千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
科學只係一個找尋真相既步驟,無乜所謂「科學原教旨主義」……
冇文科,點會有法律同民主呢兩樣野
Pin佢老母啦,唔係驚呀?
想知點樣用理科知識去理解政權問題
講笑咁講
讀文科可以做番教畜荼毒下一代
當你將佢放喺咁崇高 無可否定嘅地位 鄙視其他學科
科學原教旨主義已經出現左
理科係香港科理仔乞食,但外國好撚有用。對人類都好撚大貢獻

文科係香港乞,外國乞,而對人類都無明顯大貢獻(因為廢吹居多)

個分別就係咁。

利申:廢物
又來 幾時有講「有乜用」

讀science 讀到你咁無邏輯仲好意思係度圍爐打飛機
不過都係嘅,叻仔既都唔洗上連登取暖啦
所以咪話文科垃圾
第一次聽,你地文科只係要一個【睇落去】合乎邏輯既結論
係咪事實,根本對文科黎講唔撚重要

文科只係要一個說法
理科係要求真求知

呢個就係分別
理科只係(理解),文科係講(意義)
你係咪唔知有political science
大自然定律可以有乜否定﹖
呢個political science超過一半已經係文科範疇啦
圍唔圍都好,文科仔都文科都係無貢獻既廢吹
Political Science 係理科咩
唔係否定科學
係否定科學對人類嘅貢獻
你係咪唔知有政治哲學
唔好再泥漿摔角喇冇意思
數學都係會出啲1+2+3...= -1/12依啲看似不知所謂的結論
同意你覺得某程度上依啲鑽牛角尖嘅邏輯思考好濕鳩
不過如果有咁嘅諗法你應該去讀物理

至於你講對個世界有冇貢獻
文科商科絕對有貢獻不下於理科
人文的動向只要隨便探討到一個正確方向
已經影響一大班人的死活
科學影響未來 人文影響現在

例:
已前經濟學支持100% free market, 0 government interfere
導致美國大蕭條
成立現代流行經濟學說

隨隨便便一個細決定已經可以餓死幾萬美國人
科學點樣解釋做人既意義,點樣叫人唔好港豬,點樣出到林夕既歌詞
讀理科見到science 就噴晒精,無得救
文科有咩用?
這些都不是科學的討論
點否定﹖
科學只係令人類更瞭解大自然定律
從而變成可用既科技,工程
之後再點被人利用就係市場問題。
唔可以懶「科學」播
科學本身就「無屬性」係一把菜刀
你切菜又得,斬人又得
再研究做刀技術既人無關係播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞