千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
地盤佬識做唔識計數
唉屌你老味唔好舉啲on9例子舉啲on9比喻出黎好嘛
想移民咪撚讀文科
所以班友根本唔明科學有幾撚勁
就連經濟都係好撚勁
文科廢既其中一個點就係D野成撚日變黎變去
每三年五年就推倒重來
數學/理科好少呢個情況,所以先可以不斷疊上去
用咩黎比喻文科最貼切?我諗就係中醫
你唔可以話中醫完全無用
但中醫都係每幾年就轉一轉個理論
見過好多中國文化Professor真係無
有啲仲會反理科 引經據典反駁科學既睇法
地盤佬唔識計數?
我係樓主我mon哂咁多頁都唔多覺有論點係批判文科背誦
冇理科人你有得上連登?
老老實實

一個人成唔成功有好多因素
天賦 心理質素 努力 時勢 際遇 資金等等

唔講能一味屌鳩人讀咩出身就話人唔夠好
咁只係代表佢辯論/表達能力唔夠好
而"文科仔邏輯"我唔知係咩
每次見依啲回覆就覺得好有趣
到底我幾時同你講我讀文科

根本踩低某一科係無意思
世界就係要兩科都存在先運作到
好似鋪頭咁 成條街都開金鋪係冇用 要開下超市 要下餐廳先得
其實點解你地將文科等同於學術邏輯

學術邏輯只係文科既皮毛,真正文科既貢獻係藝術創作,各種主義既創見
我已經QUOTE 出來啦

你睇唔撚到咩
唔好咁講 science都有科學革命
上個月先發現原來精子唔係左右左右游 而係螺旋型咁游 顛覆左過去幾百年嘅既有觀念
無話唔需要「存在」
但其實明明只係中學水平既野
唔好扮高深。

話緊既係,文明既所謂知識。

兩樣都要存在唔等於無高低之分。
邏輯思維有好多種。。。。
你可以用左右腦去分
又可以用文理科去分
再專D,你專業人士分分鍾諗野仲更加窄
就因為咁,所以唔同人睇同一樣野先有咁大分別
又舉個例(唔關文科事,係關直覺思維)
連登仔呢就好鍾意話俄佬當大陸水魚,石油好貴都質大陸買
但有無人去考證過
1:條油管邊個出錢起?邊個出錢維修?
2:果200億美金石油佔進口石油幾多%?
3:背後有無戰略考慮?
4:個計價條公式/計法係點計?
根本好多人都係人云亦云
但係呢個比喻好文科喎
仲要唔中point
有幾大﹖
咪就係娛樂囉
咁係唔係可以完全無視先
黑人問號
文科仔 成日讀既 michel foucault 都好有批判性
例如反思精神病人,醫學 ,語言,性...佢咁有懷疑精神但係你地應該覺得佢係文科仔?
佢符合左science 既宗旨wo, 咁又係垃圾?
但啲公式唔洗改
理科就好似西方社會咁,D野係慢進程,但疊住去,慢慢累積
文科就好似大陸模式,D野係改得好撚快,但隔幾年就推冧曬由頭黎過
其實分咩文科理科仔
人跟本可以文理并堅 兩個都重要
理固然實用 文亦有理學比唔到既地方
不過普通人冇時間去兩樣都精通
覺得有健全既思想都要有文學去扶持同探索
理科仔有時都會去探索文學既美感
會覺得自己有所昇華
所以大家唔洗講到有你冇我
睇到都眼怨
利申理
呢個咪係理科最大既缺點

以為「娛樂」,「美」冇用

如果假設人係絕對客觀既物體,呢個推論可以岩

但係人有生物性,有缺點有感情,冇一個人可以脫離娛樂或者美感生存

所以美感,藝術,音樂或者娛樂或者愛情可以係人生既全部

所以文科重要過理科,以人既角度係絕對正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞