千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
你叻 AO MT都有你做
你廢 讀理科都係咁廢
你接觸得少姐,唔只係無咁intensive咁簡單,佢地根本無邏輯呢個慨念
咁呢個係香港教育失敗啦
真係去完外國讀完文科先好話自己文科出身
係中國文化既失敗
香港教育唔算差
見過好多中國文化Professor真係無
有啲仲會反理科 引經據典反駁科學既睇法
分析哲學都講求邏輯,但哲學又算唔算真文科

支那文化就由佢啦 ,嗰啲咁本就世襲洗腦學說來,支那思維係覺得出現時間耐啲就等於啱啲
點解邏輯會係理科exclusive?
唔明啲人好鍾意話理科強邏輯, 就文科一定無邏輯噉
講一次上中國文化prof既經驗比你聽
佢講人禽之別既時間話有一次佢仲係學生既時候,另一個讀理科既學生同中化prof講,佢覺得人同禽獸係一樣,只不過人進化上面行先過其他動物,然之後中化prof理科學生講你父母交配生左你出黎,個同學就死死氣走左去。然後中化prof話人唔會講呢啲野,呢啲咪個分別,呢點唔係理科既人會明。
嘩我聽到呆撚左咁樣都好夾硬下,人地都係正經討論,你咁樣其實都算挑釁人,中化prof話人唔會咁講但佢自己咁講,佢仲算唔算係人,仲要上堂講番出黎mindfuck

屌你考我閱讀理解
個人廢,讀邊科都廢㗎啦。
利申:文理工商科都讀過
全部 佢都係=中化prof
由你覺得數學解釋唔到的野就係垃圾
顯得你好無知
你用盡一生人嘅學識就係得呢20隻字 冇其他架拿?
文科呀sir有冇教你如何寫論點論據?
香港中學讀理科只係用嚟入大學醫療科
如果連醫療科都爆埋,中學讀理科基本上冇撚用
咩QFin 精算 Engine CS Sci,香港根本冇真正既相關產業

QFin: 香港冇咩Quant位。外國Quant多數請maths/phys PhD,有排都未輪到QFin

精算:香港一早飽和,同埋外國又係maths撚優先(maths ug+精算master)

Engine:香港engine得civil/bse有得做,IVE相關HD無理科底都讀得。成績夠,一樣升返大學civil(至少我讀書既年代係)

CS:HK NO IT,要讀就去外國讀

Sci:NEVER
一樣升返大學civil/bse*
一定要讀D實際工作類,例如Civil、電腦
砌吾刀
白癡師奶呀叔最易畀人呃
成日妄想「社會大學」能夠畀到佢真正嘅知識 其實做左幾廿年人乜撚都唔識
樓主可唔可以define返邊D係文科 邊D係理科
先唔理經濟地理接近社科嘅科目

中學文科人多數讀咩?
讀中史世史文學,歷史文學又唔駛做實驗,駛咩返學讀?自己睇唔識?
呢個年代,上下youtube大把教材,大把史料文學作品,教科書提都無提過,
點解? 因為學校教文科只可以教官方容許嘅材料,注定係為政治服務,考試死操爛操嚟洗你腦
自己讀文科,比起學校老師教更自由更少壓力,更加有利創作
學校讀文科,簡直係抹煞學生嘅創作創意,浪費學生嘅青春
文學?語言學?歷史?心理?哲學

全部。
又逃避。永遠逃避…
https://www.bbc.com/future/article/20131022-are-economists-more-selfish

你重真係以為學歷史先會令人唔反覆咁錯﹖
係人都知唔打仗係因為係核彈而唔係因為有人讀左歷史。

啲文科「想當然」真係唔該收皮喇
越學越賤你唔會考慮,因為你覺得只可能學完會避免
而事實係,習近平睇完1984係會當攻略,而唔係避免社會變成咁。
文科>>>>>做法律令人唔好強姦
理科>>>>拍AV,整VR,做性愛機械人,可能遲啲資源直插入腦添。

根本層次唔同,同文科垃圾講真係多餘。
個腦永遠停響「現在同過去」
理科個最終目的咪就係要搵出腦內化學變化。
最終分析到係咪真係朋友定有FEEL囉。
只係依家科技未夠先進。
讀文科好易讀到唔理事實真相, 詩人文人吹得就吹, 引經據典, 一味識煽情
見到國旗要感動落淚, 係文人嘅慣常反應
文科:星座
理科:天體物理學

係,文理係科技重未係咁先進,科學概念重未咁廣泛流傳既時代的確好有用,但佢就好似中醫,巫醫之類一樣。當現代科學版本確立左之後,就係一種垃圾迷信。

現代既例子
心理學<>腦神經醫學
經濟學<>進化心理學,動物行為學
占星學<>天體物理

所謂「文科」其實只係因為當時既科學重未夠先進,啲人9up住坤人先。
但如果明明係後者存在,你都重要去研究前者,你個腦就真係好有問題。
其實係個研究方法問題
愈係追求精準 追求量大 追求清晰
就愈會演變成科學
即係用眼肉觀星同用望遠鏡觀星咁
文科研究就係唔求精準又唔求數量又唔求清晰
所有野都是鳩但但得過且過
正常有腦嘅入到去讀文科都覺好撚有問題啦係咪
仲on99有信仰個啲真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞