千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科仔以為spin走左個問題就唔再存在
無法反駁學術論文鳩流 只剩下人身攻擊
me : 喂你啲研究可唔可以有返多啲peer review嘅啫
文科仔 : NMSL
電腦唔識思考文科仔真係冇腦
知唔知咩係neural network同deep learning
星座運勢、占卜嗰類嘢得文科人先信,可想而知有佢哋有幾on9
天體物理學家 : 如果出世個時八大行星嘅位置同重力決定左你嘅命運的話,咁其實婦產科醫生施加響你身上嘅加速度大過哂呢啲天外行星對你嘅影響

https://openstax.org/books/astronomy/pages/2-3-astrology-and-astronomy
商學>>>>>>>>>all, 此post已完, 文科理科不用分那麼細
商科=寄生蟲
最無資格講野
中學既話,盡可能讀理科,因為文科5 既百分比係理科好多。
入到u,無論讀咩系都讀一兩個正經intro course,歷史、文學、哲學、社會學都好,認識下個人文世界。
認識社會文化歷史唔需要讀中學或大學文科, 自己讀多幾本歷史經典已經可以好有修養

因為中學文科就太低能, 只有死背吹水廢噏, 學唔到論證, 學唔到科學求真精神, 大學文科就係班學棍為咗呃飯食, 將D無謂嘢無限放大, 不斷做理論出嚟搏出論文, 完全脫離現實

要脫離現實, 不如就去寫科幻小說, 駛咩係大學圖書館左抄右抄
文科仔只會重覆又重覆文科好重要,缺一不可之類。
佢唔會認,文科係可以響大學以外既地方好易讀到,好易讀好。
你可以想像,一個人跑住步聽住MP3機聽文科教材,都可以考到個所謂大學學位。
但理科呢﹖根本無撚可能。
兩者難度根本就唔係同一層次。
文科,只係多左資料既中學…其內容係無變難過
文科根本就係一啲無咁有用,有易啲學,又浪費教學資源既野黎。
東野桂吾自己都係工程出身。
咪一樣可以作得到小說。
根本個問題唔係話文史哲係咪對人文明有乜作為
而係果啲野,響唔響大學或以上讀係無明顯分別
2020年仲有嚟支歌仔唱咩
個意思就係
正經就理,你放學又好放工又好,你可以打機
但可必要將電競硬做成大學學科呢﹖
讀文科做吹水行業又得
做金融又得
文書職業乜都得
因為好多工作都要寫字
其實你講野真係好冇邏輯讀理科既諗野正常要有返啲邏輯

首先唔知你口中既文科係咩啦,文學?語言學?歷史?心理?哲學?

其次你話文科係了解人頪內鬥既歷史,咁咪正好避免犯同樣既錯 如果唔係,人類只專注於內耗,邊有餘力研究科學
分析哲學都講求邏輯,但哲學又算唔算真文科

支那文化就由佢啦 ,嗰啲咁本就世襲洗腦學說來,支那思維係覺得出現時間耐啲就等於啱啲
其實會唔會係因為香港嘅文科原地踏步無進步過先搞到人人都話唔好入
利申:非該界別人仕 唔熟大學文科
點解邏輯會係理科exclusive?
唔明啲人好鍾意話理科強邏輯, 就文科一定無邏輯噉
我係中學文科仔。
一般人其實少少數學知識已經夠玩,
例如mean, standard deviation, CAPM, beta, correlation, discounted cash flow,普通+-x / ,有d stat 的sense 如population sample hypothesis
已經夠你分析股票同日常生活。

想做engin 仔,工程仔,學術研究先要學得深。
講一次上中國文化prof既經驗比你聽
佢講人禽之別既時間話有一次佢仲係學生既時候,另一個讀理科既學生同佢講,佢覺得人同禽獸係一樣,只不過人進化上面行先過其他動物,然之後佢同人講你父母交配生左你出黎,個同學就死死氣走左去。然後佢話人唔會講呢啲野,呢啲咪個分別,呢點唔係理科既人會明。
嘩我聽到呆撚左咁樣都好夾硬下,人地都係正經討論,你咁樣其實都算挑釁人,佢話人唔會咁講但佢自己咁講,佢仲算唔算係人,仲要上堂講番出黎mindfuck
人嘅問題
咁既人都做到大學prof 仲咁樣教書都唔止係人既問題啦
咁講真咩科大雷鼎鳴啲logic都差唔多
只可以話文科對邏輯嘅training無咁intensive,但係寫文寫到前言不對後語、言之無物都會一樣收皮
根本文科講得出既野就唔係睇你有無邏輯 cite過邊個講過就奉為聖典旁人睇就話文科都要有邏輯 實際上就夏蟬語冰
西方社會文科(philosophy, art)除外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞