千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
識讀一定讀BBA
由得樓主同一班理科粉自己打飛機啦
覺得自己先可以影響世界
歷史又唔撚讀覺得文科垃圾
on9
呢個post何況唔係二分"呀柒頭!
唔明讀文科有咩問題
如果我專長唔起數理方面
但背書好勁
中三讀中史「義和團與八國聯軍」嗰科可以背到100%跟足課本
背到一字不漏,連標點符號同注釋都可以完全背啱晒
就連綜合人文科都可以起考試背出個100分
咁點解唔可以讀文科

喺香港讀書
求學就是求分數
如果我冇數理頭腦
但背書好叻
我唔讀文科,反而走去讀理科商科
同分數作對
似乎唔多合理喎

利申:中學年年speech day 都憑文科橫掃n個大獎,高中三年都係排頭三,同時唔打算利用數理知識對社會作出乜嘢偉大貢獻
哲學係文科嘅一個學科

哲學係以邏輯思維作工具去思考問題

因此,文科生識邏輯

三段論呀,三段論夠唔夠邏輯呀
你當都可以假設

起金字塔係為左驗證你計條數計得啱唔啱嘅

然後入面嘅棺材係順手放入去

不過可能性會低啲

比較有可能係,個金字塔係陵墓黎,所以入面有棺材

因此,數學係宜一個事件係工具,建造金字塔宜個陵墓嘅工具
學術唔應該配合社會
文科(social science) ???

文科/人文學科 (Arts/ Humanities)
社科 (Social science)

你可以話兩個都係廢
但係搞翻清楚先 兩樣野係唔同的
最衰就係D通識,直頭教人吹水, 事實係咩都唔駛理, 就係"言之成理即可"

好撚中
2020都完竟然仲有人玩文理大鬥法

不如傾中學生應否談戀愛仲好

不知幾多人ug讀一樣,master讀另一樣

讀理有人乞食有人發達,讀文一樣,讀咗又一樣,唔讀嘅又一樣

你認為邊方面知識唔夠咪補吓,人生話長唔長短唔短,咪講到人生得頭廿年先俾讀書。始終唔係擅長,pick up唔到都唔緊要㗎,做好自己專嗰樣都夠你搵食。

明知自己蠢又懶咪算鳩數,重想要求咩?

你係無能力咪認命勤力啲,噉大個人重怪當年揀咗文/ 理/ 商
懂尼灰機,不如明哲保身賺多個錢吧啦
柒撚到
對我嚟講文學歷史係可以提升個人修養 呢個就係佢嘅用處 個人修養都唔好 讀咩大學?
最慘係自己無分"改變世界"
之後用d 小學雞鬥氣駁嘴式咁鬧文科,笑撚死
我幫佢答:
"文科=讀啲阿媽係女人既野之後覺得好「必要」
問題係,你唔讀都會知呀"
讀Law嘅原來都柒柒哋
理科仔以為自己好撚醒
點知連最基本嘅表達都做唔到
二分科,無二分人
BBA 撚都係吹水科

反而Econ Finance Quanfin 班人就真係有料好多,冇佢地邊有金主射水喉落班科研撚文科仔度
無垃圾文科咪連中國人啲咁既思想都無埋囉
取消晒一定更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞