千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科咪又改變到世界ON99咁
你試下唔睇書唔睇電影唔講文化唔好寫字囉
古埃及人埋葬國王和王后的陵墓,古埃及人建造金字塔的歷史從第三王朝延續到第十三王朝(前2686年-前2181年),距今已有四千六百多年。鼎盛時期出現於法老胡夫以及其後的兩代君主卡夫拉和孟卡拉統治時期,他們都選擇了吉薩地區沙漠與綠洲的交界處建造他們的金字塔和其他附屬建築。

想知邊間U理科收左你咁慘
又背書
死記硬背
你問緊金字塔建成目的係咩
我咪Quote黎答你
正如你問幾時二戰 我答你1939年咁
冇證據你又話吹水
有證據你又話背書
理科仔Logic = 公我贏字你輸?
所有科目嘅本質都係語言科目
你呢啲就叫引經據典,死記硬背
係達爾文之前,無人講進化論
幾百年前,啲人以為地球係世界中心
幾百年前,啲人以為地球係平

你引用果段嘢只係一個講法

事實係:係埃及有一堆金字塔,入邊有棺材,完。

其他嘢都係啲後人推論出嚟既一種講法
唔明就諗下恐龍係點還原出嚟
呢啲叫證據

你知唔知咩叫證據?
文科仔邏輯有無咁撚弱

係呀,影到個黑洞就證明到相對論係100%岩
咁想問你有冇證據證明唔係?
至少base on envident我睇唔到佢為左數學去造金字塔的可能性
BTW 咁你都質疑下二戰係幾時發生囉
唔好偷換概念啦
進化論唔係歷史黎 從來都冇一種「事實」發生過
而金字塔係一種歷史黎
除非你話記錄歷史條友呃你
垃圾先會去踩文科/理科
呀哥呀,你啲邏輯有無咁撚弱呀?
有冇證據證明唔係?

呢句都好撚白痴啦下話?

至少base on envident我睇唔到佢為左數學去造金字塔的可能性

你睇唔到就唔係?
你呢啲咪文科仔既直覺性思維

咁你都質疑下二戰係幾時發生囉

你真係無撚白痴啦
讀死書
歷史本身就係一個線性進程
你點可能一刀切咁話二戰係XX日發生
呢件事本身就係慢慢發展出嚟

可以話係希特拉上台開始
可以係德軍擴軍開始
可以係德軍重佔萊茵河區開始
可以係德軍佔領捷克
可以係德軍佔領波蘭
歷史唔係要真相,歷史只係要一套說法

用個腦諗下日本打中國,由幾時開始?
On9先用蘆溝橋事變去計,知唔知點解?
方便你哋啲文科仔用個死人腦去記囉
讀文科最撚大問題就係放棄獨立思考
鳩下鳩下,唔撚用腦諗嘢,一味靠記
要個人本身好撚叻,邏輯清晰先可以融會貫通
但變相曬撚咗個人才

進化論唔係歷史黎

曬鳩我時間
地平說咪以前既科學理論lo
咪又係隔一陣又變
理科真係好撚垃圾
人講乜就信
理科仔個腦真係裝屎
讀理科最撚大問題就係放棄獨立思考
鳩下鳩下,唔撚用腦諗嘢,一味靠記
要個人本身好撚叻,邏輯清晰先可以融會貫通
但變相曬撚咗個人才

你真係好鍾意偷換概念
讀文科唯一作用就係嗌交
嗌交都輸,證明文科思維幾撚廢
引戰post 閱
有時間接任務做下算
歷史唔係要真相,歷史只係要一套說法

但我同意呢句
因為文科同理科作用唔同
理科撚所講的吹水 其實即係創造力
人地讀理科貢獻世界,佢讀理科係到小學雞撩交嗌
真係好可憐
law係咪文科?
你覺得呢個世界上冇一個文科人對呢個世界有貢獻?
因為我講既嘢係客觀分析
文科思維好容易跌入一個狀態:我要拗贏人
理科先有創造力,文科係無,呢個係人既錯覺
舉個例
有隻雀仔飛
文科:無病呻吟,跟住諗一堆嘢(e.g.自由),但聽日訓醒返工
甚至會笑鳩理科人想飛上天:咁多年嚟,人都飛唔到上天架啦,呢個係注定,因為呢個係天命
理科:會去諗點解雀仔識飛,最後整到一架飛機出嚟,令到人類可以上天

咁邊個有創造力?
文科:凡事無可能
理科:凡事皆可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞