千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
唔好再問讀數學有咩用
根本生活上好多問題都係要用science知識黎解決
唔係講咩搵到工搵唔到工嘅問題
而係讀個啲知識對你自己同對個世界有乜野貢獻
做咩咁睇唔開 文科都有用 係冇咁專啫
如果讀文科你就唔識計數,係你戇鳩啫
就以文科學術研究黎講
首先你要證明自己啲論述係正確
而「證明」本身就係科學精神
本身就要用到嚴謹嘅邏輯同數學
冇science知識同數學底嘅文科仔根本就唔撚識咩叫做邏輯
出到黎啲文科理論好多時都根本唔成立
再簡單講即係純粹9up
Science=on99lunbun7
再講
知識就係用黎解決問題
唔好同我講你用文科知識黎解決薛丁格波函數
你唔識science根本就冇辦法理解到呢個世界
過來人經驗
唔好成日被自己嘅過去綑綁自己
你小學中學啲數學差 唔代表你而家大個左之後仍然冇辦法理解啲數
好多時只係因為你細個個時冇聽書/聽唔明
如果你洗心革面 重新從加減乘除嘅定義學起 用邏輯黎理解啲數學
根本去到高中啲數都唔係話真係咁難
咁你對個世界有乜貢獻?
咁你呢句垃圾又對成個討論有乜意義
中學文科適合IQ低嘅學生
就算大學讀文科,都係中學理科生似樣D,文科出身點都係柒柒哋
其實唔難
你話讀個啲知識係對自己同對個世界有貢獻嘛
所以咪問翻你咁有乜貢獻咁囉
文科仔已現形
講咁多廢話去質疑數學對世界嘅貢獻 不如用呢啲時間去溫下微積分好過
問你有乜貢獻又答唔到剩係”有貢獻有貢獻”
質疑你就等於係文科仔
同你講多都晒氣
數學撚路過
你就真係無邏輯
哲學算唔算文科,係咪唔洗邏輯
討論文學,宗教又點樣用數學去證明??
樓主意思指文學對作世界冇咩貢獻?
諾貝爾文學獎係做咩LUN野?
讀文科最適合做"文宣"
加油呀!手足
淨係大學engine同science啲basic calculus都foul走唔少人由其是integration
利申 engine仔大學calculus拎a
樓豬讀理科+搵唔到工?
所以咪話用唔到數學黎證明個啲discipline係純粹9up囉
一般Engineering undergrad 讀嘅數其實好易...
過黎讀幾科真正數學系嘅數你就知...
有啲科計數機都唔洗用,因為你計嘅係符號,做proof之類。
同啲讀 engineering 嘅朋友講極佢地都唔明個分別,俾啲書佢地睇先知...
你唔識文科根本就理解唔到人類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞