千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
各大學學院對人類貢獻排名:
理>工=醫>教>社>法>商>>>>>>>文
Hk study CS可以去外國打工
喺外國搵工有劣勢
外國study CS返香港搵工冇劣勢
點解
香港CS(ust)都叫頭30
文科人當人蠢係兩回事喎
理=醫>工>法=商>others
工同理個位未來有機會對調
唔係文科問題而係做人要有邏輯
同埋你既例子好biased,好視乎你賣緊乜。我當你賣緊醫療野,正常對冇呢方面認識既人聽下sales加鹽加醋出多兩份paper增強說服力就信到十足,覺得好可靠,咁只係因為佢有知識盲點。相反,如果有人向我sell我唔識既野,你唔問sales仲可以問邊個,最多唔買,俾人呃錢只反映到佢蠢,同文科廢係冇關係。
頭30係QS呢個靠評級搵食既機構話既
只講CS,亞洲得支那清華、新加坡NUS NTU、以色列(如果你當喺亞洲)果幾間稱得上係頭30

咁點算好
喺香港等比人炒?
問google 問facebook 問連登
所以話文科仔垃圾咪就係咁解囉
出國讀master搏留低

香港啲IT工大部分都同整花自己CV無分別,係做就做啲玩真tech既公司
去日本LINE/mercari/indeed都好過喺香港
收到!多謝巴打
學science同CS coding都係一樣架炸
地位提升認同
對調冇可能
醫同工可以再各自發展
但無可能超越理/脫離關係
淨係一個物理系貢獻已經可以同成個工程學院對等
將古代科學夾硬講成係文科,再話文科啲研究唔嚴謹

兩位真係邏輯大帝
經濟學係古代科學
精神分析啲研究好撚嚴謹
文科大帝啲思路真係細思極恐
科研愈嚟愈傾向Applied
再咁落去,基礎/純學術既科研可能得返歐洲同日本肯繼續投入大量resources去做
所以我對理既definition就係pure science純學術研究
應用型研究其實某程度上幾接近engineering,所以我先話未來有可能工>理
問題係幾多錢先為指搵到食又係問題
唔係專科人工嘅就叫搵唔到食
呢個香港真係悲慘 成個社會都好有問題
"why study literature" by 文科仔。
你確定係「科學」﹖請問幾時乎合左Scientific method?
如果係古代科學,咁點解現代重有得讀﹖重要係大學係Ba,Ma?而唔係Bsc,Msc?
屌你占星學士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞