千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科仔真係好撚垃圾
你覺得咁樣自我感覺良好
你咪繼續囉
反正我返工收住錢同你吹水
你真係失業呀?
agree with you
engine嘅數 記性好其實都夠做 起碼合格無難度
maths同physics 真係唔係人讀
文科非專科乞食科
讀書並非吸收知識、裝備自己的唯一方法。
講完。
英國60年前已經討論緊呢種humanities vs science 既做法係阻礙社會發展
( C.P. Snow 既 ” The Two Cultures and The Scientific Revolution")

與時並進啦各位
咁basic嘅嘢都分唔清,點討論落去
哂氣
是但啦 睇左d 回覆就已經知無心討論
主觀而非客觀咁同你討論
以偏蓋全 一碌鳩打沉一船人
睇世界個視界咁狹窄單一 笑下咪算
typical 連登
或者讀文科嘅好處就係睇清楚入面啲人 啲研究 質素有幾咁低
如果唔係食過屎我都唔會選擇投誠science陣營
就講研究咁
做做吓研究要用statistics黎論證
先發現個department因為係文科所以唔撚洗教statistics 直頭冇開呢一科
社科果啲我唔清楚,但歷史同哲學真係好重要,尤其係現今香港

利伸理科人
有閪用咩科學, 賺到錢就得啦, 樓主都戇撚鳩
理科撚讀完香港做得啲乜? 越pure越無價值
人哋個樣型過你咪得
有時會諗哲學係咪應該同文科割咗佢
如果宜家有文科同理科兩個圈子,而要從中一個比較岩傾嘅
我會秒揀理科人

起碼「啲人」會講下邏輯先
大體嚟講大學有個「學」字嘅科嘅內容都會講邏輯
但係人就唔敢講
文科仔嚟講,語言學人、人類學人多數講野正路啲
所以英國60咪年前被美國過晒囉
依家放大左啲垃圾吹水科,就真係養左班左膠出黎
「左」礙社會發展。

你啲討論,本身就係文科討論。
年期﹖點証明結果﹖
ai已証明所謂文科連存在都唔存在。重講乜春﹖
今明今日重講文vs理就真係最唔識與時並進
討論吓點樣消除sciencephobia算啦
啲人反science反到一個反智嘅地步
都唔明分黎做乜

文既既各位各科都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞