千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
睇返
點解冇人講「對自己嘅貢獻」
係咪一睇到後面個半句就上頭
因為理科唔撚會有人咁樣去諗嘢
見到A同B一齊
就一定係AB有關係
呢啲思維模式大多都會出現係文科仔
理科仔:閨蜜黎啫...帽事嘅
你確定呢樣關文科仔事?
唔係關社會價值觀念事?
有關連 不等如有因果關係
舉個例子
窮人生仔論
見到好多窮人生仔,就直接落結論:窮就咪撚生
唔可以係生完之後先變窮?
再者,窮人生仔有咩問題?
用文科既邏輯就係叫佢地去死?
用經濟科/理科既方法係完全解釋到點解窮人要生仔

如果蕭若元都叫冇料
咁我都唔知咩係有
呢個係先後問題
正如樓上有人講:如果呢個世界多啲人讀理科
就唔會咁多人連口罩都唔識戴
我講的
我都覺有d 柒,佢本身想講人類文明
但被人spin 左去計數起金字塔

我就唔覺得文科有幾勁既
但係係到嘈科學有幾勁
咩咩係科學
我就覺得好小學雞(呢d 腦分泌物又係理科野)

我都唔想用你地d 邏輯,但係到用下
古埃及無文科既學問, d 法老王點build up 同維持
到一個充滿奴隸既制度
文科仔最撚興一刀劈,乜撚柒都係直接落結論先係最撚黑人憎果個位!!!
完全無嚴謹既邏輯推論,全憑直覺
所以,近年已經好撚多外國權威屌鳩文科式思維
但唔係文科仔既錯,係人類大腦本身就慣左用直覺思考
但理科可以訓練唔用直覺判斷
唔好同佢地講文學創作 音樂創作 戲劇電影創作 廣告創作
佢地會話冇用
你自己去睇下芒格本書:窮查理的普通常識
入邊有一篇就係正正屌鳩呢類人
背撚曬D野就當學識:拿來主義
但背來既真理,脈絡係一知半解
Exact7ly你講到我想講的野
當你得出左個看似濕鳩兩邊都得的結論
後世再去求證 或者係其他地方使用
無討論背後原因 無邏輯點做更加好嘅決策
點建立更深入嘅學識

人類比數字更不恆常
大膽假設, 甚至可以得出兩個唔同嘅結果
再從錯誤中求證

利申:讀經濟, 無讀過歷史不過覺得驗證方法同經濟差唔多
d 人係連登到up 關理科文科咩事呀
咁鍾意屈既你個人

"文科既邏輯" 係咩意思呀,可唔可以定義下
原來邏輯有分文科理科
你assume左佢係用文科知識黎統治先問得出呢個問題........
唔好咁多assumption
我已經將個重點由個金字塔引申到去佢ON撚9用金字塔去踩數學
無數學,連個屎塔都起唔撚到
起好個塔就話數學只係工具
係呀,無電腦都射到水火箭添
同佢呢串對答唔係證明到文科無影響力
而係證明文科仔式邏輯有幾咁薄弱
條友有創作力 呢D又忽視?
條友有總合同貫通力 呢D又忽視?
條友有宏觀同微觀能力 呢D又忽視?

條友唔係識歷史
點寫到 上海皇帝 同 跛豪啊
要經常抱有懷疑都係science嘅宗旨黎
其實好多理科仔講到好勁,但係不斷避開呢個問題,佢地明唔明樓下地盤佬同貝聿銘分別喺邊度
真係好撚ON9

幾多小說家 語文學家係文科出身
又唔講

HARRY POTTER 魔戒 的影響力有幾大
有眼睇啦

一味話人背背背

ON99
妄想症
唔係文科,咁應該係用理科知識?定係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞