁講

而且文科唔係得思詞歌賦,仲有hist、politics呢啲有助增加對世界認知既科目,呢啲科做唔到好似科學家咁研發新科技,但起碼做到文化傳承,大家只係分工唔同,擅長既範疇唔同,根本冇得咁比較邊個有用,邊個冇用。

你咁問等同問有雞先定有蛋先一樣無謂,事實上文同理係無形間相替出現左。
唔好侮辱理科同科學,多謝合作
根本文科同理科關係唔係咩兩科必要
而係C語言同assembly/machine code既關係
人類生存=理科
人類精神層次=文科

首先要生存
先可以追求文化,提升精神層次
人類之所以唔係禽獸都係因為有文化
人禽之別呀樓主
本質係文理不分
現實就係文科學系入面成班柒頭連高中數都唔識計
學期尾交paper一粒字都咇唔出
同佢講應該要補習吓啲science先得 佢同你講文科唔講呢啲
現實就係咁 文理分得好清楚
你返去溫吓DSE先
呢度大學牛圍爐冇人講DSE通識野
科學係理科既extension,理科對於真正既science黎講係bb班,咩事呢你?
翻譯系畢業九年
幫緊香港下一代斬斷垃圾大中華文化
但e加好似最唔重視科研既國家最冇民主同法治
問題係…
文科越讀人越賤。
你講既係理想,事實係相反。
一個農業唔會有一個商人咁貪。
唔會有一個政府家咁貪。
以為屎眼毛潮文
文科人連高中數都唔識計???
你講咁耐就得出呢個結論

第一,咁係人問題,佢數學底打得唔好,關文科垃圾咩事?
第二,普遍讀文科既人數學都屎,如果唔係對文科有興趣都唔會揀文科啦,只要係佢擅長語文能力,唔識計數又有乜問題?難道理科人又要識文學野???

第三,佢sem尾交paper關數學咩事,除左count字數之外,d research method可以話同理科讀既野冇關係,咁又關理科咩事呢?

我真係睇到黑人問號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞