千!萬!不!要!讀!文!科!

703 回覆
501 Like 210 Dislike
文科 理科
搵食科 乞食科
男嘅狗公 女嘅係雞
公屋 私樓
jupas 後門狗
籃球 足球
......仲有冇? 
科學講邏輯
佢地連自己說話既邏輯都無,
仲好自豪,算把啦
科學講客觀
佢地無辨法客觀討論
唔好講咩比較既準則,定義同價值判斷
佢地都係9 up 啫
你讀咩工程
你個例子係predict 唔同性質既野

predict 要幾準確先係有predictive power?
science 既話都可以吹話科學 predict 唔到某隻猩猩2分鐘後會做乜
填詞留空兩隻字我都可以估中你會填乜
跟本係睇件事,唔係睇咩文科定理科
你已經上頭到冇腦人身攻擊 你睇吓你似乜樣
難分真與假
如果你覺得係人身攻擊,我say sorry
但係你咁啱係一個讀理科而又自豪
但係缺乏邏輯並且用錯誤邏輯矮化同歪曲事實既人
而我認為咁樣唔係一個理科人,或者一個人應有既表現

而以上我講既野無用過scientific method
而你認為無用過 scientific method就係廢up ga la
咁我既人生攻擊對你來講應該係invalid
繼續打飛機啦
父母有少少智慧
同埋同子女關係係好
就會講服個仔女
係香港地 無夢想
父母有能力就移左民
留得係香港嘅就係為左賺錢
所以讀書都讀d最賺錢嘅科
例如醫療

如果父母仲講揀到話咩由得個仔女揀自由鐘意
害鳩個大好青年
香港有幾多個現代作者?
乜鳩都話唔好讀 ON9 !
是否人身攻擊嘅定義唔係我覺得先至係
你係咪以為自己好有邏輯好型
救命
冇人敢思考自己人生
"你舉嘅反例唔喺嗰學科嘅應用範圍,前者猩猩最多喺心理學先研究,一般science唔理。"

咁我可以再包拗頸話predict 唔到昆蟲飛去邊,咁無心理學成份啦仲唔係科學?

我只係睇唔過眼呢幾條友叻哥式地9up 矮化文科,up 個例子

文科仔已經要乞食,上到連登仲要比人屌

至於
"後者只喺你因為個人經驗嘅預測,根本唔喺有系統嘅學科知識"
其實有規律既,例如個melody 搵出兩個字既聲調,在睇前後句意思同押韻
define咩係「根本」先啦
你要咁講嘅猿人同人類都冇咩分別
你點證明係停咗
以後可能要set返個入場隻揪資格
有啲擺明連學術論文都未睇過幾篇就入黎9up
起碼真係講馬之前都要睇吓馬先吖
你未見識過文科(social science)啲研究幾咁揸流攤嘅講經咩
有啲友成日整啲圖表出黎 但係佢自己連啲數字係意味住啲乜都未知
peer review又隨隨便便
好多時候又自己一個研究 自己說了算
都唔知憑咩叫自己social "science"

有年reg左科乜鳩科技社會學
成班柒頭電腦都未撚識用響度講科技對人類社會嘅影響
我->即走

實會有人講science一樣有造假
但係起碼人地係會驗證其他人講啲野啱唔啱
文科? 係咁倚望吓 幾有道理咁 pass
研究過程研究資訊全部不公開
屌你咁我直頭成篇假嘅老吹都唔會有人知

文科仔
xxx大師曰:*&%*%(&*^#*($
跟住就會成個discipline圍住條友轉
因為大師1973年up過去咁嘅經文 所以我2019嘅理論是正確的
喂 唔係咁樣論證架屌你老味
都未講xx大師啲研究過程研究資訊又係全部不公開
成壇野講ideology多過講證據

所以講返最開頭個樣
喂 講馬之前都要去睇跑馬先得㗎
自己讀文科讀到成pat屎咁就貶低呢個範疇既野 同連登仔溝唔到女就話女人係雞一樣
呢句其實未證實
我肯定佢地嘅貢獻,但冇佢地就號召唔到咁多人?
「佢地號召咗好多人」係證明唔到「冇佢地就號召唔到咁多人」
洗唔洗show埋GPA畀你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞