《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
一睇都覺好唔同,耳目一新
班女對住靚仔,男神就追撚含
但對住毒撚就即刻走,似係見到瘟神咁
「原來你真係鍾意婷婷嘅,我都估到㗎啦,唔怪得你對佢咁好啦。」

「吓,你話咩話?」我聽到Winnie講咩,但都係反應唔切,下意識咁扮聽唔到。

搞咩啊,咁突然穿煲嘅?我只係同咗郭靖講咋喎;平時,就算其他人起哄,我都盡量唔承認唔否認,冇做得好明顯㗎啦喎?

「唔使扮啦,郭靖話咗畀我知。」Winnie好似好不屑我啲演技咁。

吓——郭靖個衰仔出賣我?

我即刻望向郭靖個位,先至見到,原來佢都好忐忑不安咁望住我哋兩個;而我一望過佢,佢就即刻低頭,避開我眼神。

既然郭靖都出賣咗我,咁我都冇講啲咩去向Winnie否認,直接行過去問郭靖:

「你點解同Winnie講呀?唔怪得完小息嗰陣時你哋兩個咁怪啦——原來係咁。」

其實我唔係驚其他人知,我係驚人哋知完,再同返婷婷講咋——雖然,佢先係最應該知嗰個,但我真係唔想咁快畀佢知,尤其是係人哋講佢聽。

重要嘅事,應該當面講、又有眼神接觸㗎。

「我冇心㗎……」郭靖內疚咁講,下一秒,又突然好嗲:「人哋都唔想㗎,唔好嬲我啦好唔好啊?」佢簡直就係人形嗲嗲emoji。

郭靖開始講點解Winnie會知——

一出課室,Winnie就拉咗佢去樓梯口、望到校外風景嘅企位;單刀直入咁問佢:

「楊知俊係咪鍾意婷婷?」

「唔、唔係啊。」

原本郭靖真係以為佢係出嚟買薯片嘅,話題突然間咁轉,令佢有啲愕然,仲要係問兄弟嘅秘密?

「做咩唔講真話㗎你?」Winnie正身對住郭靖,不滿咁講。

「講咗真話啦我已經。」郭靖努力死守。

其實郭靖已經算好好義氣啦,如果係其他人嘅事、又撞正Winnie想知,佢實查得清清楚楚、然後主動同Winnie一五一十咁交代㗎喎——知佢籠嘢啦;但係呢,佢一見到Winnie面帶少少無奈嘅樣,內心又有啲不忍,但仍然努力抑壓。

「你呃我嘅。」Winnie哀怨咁望住郭靖,「又話永遠都唔對我講大話?」

郭靖真係有咁講過,佢以前表白嘅時候,有讀一連串嘅「戀愛宣言」,譬如「我會一直鍾意你」、「唔會覺得其他人好過你」等等;估唔到,Winnie都仲記得。

不過,郭靖又唔明點解Winnie咁肯定,所以,佢唔出聲。

Winnie見郭靖唔講嘢,又出一招對其他人冇用,但對郭靖嚟講絕對係殺手鐧:

「仲諗住你肯講就同你出街添。」

其實,Winnie一講完就後悔,事關佢都好肯定個答案係咩啦?使咩多此一舉呢?但係,佢又冇反口嘅打算。

「真係?」

郭靖即刻冇晒飯氣攻心嘅睏意,成個人都醒晒。

要咩朋友?要咩兄弟?兄弟只可以喺你冇女人嘅時候,做你嘅女人;但阿俊日日都忙住追婷婷,根本冇乜空閒發揮佢嘅功能——

既然係咁,對唔住都要做一次啦!最多畀俊仔con兩吓啦。

「佢係鍾意婷婷。」郭靖誠懇。

「我都估到㗎啦。」Winnie話。

郭靖黑人問號:你估到又問?又肯同我出街?為咗唔令你冇得反悔,即刻約實你先:

「星期六好冇?我再諗去邊。」

「好!」婷婷心情大好。

郭靖解釋完來龍去脈之後,即刻攬住我:「多得你,多謝你。」

其實,郭靖入返課室之後,的確係有啲內疚,話晒係出賣兄弟喎。但係,隔咗好短嘅一陣,佢就覺得開心更多,始終Winnie難約,而兄弟識自己執手尾㗎啦。

「畀你害死。」我無語,原本Winnie都未可以咁實牙實齒。

「算啦,成就吓我哋啦,偉人!」郭靖沾沾自喜。

我行返過去位度,Winnie就話:「有嘢同你講,不過我而家要同婷婷補習,我再WhatsApp你啦。」

Winnie用唔太友善嘅眼神望住我;我見到婷婷就嚟入返嚟課室,即刻話:

「唔好講畀婷婷聽。」

「一定。廢事佢傷心,真心對待嘅朋友竟然對自己有非分之想!」Winnie都見到婷婷。

吓——乜原來我鍾意婷婷,係會破壞友誼?噢,如果婷婷鍾意我,咪唔會囉,係一種友情、愛情嘅結合;但如果唔係,見面都會老尷啦。

慘。
「咁好傾嘅你哋?」婷婷問。

我同Winnie異口同聲:「冇呀!」

咁怪嘅佢哋。

返到屋企,夜晚我果然收到Winnie嘅WhatsApp:

「廢話唔多講。答我,鍾意婷婷係點解,係咪貪佢靚女?如果係,你唔好搞佢。」佢又再send:「如果你唔係真心鍾意佢,只係亂咁鍾意吓,你會傷害到佢㗎。」

我答:「我認真㗎。佢咩樣我都鍾意。」

真嘅,我有諗過婷婷唔係咁靚,我又會唔會鍾意呢?但講真,睇得順眼咪得囉,屋企已經有個人人都覺得靚嘅家姐,我其實有啲審美疲勞——你可能覺得我吹水,但係我真係鍾意婷婷嘅性格㗎。

婷婷樣靚,只係佢優點裏面,最不值一提嗰一樣。

婷婷對我嚟講,係一個瞓喺雨後森林嘅小天使,乾淨、純粹、耳目一新,冇人可以比佢令我感覺更fresh。

我鍾意佢,因為,佢係佢,因為佢唔係其他人。

「OK,如果係咁,你就努力追佢啦。」Winnie覆。

「?」

我打咗個問號,因為我成個腦都係問號。

Winnie見到我同婷婷一齊,總係冇咩好面色,我一直都覺得佢唔想我同婷婷咁friend;點解會突然咁鬆口?Plot twist?

「你係咪睇唔明中文字?」我幾乎聽到Winnie嘅語氣……

「唔係,只係唔明點解你肯畀我追佢?」噢,得到佢嘅首肯,絕對係我嘅榮幸。

Winnie send咗三個笑喊emoji:「又唔好咁講,冇得係我肯唔肯嘅。

我只係唔想啲男仔傷害到婷婷啫,佢咁乖咁傻,屋企保護得佢咁好,佢好易信人。之前,有男仔追佢,背後又喺度話婷婷蠢、唔識轉數,我聽到真係嬲,點可以咁對佢㗎?

如果你都firm自己係真心,唔會傷害佢,咁咪得。」

哇,咩料呀。我好似睇咗好多字,但又有啲唔明白點解佢變得咁快。

我好奇地問:「點解信我?你一問我一答,得我講咋喎。」

你咁樣會畀人呃㗎!

「郭靖成日講起你,話你好仔,我諗佢無必要講大話,或者喺我面前sell你囉。」Winnie答。我心諗,都真,要sell都sell郭靖自己先啦。

佢又補充:「目前你都冇能力hurt到婷婷,所以我放心。」

冷箭!

啱嘅,我唔會背後講婷婷壞話;最緊要嘅係,婷婷冇畀我傷害佢嘅能力,譬如,鍾意我。

「當你係讚我。」我厚面皮咁答。

「有嘢幫手揾我。婷婷死喺你手上,好過為其他壞人喊。」Winnie咁講,都難答喎。

「我唔會令婷婷受委屈。」我堅定。

「OK,係呢,你知唔知郭靖鍾意咩嘅女仔打扮?」Winnie問。

「可愛型。」其實我唔知,鳩噏咋。

「好。加油,唔多講。」

我突然覺得Winnie其實佢外表咁——西?又真係真心對婷婷好喎。

我㩒出去對話畫面,跟手再WhatsApp婷婷:

「你同Winnie係咪好熟㗎?」

「係啊,我哋小四就識㗎啦,嗰時一齊坐。佢係我最好嘅朋友。」

如果係咁,我又理解。

Winnie成個阿媽咁,驚人傷害佢嘅天真無邪寶寶婷婷。都係嘅,婷婷家教嚴、專注學業,身邊啲人又乖,係要睇實啲佢。

我突然諗起,如果有個輝哥出現,係咪就會狠狠咁抓得住婷婷嘅心?一如,輝哥俘虜到家姐一樣。

我突然不安,對婷婷又好,對家姐又好。

但,無論如何,Winnie咁樣講完,即係代表又多個人支持我同幫我啦!好耶!今次仲要係婷婷best friend喎,正。

我覆婷婷:「唔怪得你哋咁friend啦!」

「係㗎,點解咁問嘅?」婷婷問。

點解阿俊突然咁問嘅?今日放學,仲見到佢同Winnie傾得好埋喎……

「想知多啲啫,見你哋成日一齊嘛。」我答。

我醒起,今日lunch,Winnie同阿俊都有兩句喎,仲喺度望嚟望去……

「OK。」婷婷覆。

我突然有種好奇怪嘅感覺。
下次加更係250正皮
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
感謝中秋平安
有文
婷婷呷醋
發哥幾時出新故

「好!」Winnie心情大好。

郭靖解釋完來龍去脈之後,即刻攬住我:「多得你,多謝你。」

打錯字原本係婷婷
係喎,但睇果時都代入到個環境,意識上係知道winnie
順序,一邊出一邊寫
郭靖黑人問號:你估到又問?又肯同我出街?為咗唔令你冇得反悔,即刻約實你先:

「好!」婷婷心情大好。

男主so sad
我突然有種好奇怪嘅感覺。

我覆咗個可愛嘅sticker畀婷婷,見佢藍剔,咁我都落線。

家姐話唔返屋企食,所以我哋都冇等佢、冇留飯畀佢。

第二朝,家姐先到返屋企,成個樣都好殘、好憔悴,啲頭髮又油淰淰,對眼紅晒。

「你冇嘢吖嘛?」我離遠問家姐,根本從來冇見過佢咁樣。

家姐低一低頭,笑一笑:「冇嘢啊。」

「你去咗邊?」我問。

「同朋友一齊。」家姐諗一諗,再答。

「你咩朋友會令你成晚唔返屋企,仲要咁樣?」

我知,今年好多人會staycation慶祝乜乜物物吖嘛,但佢晨早流流返嚟,怕且都唔係住酒店啦啩?我都幾肯定咁講:

「輝哥?你去咗佢度過夜?」

我真係唔明,點解家姐好似越嚟越蠢?我已經講咗,嗰個人唔係好人,點解又唔聽我講?但家姐係真心鍾意,真係好難搞。

「……唔係啊。」家姐沉默,再篤定咁搖頭。

「咁你去咗邊?」我追問。

「都話同朋友,唔好問咁多啦,你快啲返學。」

我有啲擔心家姐,但我見佢都係正正常常咁攞毛巾、衫去沖涼;應該都仲OK嘅,起碼唔係放任自己污糟邋遢咁上床啦。

*

輝琴晚約咗我食飯。

其實同佢一齊,真係好開心。佢好癲,知道好多我唔知嘅嘢,帶我做咗好多我冇做過嘅嘢。我望住佢食煙,然後講:

「到底有咩好食?咁臭。」

輝遞咗枝煙畀我:「你試吓咪知。」

我又真係想知道,究竟點解佢咁鍾意;所以我吸咗一啖,即刻瀆親、狂咳,試到有啲苦嘅味道喺口腔同喉嚨——到底邊度好食?我肯定地疑問。

輝又講:「哥抽的不是煙,是寂寞。」懶型咁講。

輝喺我眼中越嚟越靚仔,即使細佬話佢MK,我都覺得輝係幾有款。

「有我,你仲寂寞咩?」我嗲住咁問——幾難得?從來,我都冇乜點詐過嬌。

同鍾意嘅人一齊,應該係開心、感覺富足㗎嘛?正如,我同輝一齊嘅時候,只係簡簡單單食個飯、行吓街,或者一齊攬住瞓,已經覺得好温暖。呢種感覺,同友情嘅熱鬧、屋企嘅安穩,係唔一樣嘅;相反,刺激、興奮、緊張、憂慮、大起大落,種種情緒夾埋,見到佢嘅時候,我心仍然歡喜。

輝搭住我膊頭,然後講:「係啊,我超需要你慰藉。」再攬一攬我。

「好啊,陪你食埋甜品啦!」我話。

「買上去我屋企食啦,舖頭咁多人,食完我再送你返屋企,好冇?」輝問。

咁當然好。

夜晚八、九點,甜品舖已經排晒長龍,咁倒不如返屋慢慢歎啦。

我哋要咗個芒果仙草西米露,同埋芋圓嘅set。

輝嘅屋企唔亂,有少少煙草味,同埋梳化堆咗一大堆嘢,佢將我哋啲袋擺埋上去,再叫我坐喺飯枱嗰邊。然後,佢攞咗幾罐啤酒出嚟,話要自己飲喎。

「咁樣溝嚟溝去,唔得㗎嘛?」我覺得搞笑。

「歎就得,你都嚟一啲。」佢用下巴示意我。

「唔要,我唔想破壞甜品嘅味道,要純粹啲先好食㗎嘛。」

「多啲口味先至冇咁悶,廢事甜到傻。」

嗯?食甜品,得甜,都好應該啊——但係,輝就係同我咁唔同,所以,我好鍾意佢;好似喺佢身上,見到另一個冇出現過、但我又想認識吓嘅自己。

如果同到佢一齊,一定每日都好多新搞作,同平時悶到發瘟嘅生活,完全唔同。

輝含咗一啖啤酒,然後錫我,將酒傳入我嘅口腔。我逐少逐少咁吞咗,慢慢,變成同佢打茄輪。

每一次,只要喺室內,無論做緊咩,都可以變成咁,真係好神奇。

直到我feel到自己開始喘,就推開佢:「喂呀,食埋佢啦。」我想同一個唔一般嘅人,有開心、簡單嘅日常, 而唔係每次、每次都有咁樣嘅親密。

輝快快手咁食完,再飲多幾啖酒,嚟潷我嘅芋圓,仲餵我食。佢一邊望住我,一邊用好輕嘅聲同我講:「好鍾意你。」

「幾時會同我一齊?」我都輕聲咁問,呢個,係我目前嘅最大心願。

「未咁快。但係而家咁,都係好鍾意你。」輝對眼有啲水潤,好深情咁望住我,仿佛佢有難言之隱;我突然有種融化嘅感覺。

終於,我都食完,輝塊面紅紅哋,又嚟錫我:「你個嘴好甜。」

「同你唔同。」

「好想咬,然後吞落肚。」

「唔畀。」

「唔畀?」

輝開始帶埋我企起身,然後開始大大力抱我、錫我,有時温柔、有時粗暴,呢一種不確定性令我覺得好新鮮。慢慢,佢帶我入房。

「呢度得我,你走唔甩㗎啦!」輝奸狡咁笑。

「驚。」我扮到唔在乎咁樣。

內心好複雜,一方面情感上好想好想深深咁同佢一齊,一方面理智話我知咁樣係唔可以㗎。

細佬嘅說話,我冇忘記:「小心佢想呃蝦條,屌完就走。」

我都驚,但係,輝而家就喺我面前,輕柔、細心咁對待我。我覺得自己喺面對咁樣嘅佢,依然諗咁多嘢,真係好唔尊重佢。

真係好奇怪,明明我冇做錯事,但就係覺得好內疚。於是,我努力補償——

不如就今晚啦?反正,應該有以後,係咪?

輝,雖然我冇講得好確切,但係,我真係好鍾意你,你應該睇得到。

我ready,終於,只係次序唔同啫,冇所謂啦。

呢個時候,輝褲袋嘅電話係咁震,震到我都感覺到。佢攞出嚟,我見到,係個叫Amy嘅人打畀佢。

輝唔聽,Amy再打。

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
唔好意思呢排都有啲忙,咁夜先更到文
家姐
今次冇啦
我覺得係plot twist走到
相信家姐
頂住呀家姐! 先後次序好緊要㗎!!
家姐
寧願家姐只係畀賤男講分手都唔好失守
冇事冇事
醒得切
輝:我哋都冇一齊過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞