《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
家姐快啲醒
btw dm買係咪有簽名版
期待下一更
我會等佢覆。

輝喺十二點鐘覆我:「Sorry,琴晚冇返到屋。」

我即刻打電話過去:「Sorry……」

「做咩道歉啊傻妹?」輝態度如舊,好似一切都冇發生過咁樣,佢又變返平時嗰個温柔嘅佢。

「我太衝動,冇尊重到你私隱,唔應該咁樣質問你,對唔住。」我越講越細聲。

唔知點解,我真係好想喊。琴日輝走嗰時,曾經有一刻我覺得,自己唔會再見到佢,呢一生、呢一世,我真係好驚。

係,係佢離我而去,但係,我唔想佢走,直到而家呢一刻,越嚟越發覺自己更加鍾意佢,而且我越嚟越不安。

究竟點解?愛情唔好應該令人開心嘅咩?雖然,截至琴日、同埋平時輝話唔同我一齊之前,其他時間都係開心嘅。

「我過嚟同你一齊食飯好冇?」輝問。

但係,我諗起,細佬小息嗰時WhatsApp我,話佢今日早放,想同我夾一個套餐、買返嚟食。

「唔啦,今日我要同細佬食飯。」

「咁我哋幾時見?」輝用埋嗲嗲emoji,我好似想佝佢對狗仔眼呢一刻嘅神情。

「你掛住我咪再約我囉~」唉,點解我哋仲未一齊?而家咁係曖昧咋嘛?

「隨時隨地喎咁。」輝答。

細佬隔多一陣,就攞住啲飯返屋企,好多吉列乜乜,炸物物,睇到都覺得熱氣;唔止,佢仲攞咗個人返嚟——阿婷喺佢後面,跟住佢又屋。

嘩……我即刻去梳返個頭先。

*

小息嗰陣,我用電話叫嘢食,畀婷婷見到,佢問:

「今日Special timetable 1,你自己食啊?呢間好似好好味㗎喎。」

「係好食啊!你有冇試過——我係同家姐一齊食啊。」

「冇啊……」婷婷欲言又止。

有意無意,我都好似留意多咗阿俊,好想知佢做緊啲咩。今日我放學冇嘢做啊——突然有日早咗幾個鐘放,突然唔想咁快走,想留多喺度一陣,竟然有少少唔捨得。

「咁,一唔一齊食啊?買返我屋企,三個人一齊食囉!」我問,多個人熱鬧啲吖嘛!淨係對住家姐?No way!

「好啊。」婷婷開心咁講。

「咁你揀想食咩啦。」我遞部電話畀婷婷。

我哋一齊,好近咁樣睇住婷婷櫃桶底嘅電話。我聞到婷婷有浸爽身粉嘅味,抬頭,好近咁望住佢啲留海,微微咁垂落嚟,隔住髮絲見到佢長長嘅眼睫毛喺度眨。

一下、一下,同我慢慢加快嘅心跳一樣。

婷婷擰轉面:「其他你幫我揀啦,我乜都食㗎!」

呢一刻,我同婷婷四目相對。但好快,佢即刻向後傾身,再移開塊面——乜真係咁抗拒我咩?

幾時咁近㗎我哋?好緊張。呢個時候,我離遠咁見到Winnie望住阿俊,笑一笑,攞起電話。

隔咗幾秒,阿俊電話就震咗一陣,佢一望,就即刻將目光投向Winnie……

「咪抽水,keep going對佢好。」下一秒,我收到Winnie嘅WhatsApp。

佢哋幾時咁熟㗎?兩個仲要笑得咁開心?

我覆Winnie:「得啦。」然後再同婷婷講:「邊係,明明你唔食芝麻。」

「原來你仲記得嘅。」婷婷語氣忽然好冷淡。

「當然。」夠鐘上堂,我就冇再講乜嘢。

放學嗰陣,婷婷比以前少嘢講咗,好似有心事;問佢,佢就係話:「冇嘢啊。」

其實冇嘢,係咪啫係有嘢?

「靚女做咩啊,係咪有人激親你?」我再問。

「冇喎,攰咋。」婷婷自然咁答。

「咁等間食多啲嘢啦!」我話。

「哦……」唔知點解,婷婷又好似好失望咁,係咪我嘅錯覺呢?

總之,我哋攞完外賣,返到屋企,就見到頹喪嘅家姐,未梳頭、着睡衣,佢見到婷婷入嚟,先話去換衫、執吓個樣——都好,多得婷婷,我先可以見到多啲正常嘅家姐!

「恩姐做咩啊?好似有少少——唔舒服咁?」婷婷擔心咁問。

「你係咪想講殘?」我笑。

「唔好咁講恩姐啦,」婷婷拍打一下我嘅膊頭:「之前見佢都唔係咁㗎?」

「為仔死,為仔亡。」我搖搖頭。

我望住阿俊而家不屑嘅神情,突然有衝動想問佢,佢同Winnie做咩?點解突然friemd咗㗎,仲要我唔知嘅。

但係,應該點開口?我用咩身份去問?自然咁問?如果係咁,普通同班同學變熟,係好正常嘅事啊,根本冇必要問咁多;而且,我莫名其妙地,就係唔想開口。

家姐出返嚟:「阿婷,而家呢個先係我。」

我話:「扮咩,你日日都咁殘。」

家姐無視我之後再開枱,將食物打開,我哋三個就開始食啦。

我問家姐:「你同輝哥而家點?」

婷婷用疑惑嘅眼神望住我,好似喺度問緊:又邊撚個呀?

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
唔止,佢仲攞咗個人返嚟——阿婷喺佢後面,跟住佢屋。
錯字
阿俊快啲同婷婷講啦! 婷婷誤會就唔好啦
唔撚係呀我以為家姐醒左架喎
情竇初開 邊有咁易
家姐唔好再一個頭”中”埋去啦好唔好
婷婷好可愛
阿俊快啲出手啦 唔好再俾佢唔開心啦
婷婷咁純,點會眼神透露出粗口,好唔夾
靚女唔屙屎

不過 我睇果下都有咁ge感覺
有d唔太夾

不過想表達果個好忟好煩ge感覺
靚女可以點講
我都覺
應該係咁: 可摸耳話我知輝哥係邊個
我見到你之前寫李忘恩負義
睇完文青胃痛,過黎支持甜故。
婷婷應該係呢張圖嘅樣

但係我唔識點樣用文字去形容出嚟
利申:文盲嚟
新讀者lm
就嚟甜到糖尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞