千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
又係「講中晒」
理科仔本質只係自高自大 以為自己改變咗世界 睇唔起其他學科嘅人
我幫你講埋 反正你論點應該冇咩點變
條友用咗一大堆「自己」
人類社會靠既係經濟學家
文科真係無咩用
幫手植入VR 落商人個腦到lo
開藥比佢地食咪唔會咁自私lo
點解唔做?
不要無視今日work from home背後嘅internet infrastructure
神權唔係文科
係阻礙學習前進嘅障礙
對文科理科都係
睇完樓主呢番說話就知唔係文科有問題,而係樓主弱鳩智
寫paper唔洗邏輯架?
一隻理科馬嬲發現
每次禁粒制都會有條蕉彈出黎

一個信仰的誕生

有冇諗過椰穌係理科仔
所以行到神跡
你真係弱智唔係扮
所以話你好撚蠢
係科學家既世界,重要既係舊嘢有無成功
為利既根本一開始唔會搞科研
文科仔思維真係跳脫啲
德國肥婆係物理/化學博士黎
好似研究量子化學
出post好心有d質素啦
你連常識都冇
讀咩都死啦
最多幫手 嗰set design rules都係要feed比AI
仲要typography嘅rules唔係非黑即白
圓頂字(例如G,O,a)好多要細過其他字等等嘅應用
始終最後個宗旨係improve legibility同readability

好似
好多人講起新細明體就會話好核突 但講唔出點解
係因為新細明體只適合報紙內文唔適合做大標題咁
佢嘅設計係專為印刷報紙而設 唔適合做電腦字體
因為以前報紙墨水會令啲字變得粗啲
所以新細明體個幼細嘅視覺尺寸就返之餘
又唔會好似宋體咁複雜
唔會好似黑體咁低啲可辨識性
呢啲資訊可以feed到ai但最後係用人眼閱讀同感受同做出嗰啲typographic decisions

講完typography又有衝動講埋visual communication 不過算了

// Andreas Pfeiffer, the lead author of the Adobe report, believes that creativity is profoundly human. ”While machines and technologies like AI can enhance human creativity and manage tedious tasks, they cannot replace a human's creative spark,” he says. //
科學原教旨主義無意思
社會要穩定發展落去根本人文理科都重要
咩為之「以為」﹖
因為事實就係改變左世界
「科學改變世界」
(科學背後就係理科仔,理科人)
乜原來咁,文科仔都要反對﹖
仲會影響你往後幾十年諗嘢、投資
快啲自修理科,打救自己
我真係未聽過讀文科會無邏輯
歷史問題咩決定造成咩影響
中化應用古文落現代問題
全部高階學術都係比聰明有邏輯的人讀
喂也樓主唔覆機㗎
科技咁發達點解人仲要做野?
科學發掘到咁多地球資源
既話應該免費分俾所有人
無法証錯永遠都啱既請可以有咩邏輯﹖
只係自圓其說罷
就係因為科學發展左
你一個平民都可以有幾百年前既皇帝咁既(絕對)生活水平。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞