《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
有個妹
唔會
好甜啊
G持
Chris Wong屌你老母
個決賽名單啲名
如果我係呀俊真係晨早打柒個Chris Wong
想知主角決賽係咪會贏到趙學而奪冠
青春
諗起緣之空
想知之後有冇機會打鳩佢
係樓主令大家都諗返起啲青春
好想再經歷多一次
樓主今晚更唔更?可能等唔到太夜
btw未有貨都冇所謂,好故事需要時間發酵
希望你鍾意。

其實練習嘅日子,真係好無聊,因為成日都覺得彈得唔夠好;只係有時,進一寸有進一寸嘅歡喜。

樂理無窮呀。

「喂,其實你想點,唱得咁明顯,實係畀女仔,你唔驚婷婷知你鍾意佢?」家姐問,佢攞起份歌詞,上手睇;又圈住咗某幾隻字。

我諗咗一諗:「唔驚嘅,咁我真係想送畀佢嘅。」

家姐擺出驚訝嘅表情:「吓,咁就生日禮物?會唔會送得太早。」

點會呢,婷婷嘅十八歲生日,我當然會更有誠意啦,已經喺呢種忙住滿足、滿足地忙嘅日子裏面,慢慢諗到。

我答:「當然唔係!難得參加呀嘛,咪當係為佢唱。」

家姐問:「咁呀——佢知咗嘅話,跟住點?你想點?」

啫係點?我都係想唱一唱畀婷婷聽咋:

「唔會點呀,唱吓咋嘛。」

家姐皺晒眉:「大佬,你唔係唱《生日歌》喎,你唱《每天愛你多一些》畀個女仔,跟住話唔會點?啫係咩意思呀?」

之後,家姐又喺度哼「而每過一天~每一天」,走晒音,救命,全部都係少肉麻嘅歌詞。

「Err……」咦,我又真係冇諗過添。

「表白?」家姐問。

「太早喎……」我搖頭,當然唔得,趕收工咩,咁突然。

「出晒面啦喎。」家姐望住我「嘖嘖」兩聲。

我依然搖頭,表咩白?而家同婷婷最close嘅,仲要已經唔係我,佢見Chris嘅時間仲多過見我:「我覺得好似太快,如果婷婷唔肯,我哋絕交都似,佢實避我。」

家姐重複:「但出晒面啦喎?」

「由佢囉,知咪知——其實,應該個個都知我鍾意佢啦,係得佢唔知咋嘛……」我答。

都真,個個都睇得出,係婷婷先唔得——我幾可對女仔咁好、咁明顯先?

家姐總結:「啫係,你想由得佢好似知吓,但又唔問佢做唔做你女朋友。」

我點頭:「係呀……我都未有嗰種佢係鍾意我嘅感覺。」

我唔想衰呀!!!如果表白被拒絕,又會樣衰,又冇朋友做,最緊要係咩?真係唔可以同婷婷一齊,我唔想接受呢件事。我都唔想失去婷婷,無論佢係咩身份、我嘅邊一個。

「哦——你鍾意啦,繼續練。」家姐又攤大手板:「畀一百蚊我,我就允許你日日夜媽媽練。」

「你夜晚唔使出街咩?」我問。

明明前一排成日都出街拍拖——梳,糾正返,係尋開心先啱?即使家姐睇落唔多愉快,但點都好過留喺屋,對住我嘅。

「而家唔使啦。」家姐答,冇再講落去,只係直勾勾咁望住我:「磅水呀喂。」

「好呀好呀。」我無奈,只好從銀包攞出紅衫魚。

之後,我就攞起枝筆,喺紙上塗塗畫畫。

仲有一個半星期,我就要上台,唱畀婷婷聽。

*

輝有WhatsApp揾我。

我哋傾得好好,好似一對好朋友,但我哋其實根本冇一齊經歷過啲咩,唔通傾得咁好,只係因為投契?

冇人再提咩愛唔愛情。

我見輝唔提,我都唔提,所以,我哋只係得返友情——好似係。

雖然,冇一個男仔朋友會叫我做「傻妹」,都冇好似輝咁每日噓寒問暖。我哋冇再見到面,但關係竟然更加密切,每日都喺度傾吓閒偈咁。

我哋唔止有冷冰冰嘅文字,佢會send錄音嚟,我都會覆返佢幾秒嘅說話,一來一回,好似真係傾緊偈咁;有時,輝會問我瞓覺未?想同我傾一陣電話。

電話粥越煲越綿密。

有時真係講吓生活嘢,有時佢又flirt我——但又絕口不提同我一齊,到底啫係點?

「同你傾偈,真係最開心。你總係好明白我。」輝講,隔住部電話,夜晚把聲總係特別輕柔。

只係,你啲功課學業家庭壓力,我答到兩嘴咋;我唔明白你呀。

我忽略佢嘅一句,只答:「我同你傾偈都開心㗎。」

「我哋好耐冇見。」輝突然講。

「咁你又唔約我?」我上次已講明,唔會再主動揾佢。

「而家約。你生日嗰日,好冇?平安夜,好浪漫啊。」輝竟然約我,仲要係個個都慶祝嘅聖誕喎。

「我睇睇得唔得閒,再答你。」

我當然得閒,就算唔得閒,都會得閒——當我發現自己咁諗時,內心不其然有一陣酸楚——咁你呢?我係你嘅第幾重要,有冇能耐令你留多一陣?

恐怕——

是但啦。總之,而家係輝再約我。

其實,我好掛住你,只係唔敢講,好想快啲見到你啊。

*

I am ready to sing!!!

無驚無險,到咗決賽前一日了!

明日繼續
揾返套校服出嚟着
婷婷今年17歲先啱
勇敢的十七歲
唔好意思,load唔到啲年紀
live
支持
More more

其實係學校台上面表白會唔會比老師鬧呢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞