千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
大佬呀,你舉例都搵第二樣呀
起金字塔唔撚洗計數?
下,多啲人讀理科
理科(文明既始源)咪有機會多一個天材出到黎貢獻人類囉
如果愛因欺坦讀左歷史會點﹖
越多人讀,搵得出天材既機率就越高
你永遠唔知邊個係天材

如果多人讀文科,只係多左一班唔會改善文明(物質文明)既廢柴出黎
咁先係最浪費。
你讀既野,可唔可以再理解為,一個文科教授,如果唔讀文科,而自己會成為一個對人類貢獻更大既人﹖同理佢會教育到對人類貢獻更大既人﹖

文科,比佢停響「興趣」一門就算把喇,唔好再晒人類教育資源去投去啲無回報既方向度。
你好彩,二次投胎
咪話工具囉
你係為左起金字塔先計數 定係
為左計數先係金字塔先
寄生蟲都叫「好過」﹖
呢個世界咁撚膠就係因為文科仔
德國肥婆又係文科
柒婆果渣又係文科
ok 我服
但係一個完全冇任何感情思考 絕對理性嘅世界 係咪真係咁好?
慘在大部分人都要幫寄生蟲打工
似乎你扮理科多
大學開好多文科係用嚟呃飯食
製造大堆理論出嚟寫論文, 係你面前拋幾十個理論出嚟都無難度,
原來連基本事實都從來無搞清楚

無講過話要排斥理科喎
而家係樓主話要排斥文科
我係跟返樓主個濕9logic跟佢做法舉個例

根本文理社會都需要
要理解世界要從文理唔同方面
佢可以話某啲文科係吹水但亦都太過一概而論
好似缺乏咗啲佢係到宣傳緊嘅analytical thinking

語言為例
文法意境俗語呢啲係隨社會歷史演變
亦都係左腦負責嘅符號系統
語言推動咗文學發展
文學開拓咗語言嘅應用
兩樣嘢係無排斥

當然文學只係眾多文科入面嘅一個科
呢到只係舉咗一個例

設計又點計呢 又係一門要有「文科」art底
但理性應用嘅科目 文理要雙全
設計入面淨係講kerning(字句調整)/tracking已經唔係單靠數學或科學可以解決到
反而問題在於唔可以靠metric kerning去斷定
但係呢啲嘢已經係生活入面無處不在
航空標誌 道路標誌 所有嘢
就算你電話而家睇緊嘅字體都係經過人手設計同調整
奴隸好啲 定寄生蟲好啲
見仁見智
政治同經濟點淨係用數學同science分析呀on9

試吓用mathematic 同science解釋吓習近平政策呀 傻仔
你想你每日返13個鐘 定係叫個機械人去返13個鐘
我揀後者
咪就係因為你閣下好崇尚既文科,越教人,人類反而越自私。

有研究指出,讀完經濟學既人,所謂「理解左人類」,反而更願意表現出自己自私既一面。
文科=越教越衰
文科咪好似你依家咁
鐘意捉錯別字
鐘意同人拗
你站在個人角度

第三者角度先
係香港,基本上非專科都乞食啦
data science咪做緊乞講既野
語言係文科嘢
咽你係咪唔鍾意同人拗先
唔好覆我囉理科仔
邏輯好唔代表數學好喎
語義學 哲學果啲數學叻極邏輯幾好都唔識分析架啦
唔係話文科好啲定理科好啲 兩邊都有其重要性
但係樓主似文理都唔掂果啲
唔好讀xx研究(文化,性別)
政治
社會
好general
唉,好後悔

politics grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞