千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科語文能力好
考到好多筆試
係咩
你知唔知有樣野叫「能量奴隸」energy slave?
https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_slave

理科=利用大自然法則去令每一個人都有依啲奴隸
文科=人類內鬥,唔係你奴我主,就你主我奴。
但AI可以幫手做到
唔知 學到嘢
但係唔覺同「文科=人類內鬥,唔係你奴我主,就你主我奴。」呢句有任何關係
睇得出文科撚觀點係,我自己,我自己同我自己。
樓主(理學),係諗點利他

其實早已分出高下。
工具嚟㗎喎
你講啲野全部都未經科學實證

其實你唔係相信科學,只係盲目祟拜科技,同啲迷信耶撚係冇分別
屋企有錢有人脈讀乜都有用 窮撚就收嗲啦扮咩對世界有影響力扮咩叻
洗撚你教咩
建議樓主計住數炒股 睇佢幾時破產
唔會做唔到 只係未諗到
一味抱住個心態 以為有啲野只係得人先做到 咁你好快被時代淘汰
而家連摘生果都可以用image processing黎搵機械人摘
唔好睇小背後班programmer 佢地癲架
數學本身都係哲學
睇得出理科撚觀點係
你冇用,你垃圾,你自私

樓主都叫有例子 你有啲乜
講嚟講去都只係自己吹水
睇唔出有幾利他
唔計吓啲賺賠就真係一秒破產喇
如果是咁,魯迅就是一個三流醫生,世間少了個一流文學家,你覺得會對人類貢獻大?

文科是人的藝術變化,科學是自然的變化,實無高低之分。沒回報就不投資,咁呢個世界如何進步
理科著重現實,著重用數量同邏輯去尋求答案。
當遇到邏輯解釋唔到既時候,就係用文科知識去解讀。
例如:
點解中國傳統細路要聽老母老豆話。
點解歐美既人權比亞洲人進步。
人點解要結婚。

一d無邏輯,無得量化既議題。就要靠文科知識去解讀。
我唔知我同你切入點係唔係唔到所以有唔到觀點
你=讀完搵工
我=文學定理學對人類貢獻大
大家討論緊唔同既野

文科無對大自然定律作出研究,只會用現有資源去分配比各人。
基本上,文科=瞭解人類內鬥互爭資源既歷史。

理科,對大自然定律作研究,會利用人以外既野去對人類全體有利。

一個自利內爭,一個利他共榮。
不過都係果句,睇你企乜位置去睇
你要以個人角度做金融寄生蟲,覺得自己係皇者,我都唔可以話你錯。
插VR落我個腦度做乜?

文科仔開始跟唔上個時代
...總結: 倖存者偏差 lol
揸筆搵食幾好。
魯迅毫無貢獻。
魯迅講完中國人,中國人只變了更差。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞