千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
你0%享用到(根本無咁既技術)
同你有60%享用到(有少少錢先享用到)
都叫「無分別」……

小學冇分文理科

同埋小學生唔係讀咩「政治思想學」咩
入大學讀外語都係文科吧
而且文科未至於無用 如果份工作要對人其實好有用

申利 理科
起金字塔嘅目標唔係為咗計數

你點知?
又係文科仔式一廂情願思維推出嚟?
比起maths syllabus 緊係易
但in general 都唔會用易去形容啦
Neuroscience跟本就唔應該放入文科度
如果你冇辦法自己判斷邊啲科係science嘅話 你都好打極有限
樂觀咁諗
我地窮人既生活已經爽過以前既貴族好多
唔少金字塔入面搵到法老個棺材
理科仔唔係好講prove㗎咩
假膠?
搵到個棺材,所以?
吓?文科邏輯就係咁既料子?
文科仔終始都脫離唔到自己文科仔個屬性,因為話文科成個學術係廢就等於話佢自己係廢。
一個自尊好重既人,係無法認定咁既野。

我係廢柴,理科,大學。我係廢
但唔等於科學係廢。

唔好再用混淆個人成就,同整個學術對人類既貢獻喇好唔好﹖
我無講過無分別,理科仔應該用邏輯去討論
而唔係用語言偽術屈對方講過佢無講過既野
你d 邏輯去左邊呀 理科仔

而我想講有科學應該係人人都享用都,100%人享用到呀
點解做唔到呀理科仔
咪就係有權力既既得利益者係度玩野lo
咁點解理科仔唔幫手植入VR 落佢地個腦到呀
咁咪解決到所謂文科仔教到佢地咁自私既問題lo
拎部VR 出來啦
所以話文科真係讀撚壞腦
搵到個棺材就推論到唔係為數學而起
駁唔到?
講個金字塔做乜鳩
IFC都高撚過佢啦仲有咩好講
唔好成日有種幻想以為舊=好 舊技術=勁撚過而家個啲
半導體都出到2nm製程啦 過多兩年2TB sd卡都有得賣
咁你又點知係呀?理科仔
樓主帶既重點係理科先可以帶黎真正既進步
無話唔可以配合文科相關既skillsets
No,我想見識下文科仔既邏輯
吹撚到文科仔邏輯勁呀ma
睇過?
勁?
搵到個棺材就證明到唔係為數學而起
理科仔屬性都幾明顯
將科學放喺神一樣嘅地位
人哋講幾句就話人 乜都唔識嘅文科仔
科學原教旨主義呢個term唔錯 根本可以形容絕大多數嘅理科仔
最底嗰句原封不動還返畀你
順帶一提 我都係廢柴
點解要100%既人享用到先叫有用﹖
你係無講過呀,但明顯你用用緊咁既邏輯。
你個全界係0同100。
一開始令少部份人過得好,唔得
再發展令絕大部份第一國家既人過得好,「有乜用」﹖
吓。
可以令你唔駛過非洲最落後既生活都叫「有乜用」﹖

因為科技未有咁先進囉。
又係你上面個邏輯。
唔係完美=無用
就算你依家有現代VR,有唔少人都可以用VR睇AV代替左叫雞喇
點會問「有乜用」架
我唔反對你地班廢柴繼續係度拎科學打飛機

但係記住現今d 成就係完全唔關你地事

你地同無撚用既文科仔一樣都係乞食
所以我有一開波就先落結論?
聽講文科式思維就係先落結論果個
呀,搵到個棺材,所以一定係用嚟XX
跟手再搵一堆嘢嚟撐自己個睇法
好彩就中邊
唔好彩就更加強化咗成個邏輯錯誤
完全係垃圾推理思維
想pin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞