千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科本身唔on9,係香港個考試制度on9姐
我個年代CE AL 讀中史文學果d, 唯一最穩陣既答題方法係背pastpaper答案, 如果條問題之前無出過?咁就要背返你老師提供畀你既notes落去答,但跟足果d notes都可能只拎到一半分因為d notes都唔知邊個寫 料唔齊 或者純粹唔岩hkeaa口味
咁你話唔背notes 有無正常d既方法去讀呀?講真小弟不才真係無能力, 佢成日會問埋果d某某詩人對後世有咩影響,個人覺得好痴線係咪要果位詩人死後既野都知道晒先答到?然後年年hkeaa考試報告就係度屌人答呢d問題答得好差

點黎?

大佬,都話啲野係基本野
等於你將英文字母留返大學教
中學就算9數喇。。。
絲係咪讀中醫
又loop返個人層次
文科仔
講到文科有幾把炮咪又係嘴炮

究竟係因中共輕視文科導致今日咁嘅國際局面,定係係因鄰國領導人係得小學學歷
其實對比物理化學數學學生
法律生直頭叫蠢添
背書機器

平時係咪唔識轉彎嗰啲傻仔嚟
文科:難於登天
理科:實際整左野飛出太空

9up, 永遠都係9upper...
係全行9up全行廢
你可以話我做唔到科學家係我廢
但你地果科係連最叻果啲都係廢柴,個分別就係咁
真心覺得呢類人好膚淺,已經係人格上嘅問題,話埋比你地班褒理抑文嘅人聽,呢種心態正正就係宜家高官嘅心態,詳情請參見羅致光鏗鏘說訪問
乜撚野算鳩數,同d 廢老一鳩樣
機同紙好重要,但劇本唔重要?詩歌押韻唔重要?只要有機械就會有娛樂?新聞稿質素就唔重要?你識寫字就等於識寫作技巧,識作歌,識畫畫?D人話香港係文化沙漠真係無講錯,你唔尊重創作,咁點可能有好既創作?
定係因為有民主同法治可以促進科研

利申 覺得文理兩樣世界都需要
Big Bang入面d毒撚?
重要,但同大學無關係。
依類野唔需要有依個教學系統去學
同自學分別不大
true
高官咪文科廢柴囉

無紙有選票?
連無字既時代刻字都係科學技術黎

無農耕技術就連大部份大都餓死。。。

話,同樣重要既都係自大狂。
科學=追求真理,就算全人類滅亡晒,啲真理都依然係真

文科,只係讀緊人類習慣。。。
人類自大產物,唔怪得讀既人都特別自我中心

太陽同你啲歷史同樣重要?屌你就算你滅種都會有外星生命喇柒頭
哩個post既人唔係以為自己讀完理科就會有邏輯吧?好可惜,廢柴只會係廢柴,理科都有靠背而套條式入去就拎到答案既垃圾
同梁振英講體育冇貢獻既論調一撚樣
理科主要train logical thinking。
文科主要係背野多。 記憶會好d。
兩種能力都重要。
但而家因為有電腦輔助,logic好,諗野會快d準d,而且好多野可以用電腦幫手記。就算好多史料做研究,都可以google。而且有理科底,用電腦一d比較深的功能,如深度學習,會易d上手。
文科(讀歷史)好只係代表政府想你記的野記得好同理解嘅方向合乎政府的標準。
文科讀art的創意可以提升人的生活質素。但創意呢d野係唔需要讀。
任何語言科目都係可以幫助日常溝通。

諗起佢地
A world cannot exist without light, or even with light alone.
當然有可能啦,呢d complex phenomena 通常相輔相成多過單向影響。

不過似乎較肯定既係低科學水平既國家個trajectory都係遍向極權(由創黨壟斷軍權時個大環境計起)。 原本係democracy但冇科學帶黎既efficiency同理性啟蒙既支撐都通常提早fail (Greece同一堆歷史政權)

利申:自初中後冇讀歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞