千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
一般文科仔以為自己就係世界嘅全部
其實無論係生物學黎講抑或從地質學黎講 人類係連鼻屎都不如
文科仔無辦法理解呢個世界嘅宏偉

一般理科仔以為數字就係世界嘅全部
其實無論係人類學黎講抑或從史學黎講 數字係連鼻屎都不如
理科毒撚冇辦法理解人類文明嘅宏偉

科學只係工具 人文先係本心
伸利識得計但係唔係100%明呢個proof
真心覺得數學家好撚勁
https://www.youtube.com/watch?v=-ejyeII0i5c
你走先 我頂住
乜鳩野數學唔係世界嘅全部
可以預見好多人會入黎笑柒你
中學文科
讀個數學系degree
咁又算咩
文理根本冇衝突
兩種人社會都需要
人生有take two
on9
使鬼咩
理科仔講嘢全部都1999
咁得閒就返去計數 冇謂出嚟獻醜
咁你science白讀了
人文咪又係可以數字化,而且啲文科讀下啲垃圾詩句歷史唔係又以為理解到人心吓嘩

唔講以為讀完文科會做左變革者識讀心
數碼化呀柒頭
乜嘢數字化人文
九一一事件個911?六四事件個64?
文科=讀垃圾詩句歷史?你係咪以為小學常識就係文科?
唔怪你 背唐詩又真係理解唔到人心嘅
我以前思路都好似你咁狹窄 以為讀理科就識整核彈 知道點解會宇宙大爆炸添
好彩有讀文科
除非你有西,你就可以扮有大學學位。
文科=中學的延長
扮有大學學位而矣。
啲技術移民永遠唔會有文科你就知乜事…

文科仔,唔好再自欺欺人喇
你地只係蠢啲但又想有大學學位既一班失敗者。
牛頓: 吓我發明微積分出黎原來唔係要黎理解重力
哲學都係9up垃圾黎
有用果啲已經被科學吸收左
其實佢大可以直接唔好用文字出post
語言都係文科嘢 文學流傳演變出嚟嘅產物
係囉,做咩lun野﹖
靈山呀,你有睇過嗎﹖
好多free online lesson online learning都係得science or IT有得讀就知咩料
根本響教育方面都係science啲人熱心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞