《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
咁快有新故,正
新po留名!!
新故留名
新pi lm
家姐:仲唔俾我chok 到你真係鍾意阿婷,講兩句你就信,細佬你真係傻,哈哈!阿婷邊有可能真係鍾意你呀,收皮啦,入廁所照下鏡先啦!
Po**

Hehe
留名
婷婷留名
新故留名
老虎蟹都留個名先
留名 求文
所以,我認:「係,我係鍾意婷婷……到底佢講咗啲咩呢?」

家姐就開始笑,笑咗好耐,見佢想忍㗎,但最後放棄咗,真係唔知佢笑乜;下一秒,我就知道啦。因為,家姐話:

「佢話,好鍾意嚟你度,聽我教書。」

「吓……咁關我咩事?」

「呢度你屋企嚟㗎嘛,當然關你事!仲唔畀我Chok到你?」

家姐一副理直氣壯嘅樣,仲望住我奸笑,開啟食花生mode;我就笑唔出:

「仆你個街!」

頂咩,原來係假嘅,等我仲爆自己大鑊;原來,不過令我更加失落嘅係,婷婷冇鍾意我——都係嘅,其實,人哋無啦啦點解會鍾意我啊——諗到呢一點,更頹。

都令我更加嬲家姐,咁都畀佢玩咗我。我又講咗真心話,又知婷婷根本唔鍾意我,雙重打擊?

「冇嘢喎,你都大個啦,鍾意人有咩問題?」家姐見我睥住佢,又點點頭。

「你咁樣陰鳩Me㗎,垃圾。」我不忿。

「我幫你追阿婷啦。」

「吓?真?」

「係呀,廢事你唔專心讀書,成日掛住𥄫人。」

家姐一副信心滿滿咁嘅樣;佢講咗好多我望婷婷嘅時候,原來佢都睇到,有啲𤓓

「你?得唔得㗎?」

我質疑。講真,家姐真係唔係人哋睇到嘅咁Out-going,佢其實係一個好Cool嘅人,永遠都同人疏離,總係唔夠親近;升咗大學之後,除咗必要嘅社交,佢話都冇識到新朋友,平時都好Enjoy自己一個人食飯。佢身邊根本冇男人,點識愛情呀?可能有嘅,但其實,我從來唔知家姐啲感情狀況。

「Sor,我揸過嘅波,多過晒你𥄫過嘅女,我應該比你了解更阿婷噃。」

如果郭靖聽到家姐其實係咁寸嘴,佢一定唔會再話佢正。但畀家姐咁樣寸一寸,我又覺得佢講得幾啱喎。雖然佢冇仔,但係,佢始終都係女仔吖,身邊又多女性朋友,點都明多過我嘅。

「好,你點幫?有冇條件㗎?」

我係真心鍾意婷婷㗎,所以,如果家姐真係幫到我,佢要我做咩都得。

「我諗諗先,再講。」

之後,家姐又入返房。佢每日都係咁,少出街,成日喺屋對住電話、電腦,個人就嚟生菇。

我突然覺得,家姐似係純粹為咗套我鍾意婷婷嘅事,先同我講咁多。

「喂,家姐!你唔好同婷婷講喎!」

我隔住家姐嘅房門,大聲咁嗌;萬一真係畀婷婷知道咗,咁就大鑊啦,我唔想連見面都尷尬,甚至減少見面。

「得啦,阿婷都唔會想知。」家姐咁答我。

可惡。畀家姐套料成功,又畀佢寸,我冇得到但又好似失去咗好多咁。

結果,第二日返學,坐喺婷婷隔籬,我都好唔自在咁,總係記起琴日家姐嘅說話,專心唔到。

最後,上上吓堂,婷婷拍我膊頭,再幫我揭書:「做咩呀你?喺度發吽哣?」

「冇啊……呢堂悶啫。」

「係咩?不嬲都悶㗎啦。」

婷婷覺得我好奇怪咁,用懷疑嘅目光望住我,但下一刻又繼續聽書。

突然,我覺得好灰心,其實婷婷點會鍾意我啊?我都感覺唔太到,佢對我好咩?但係,佢咁好人,對個個都唔差㗎喎。佢咁靚女,收獲咁多善意,所以,佢睇到嘅世界都係友善啲,自然對個個都咁好啦。

一張不需要化妝修飾的臉,所看見的世界卻都是被潤飾的。

其實,本來,我都冇奢求婷婷會鍾意我——當然如果會就最好啦,但都唔敢FF太多。但係,畀家姐講一講,我突然覺得話唔定真係有希望呢?

落堂,我突然醒起家姐叫我畀返婷婷篇文佢。

婷婷畀家姐教中文、通識、文學;我將家姐改完嘅文畀婷婷睇,佢睇完之後,都幾沾沾自喜咁話:

「高分喎今次!」

「你應得嘅。」我答。

「你家姐寫住話,差少少會更好,就係描寫街景嘅部分太粗略喎……」

「咁你要去睇多啲唔同嘅街啦!山路又得,果欄又得,普普通通一條街都得啫。」我就咁答佢,我都唔想婷婷成日都只係讀書,好大壓力呀。

「睇街咁悶。」婷婷皺眉。

我嘗試鼓起勇氣:「我陪你行囉?」

講真,除咗喺學校同屋企,我都冇點同婷婷相處,二人獨處更加係冇;呢次當係一次機會啦!

「好喎。」

婷婷突然碌一碌大眼,咁就應承咗;我都有啲驚喜,其實我只係求其講吓,竟然佢肯,咁就最好不過。

嗱,雖然我鍾意婷婷,暗戀人又唔敢講出聲,但其實我唔係所謂嘅毒撚,我只係怕醜咋;所以,如果可以又有機會,我都會同自己製造更多機會!
「你係咪會同阿婷出街?佢WhatsApp咗我。」

返到屋企之後,家姐咁問我。婷婷真係快手,咁都同家姐講定先;我話:

「我會啊。」

「叻。掂。」家姐滿意咁講。

「咁你呢,幾時有仔?」

輪到我八卦啦。大學用Zoom上堂,睇怕都好難識到人㗎喎,家姐用頹look嚟開cam,有咩可能識到仔?

「關你咩事,咁八卦。」

但家姐唔睬我,擺一擺手就走——我就知道佢真係識唔到人啦,如果唔係就唔係呢啲閪反應,而係同我曬命。

星期六,我真係同咗婷婷出街;咁其實所謂出街,都係食個飯周圍行囉……

家姐Send咗一啲地方畀婷婷,叫佢跟住行,跟住感受喎——家姐又鳩噏,我就真係唔明,作幾行字都要搞咁多嘢,唔使感受啦,留喺屋企睇多幾本書咪仲好。

我問家姐點解要辛苦婷婷周圍行;佢話:

「或者,寫嘢的確係唔使咁麻煩,但媾女要。」

佢打量吓我,又講:「着靚啲啦。行完帶人食個甜品,唔好行一陣就返嚟呀。」

家姐叫我好好照顧婷婷,慢慢行,唔好咁早返。

我又聽家姐講嘅,突登換咗我最鍾意嘅Tee,加一件麻質外套,都算係咁啦,婷婷都睇慣我頹㗎啦其實。

見到婷婷,佢比平時返學、放學就嚟我度嘅校服look更加活潑。佢上身着住一件白Tee,下身襯藍色碎花裙,冇再扎馬尾,頭髮一直落到腰。有、仙、氣!真係想同佢講:Hi女學——

「楊知俊!」婷婷同我打招呼,之後我哋就一齊行。

下晝三點,婷婷話:「不如去食個Tea先,而家好曬,而且我都見餓。」

緊係好啦,喺街度行點專心望到婷婷喎?行咩啊,家姐根本只係想我唔再留喺屋企,佢想一個人霸晒成間屋。

婷婷帶我去一間冰室,番茄主題,我哋就開始食。

食食吓,婷婷突然問我:「你係咪有鍾意嘅人呀?」

「吓……做咩咁問嘅?」

今次係我第一次喺讀書環境以外嘅地方見到婷婷,我哋平時都冇乜講過私人嘢,佢突然之間咁問,老實講真係有啲嚇親我。

「聽恩姐講,你有喎。」

「佢仲講咗啲咩?」

仆街,家姐又話幫我守秘密?轉個頭出賣我?

「冇啦,佢淨係話你都大個仔,有鍾意嘅人囉。係呢,我識唔識呢個人㗎?」婷婷見我突然大聲咗咁多,好好奇咁問。

「都……算識嘅。」

死啦,死啦,咩事啊而家?我唔想咁樣爆自己煲喎。

「係邊個?講唔講得㗎?」

婷婷睇落真係好想知。但你知道咗嘅話,仲可唔可以同我開心咁食下午茶㗎?以後我哋仲可唔可以有傾有講呢?恐怕——未必可以好似而家咁啦。

「唔話你知,等你心思思!」

我講笑咁帶過咗,婷婷都禮貌咁冇再追問落去;到我問:「咁你呢?」

「我都唔話你知啫!咁——你鍾意咩類型?」

「頭髮長長,心哋善良㗎囉……」我望住婷婷散落嚟嘅頭髮。

「我哋學校差唔多全部女仔都長頭髮㗎喎!」

佢笑一笑,話覺得我講緊廢話。

「咁總有啲人特別啲嘅。」

我都對婷婷笑一笑。呢個無可比擬嘅人,咪就係你囉——但唔通我真係咁講出口咩。

「哦。」婷婷望一望我,又繼續食嘢。

尷咗,不過都正常嘅。

好快就食完。之後,我就開始陪婷婷行街,行商場歎冷氣,都行吓出面啲街,隔籬有唔同嘅舖、馬路、樹、花、人,上面個天有雲……我問婷婷:

「你感唔感受到啲咩?」

「感受唔到,但只要唔係留喺屋企温書,就點都好啦。」佢又幾坦白。

「都係。」講咗㗎啦,家姐真係純屬老點婷婷,只係間接為我製造機會咋嘛。

「又唔係功課,當玩咁行,就好似有趣好多啦。我都冇幾可咁周圍同人行,你算例外啦,唔計女仔嘅話。」

婷婷又真係冇咩男仔Friend,雖然都多人撩佢講嘢,但係佢因為唔太識點接人哋嘅說話,所以都冇太理佢哋;佢對住女仔又反而輕鬆啲,感覺親密啲。

「咁我咪好好彩?」

我真係例外嚟嘅,係佢唯數不多熟絡嘅男仔;我都覺得開心㗎。

「都OK㗎。」婷婷挑一挑眉。
比想像中多好多人睇多謝多謝
加更了下次加係100正皮!
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
巴打呢個故真係温情路線㗎
希望你睇完可以開心少少少少少少
再大個啲就發現,我哋經常性用生命值硬接
寫完㗎啦,會印出嚟遲啲見啦!
正皮支持
樓主好勤力
樓主終於甩P
理想巴
決定正皮晒大家啲留言!
LM
【短故】《我家姐竟然做咗我班主任???》
https://lih.kg/244781
有啲似呢個 不過照G持青青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞