《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
我有個家姐——講明先,家姐呢種生物,無論其他人睇落幾正都好,作為細佬嘅我,對佢都係唔會有任何幻想。

如果你有個由細到大都對住嘅家姐或者細妹,我諗你都會明白小弟嘅諗法。

大佬呀,你哋見到嘅家姐光鮮靚麗、笑容可掬;但我見到嗰個呢,就唔係咁。家姐喺屋企同出面簡直係兩個人嚟,佢起身嗰時啲頭髮勁亂,又毛燥又飛起晒;背心睡衣上面係卡通圖案,一啲都唔性感,就算唔戴Bra飛晒釘都唔會覺得點,咁多年都睇慣啦⋯⋯

家姐佢喺我眼中,難啲係靚女,冇計,睇得太多、太深。

我鍾意嘅,係坐我隔籬位嘅女仔。

-

樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
舊故
結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》
Post 1: https://lihkg.com/thread/1974011/page/1
我破咗個文青處,但佢唔肯同我一齊。//《偏偏喜歡你》
Post1: https://lihkg.com/thread/2135530/page/1
留名啊!
介紹吓自己先,我叫楊知俊——唔好問「邊撚度俊?」我都想知呀;今年讀緊中五。

上年開始,我鍾意咗同我同班嘅女仔,佢叫施洛婷。雖然我唔係咁膚淺嘅……但係,由我見到婷婷嘅第一眼,已經覺得佢好靚。

婷婷好Pure好True,白色嘅校裙根本就係為咗佢而設計,平時行路,長長嘅馬尾會輕輕咁搖擺,啲頭髮又黑又長又直。佢仲要好Nice,成日都好好笑容,笑起上嚟仲見到好齊嘅上排牙。

上年,我同婷婷都報咗中文學會做幹事,就係咁,我哋就見多咗、講多咗嘢,我由「覺得佢靚」,變成「鍾意咗佢」。不外乎係見到佢就好開心,見唔到佢就好想見到佢。

講開又講,點解上年我會去中文學會做幹事呢?係因為家姐,唉!

家姐係前年嘅主席,你知㗎啦,中文學會呢個名聽落咁悶,活動又唔會Fun,點會多人報、何況仲要係做幹事?所以,家姐就算唔再玩,都畀咗一百蚊我,叫我做幹事塞個名,等個學會可以正常咁搞。

而婷婷點解做,係因為佢由中一開始已經入中文學會,佢係真心鍾意嘅。

所以,當佢中三嗰年,聽到家姐揾佢做幹事嘅時候,就即刻應承,一做做到而家,做埋主席。

就係咁囉……講起,我都要多謝吓我家姐嘅,唔係佢摟我Join,我都同唔到婷婷熟,其他男仔不知幾葡萄我,可以同婷婷有講有笑,而唔係傾兩句就停。

唔止,佢哋仲好葡萄我有個靚女家姐。

天真!

家姐叫楊知恩,個個都好親切咁叫佢做「恩恩」,佢都會好禮貌咁應。家姐大我兩年,今年我中五,佢已經Year1。

我哋都相處得幾好㗎,不過大大吓,家姐已經冇以前咁錫我囉。Feel到㗎,細個嗰時,佢會陪我玩BS、爆旋陀螺,而家?各有各玩電話,有嘢講先講。以前,如果家姐喺學校啲嘢食,都會帶返嚟送畀我,而家佢會自己食咗去。

都啱嘅,大大吓就係咁㗎啦,唔通仲好似細個咁糖黐豆咩?

我啲同學都見過晒家姐,佢哋話家姐好靚喎,我又唔覺。

家姐會成日上台做吓宣佈,有時代表班攞守時獎、清潔獎,或者學校會頒吓證書畀佢咁。每一次,家姐個名畀人讀出嚟嘅時候,企喺我附近嘅人一定會話:

「喂喂,你家姐喎!」

其中一個,係婷婷。

婷婷好崇拜我家姐,我真係唔明,因為我覺得家姐都冇咩特別……婷婷話,家姐做中文校報,呢幾年寫啲文都好好睇,而且,平時問佢嘢佢都答得好詳細,仲要靚女又冇架子——Blablabla,婷婷係咁讚家姐,但我真係Get唔到呢啲點,我又唔覺家姐寫文好睇,更加唔覺得佢靚。

不過,當婷婷知道我係「楊知恩細佬」,佢就即刻碌大對眼:

「恩姐係你家姐?估唔到喎。」

我真係唔想估佢係咩意思……因為,我同家姐應該真係好唔同。家姐係偏科人,好嘅好好,差嘅好差;我就所有科都幾平均,係理科好啲;樣呢,父母就遺傳晒佢哋最靚嘅五官畀家姐,我就中中間間咁……雖然我叫阿俊,不過就真係唔多俊嘅。

家姐喺我細個嗰時,仲會摸住我個頭同我講:

「我細佬真係又靚仔又得意!」

但而家就唔會講呢啲啦……知咩事啦。我哋都大個啦。

總之,婷婷同我啲朋友都會話家姐好正。

我會話,真係太天真!你哋冇見過佢敷咗咩海底泥mask個樣咋!你哋都冇見過佢捽腳趾、撩鼻屎!佢腸胃唔好嗰陣時,放啲屁超臭……

講呢啲嘢,會唔會過分幻滅一個青春期小男孩對女仔嘅想法?

唉,有家姐細妹嘅人,果然係早一步認識呢個花花世界。

我啲同學喺做Project時,成日都會借啲意想上嚟我屋企,其實就係想見我家姐。上到嚟,就會係咁望住家姐,夏天佢又着得少布,我就會WhatsApp佢:

「着多件外套啦。」

佢會好奇怪咁望一望我,覆:「熱喎,背心有咩問題。」

「佢哋𥄫你呀。」

「咪癲啦。」家姐仲加咗個笑喊Emoji。

家姐話,我哋全部仲咁細個,點會諗呢啲嘢。不過,佢都入咗房,冇再出嚟。

家姐真係太唔了解男人,佢到底知唔知小學生已經識打飛機?我哋個樣生得細個咋,但都會對女人有邪念㗎。我最好個兄弟就係其中之一啦,佢叫郭靖、係帶我認識新世界嘅男人。
郭靖都成日話我家姐好正,我除咗講「少年你太年輕了」都冇咩好講——你睇吓,點會仲細個呀?

同學走嗰陣時,會突登對住家姐房門講:

「拜拜家姐!」

家姐就會出嚟,同佢哋講拜拜。

家姐話,覺得我啲同學好熱情。唉,我真係廢事講咁多,成班衰仔,尤其係郭靖呀,講完「拜拜」之後仲唔肯走,係都要同家姐講多兩句。

入正題啦,今年,我升中五,婷婷都係。

婷婷都會上嚟我屋企,做咩呢?唔關我事嘅,佢係畀家姐私人補習。原本,家姐話係去婷婷屋企嘅,但係,婷婷話喺我屋企補嘅話,我都可以聽埋家姐講書喎。

啊——家姐收我錢!畀咗個八五折我,佢話益我咗我啦。又唔係我想補,我只係想同婷婷一齊聽書。

不過,換嚟婷婷每個星期嚟我屋企兩個鐘,都非常值得,有時仲要留低食飯添;可以對多佢一陣喎,對我嚟講,就好似期待更多每一日。

有一日,婷婷走咗之後,家姐問我:「你同阿婷好熟㗎?」

「佢坐我隔籬囉,都OK啦。」

「你鍾意佢?」

「唔係,唔好痴線啦。」

我下意識否定,講真,我係暗戀緊婷婷,唔想畀任何人知,我驚畀人爆大鑊,就會好尷尬……

「收皮啦你,我見到你眼甘甘咁望住阿婷喎,嗒晒糖咁。」

係,我家姐嘅形象雖然好斯文、好有氣質,事實上,佢啲粗口、俚語都非常流利,但淨係會對住我講,真係唔公平。

「邊有,我都有眼甘甘望你㗎。」當然係冇,我先冇咁無聊。

「咪扮啦,做咩啊,暗戀?」

「冇。」

我堅持,老虎蟹都話冇啦,如果唔係嘅,家姐話畀婷婷聽咁點?

「真係可惜,」家姐以一副憐憫嘅表情嚟望我:「我之前同阿婷傾偈,八到啲嘢添。」

「咩?」我當然想知。

「原本,我想幫你追阿婷㗎……」家姐講到咁,係咪啫係婷婷講咗啲關於我嘅嘢?

佢又話:「不過既然你唔係鍾意阿婷,咁就算啦,真係心痛阿婷。」

吓?吓?吓?

唔通婷婷話佢鍾意我?

我真係好想知究竟佢哋講咗咩,我問:「你哋傾咗咩啊?」

「人哋私隱啊,你又冇心,唔講。」

「我同佢咁熟,唔怕啦。」關我事㗎嘛,驚咩喎?

「唔係咁好嘅,你又唔係鍾意佢,咁我就唔出賣佢啦。」

家姐搖搖頭,好失望咁樣。

我開始覺得,可能,婷婷真係講咗啲關我事嘅嘢,甚至係——鍾意我。

哇……點解嘅,唔通真係日久生情?唔怪得之佢會嚟我屋企補習啦。

我突然好期待。

我想知到底婷婷同家姐講咗啲咩。

所以,我認:「係,我係鍾意婷婷……到底佢講咗啲咩呢?」
終於又有新故
快手到
咁快又有新故
希望你哋唔好失望
因為我係寫嚟休息,所以風格會差好遠
多謝支持
留名
寫嚟休息的你加油
每50個正皮加更!
唔緊要慢慢嚟 最緊要自己寫得舒服
LMLM
報到
Lm
等你好耐 我愛張小姐 加油
咩好耐,兩個星期咋喎!
新故lm
LM 支持
遲d返學搭車又有文睇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞