《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
係咪要入禁區啦
佢輕輕咁流淚。

婷婷矮我一個頭,佢伏喺我胸口,微微咁一嘶一縮;佢右手攞住「支票簿」,本嘢同佢嘅左手都放咗喺我嘅背脊上。

我等咗幾秒,終於,回抱返佢。

原來,擁抱可以咁動人。

唔係情慾嗰種肢體接觸,但係仍然好温暖,我哋身體好貼近,我嘅下巴掂到佢頂帽,終於聞到佢身上嘅爽身粉味。

我個心跳得好快。

我一直都想擁抱婷婷。

仆街——

我扯咗旗。

大佬,我連女仔手(家姐喺我眼中唔係女仔)都未掂過,一嚟就咁貼咁攬,出事㗎嘛。

我尷尬地微微躬起個身——細佬你唔爭氣呀,咁樣抬頭。

終於,婷婷欠一欠身推開返我。

「Sorry。」婷婷話:「激動咗添。」

「Sor咩ry。」益我啦……

「多謝你,我好鍾意你嘅每一份禮物,每一份都係……無價㗎嘛,心意嘢幾時都係最好㗎。」婷婷淚眼汪汪。

我低頭,見到自己胸口位濕咗一噠。

「咁……」我想表白——都咁樣啦?仲唔講?

「咁——你有冇嘢想同我講?」婷婷打斷我,問。
[member]樓豬唔好停係度pls[/member]
表白 表白 表白

*

由我踏入校門,聽到阿俊話玩遊戲,我已經好期待。

因為,冇咁悶吖嘛,有啲嘢做吓。

點知,又真係有咁多個地點,好熟悉,記起好多嘅昨日,或者係每一日;只係阿俊嘅禮物又加咗少少新奇。

越行越上,我真係越嚟越被驚喜到……

其實由收到十歲嘅手抄詩句開始,我已經好想喊,或者直頭係喊咗出嚟,畀郭靖同Winnie見到。

只係,我之前輕輕咁提過吓「有本簿儲起唔同嘅句子都幾好喎」,阿俊記得,並且真係抄咗畀我……我真係,只係講吓,冇諗過佢會抄㗎。

呢一種畀人重視嘅感覺,好濃烈、好重。

好似就算漆黑一片、乜都睇唔到,我都感覺到好安全,唔會有嘢傷害到我,因為有人保護我、銘記我。

點解咁好運呢我?我做咗啲咩,所以令佢對我咁好?

我唔知。

我只係知道,原來我好鍾意咁樣——唔再係逼住去成為人哋眼中嘅我,我本身,都係有人錫有人呵住……唔使比嚟比去,因為我係獨特嘅一個,唔會被取代……

行得越上,見到其他禮物,我攞上手,一秒,想喊嘅感覺洶湧而至。

我越嚟越感動,都越嚟越驚,冇辦法再平靜啦,我以咩身份去接受阿俊嘅好?

合埋眼,隔一陣,每行一步,每上一級樓梯,我終於諗到。

嗯。

原來,眼淚,真係好苦。

*
繼續
樓主唔好停 plz
樓主ig嗰本月曆
我要文啊
睇到我都感動到喊埋唔好停啊樓豬
希望有情人終成眷屬
原來,眼淚,真係好苦。

*

「咁……」我想表白——都咁樣啦?仲唔講?

可以有,可以冇。

有,就係橫掂都講到咁,唔爭在講埋佢;冇,就係橫掂都講到咁,冇必要再講多啲。

唔記得問家姐。

但相信家姐都答我唔到——佢鬼知咩?要我自己決定先得㗎嘛。

婷婷望住我。

和暖、清淡嘅陽光,潑落喺婷婷雪白嘅臉上,佢嘅眼睫毛透光,一下一下咁眨,上下眼睫毛夾住嘅,係期待嘅眼神。

佢期待乜嘢呢,我想講嘅嘢真係會令佢想聽?

但係,我諗男仔都會明㗎啦,當有個女仔喺自己面前、充滿盼望咁望住自己,仲要從下而上喎;如果縮沙,就真係太弱雞——你忍唔忍心話冇嘢想同佢講先?

何況,我本來就有。

「我鍾意你。」

我講出口。

「嗯。」

婷婷似點頭、非點頭。

「你——可唔可以做我女朋友?」

我問。

其實,我只想你做我女朋友,唔想再同你做朋友了;當然你係好好嘅朋友,但我唔係。

如果我哋一齊,咁我可以更名正言順咁對你好、你又可以更心安咁接受。

講出嚟,舉重若輕。

啱啱婷婷畀我嘅擁抱,同埋主動問我,令我安心一啲;但依然好緊張,個心跳得好快、好快。

「唔可以。」

婷婷答。
500正皮加更!多謝
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
Penana:https://m.penana.com/user/73839
另外《相愛十年》實體書而家發售,
有興趣可以dm我或者上penana買!
示意圖不過我va好差
樓主返來了
IG story 啲嘢整得好有心機
同埋樓主手字好靚
樓主地址係咩?
想寄刀片
等收刀片啦
唔可以??? 樓主可以等收刀片
唔淮「唔可以」呀
又係呢個位停
刀片已備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞