千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
拎中醫來比喻文科????
我唔識中醫啦,你點樣用"中醫理論每幾年就轉"
來proof文科變來變去->文科廢?

比喻/類比可以用來depict 但唔可以用來proof
scientific method 中一都有教,我知
你想講咩呀,我而家要做理科仔傳心師,我估下先

foucault 只係懷疑,跟住就9up 啦
無experiment 無data
所以佢既conclusion 係垃圾無根據,啱唔啱?
點解咁多文科仔覺得冇文科個世界就冇詩詞歌賦琴棋書畫
人類嘅創意同娛樂本能唔係源自文科
呢樣要搞清楚
點解文科仔成日幻想文科創造了人類
事實上係人類創造了文科
但係冇science就真係連手機都冇得用
如果你本身係醒目既..讀咩都會成功
你係on9仔..幾高學歷都可以好垃圾!
完全唔關你係文科定理科

利申理科仔
你自己都答左仲問
動物農莊?1984?
分分鐘可以用寓言改變一代人嘅政治取態
所以中國學校而家又禁左哩啲書
冇人講學歷
人類既創意造成左文科,咁掉轉黎講,係人類既求知慾造成理科,個邏輯咪又係一樣
咁點解要跟scientific method,所有野都要跟?點解要跟?一定啱? 唔跟會點?有咩後果?
唔明香港人日日俾資本論、共產論、獨裁論玩緊,仲可以講得出文科冇用
唔跟就會專登唔打卡介苗同戴口罩露個鼻出黎
文科理科各有用處,唔明有乜好爭

睇標題仲以為你想講讀文科搵唔到錢,
呢個位我就絕對認同
所謂文科同理科跟本係人既一部分,不能分開
亦都係人創造同發現既
你再咁樣作assertions 出來
只係無限loop 自圓其說將科學無限放大同矮化文科科

屈人信文科創造人類,將所有野同文科脫鈎你地真係好撚癲

希望你地係假膠
生活上唔識science就成個人on99
一有咩事就企左響度
不知幾多師奶醋溝疏打粉以為雙料會勁啲
將所有野同文科掛勾威啲
我dse考得最好係數
有讀m2 physics
最終去左讀文科有咩問題?
我覺得一樣咁難
老實講 讀工程除非數course 唔係嘅連微分都好少用 積分更加未曾用過 更加唔好講partial 四年加減乘除畢業
咁物件運動本身係有規律ga ma
未來/人類行為係好難預測
係佢地本質既差異,咁都有得賴落文科
唔好因為想屌柒文科搞到無晒邏輯好無
我明啊不過呢啲知識可以靠課外補足㗎啫,未必一定要讀理科先可以識嘅。

樓主揀錯科咩做乜咁大怨氣
開個post扮討論 實質圍爐啫 ching唔使咁上心
缺乏文字鍛煉就成個人on99
連一段合符邏輯,前後句相關既文字都寫唔出
好似閣下咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞