《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
如果家姐一定要畀人食,不如畀細佬食啦,唔好益外人喇
臨瞓之前又入嚟推下po
感人
或者,其實可能,佢從來都冇嚟過。

但係,我發現人嘅底線係會越擺越低。從一開始,我唔畀佢拖、唔畀佢錫,到後來,唔畀佢摸,唔畀佢渣,再後來,係唔畀佢摷。

輝成日都笑我:

「又話唔畀?」仿佛,我好似越嚟越背叛自己嘅初衷;但我嘅初衷又係咩?揾一個好男人拍拖?

同時,輝嘅手就會一邊唔安分咁游離。我慢慢覺得,橫掂都錫咗啦,再進一啲,都只會係佢。所以,就慢慢畀佢摸我身體更多更多嘅地方。

「咁你鍾唔鍾意啊。」我都開始大膽,回吻返佢。

因為我知道,輝遲啲都會係我男朋友,我唔應該帶住強烈嘅戒心去面對佢。

*

返學真係好悶呀——

但有朋友,同埋有女神喺埋同一班就唔同講法啦。

上上吓堂咁就一日。

Test、Quiz係煩少少囉,又要温;但冇呢啲嘢,其實又真係唔知每日返學做緊咩嘅,當係有嘢追逐緊囉。

家姐有日喺度埋頭打大學啲功課,可能做到躁躁哋,就用哀怨嘅眼神望住啱啱放學嘅我:

「好好珍惜剩低嘅中學生活啦,都冇幾多日子㗎啦。」

我答:「大學仲繽紛啦!唔會差過繽紛樂喎。」

家姐敷衍咁微笑:「我以前都係咁諗,但簡簡單單嘅真誠都係中學先易啲揾到。」

「咪講經啦。」我不耐煩。

「得,趁住呢啲日子媾掂阿婷啦。」家姐又繼續做功課。

其實,我覺得進度唔差㗎,至少,婷婷真係每一日都會飲我送嘅檸檬茶,仲飲得好滋味——我覺得囉……有次,我將包嘢飲袋咗落褲袋,婷婷睇唔到,就話:

「咦,我今日冇得飲啊?」表情係有少少失望。

「點會呢?講咗每日都買畀你㗎嘛。」

我即刻九秒九拎出嚟,畀包檸檬茶婷婷;見到佢即刻開心咁笑,我個心都覺得好甜。

係青春呀哈利!見到鍾意嘅人開心,我就會開心埋一份,有一份名狀嘅原因。

「多謝。」婷婷每日都真誠咁多謝我。

咁當然啦,佢有時都會買定魚蛋燒賣,擺喺我哋中間,一人篤一粒咁食。

我每次都mon住婷婷幾時去篤,然後去扮晒咁啱同佢一齊篤落去,個身就會即刻哄埋咗啲——嗱,唔好話我嘔心呀,咁都幾好吖,好似同佢好心有靈犀咁——所以話,緣分除咗天注定,都仲係自己製造㗎!

OK,可能得我係咁諗。但婷婷禮讓嘅樣,真係好得意。

每次剩返最後一粒,我都會同婷婷講:

「食埋佢啦,我要抌啦。」

「你食啦,你邊夠飽㗎,我仲有嘢可以飲吖嘛。」

「我夠啦,你唔食邊有力做數㗎。」

「喂,唔好再塞我食嘢啦!我最近肥咗好多,重咗啊。」

鬼咩,檸檬茶有咁多糖,好難唔肥;但婷婷根本唔肥,發育得好得宜,連家姐都話羨慕㗎,始終家姐又冇波又唔瘦,而婷婷瘦但又唔係骨感嗰隻。

「怕咩喎,咪都仲係咁靚女,冇變啊。」我當然係咁講。

「唔好講呢啲啦。」婷婷每次畀人讚,都係怕怕醜醜。

以上嘅對話不斷重複,最後通常係我食咗最後嗰粒,然後抌啲膠袋去廁所嘅垃圾桶。其實重複又重複,都無謂㗎,但講嘅人係婷婷,我就好享受啦。

「咁sweet呀你兩個?」

Winnie見到,就會嚟笑一笑我同婷婷share早餐,好似情侶喎;郭靖就當然係附和佢:

「係囉係囉。」

「唔好笑我哋啦,你哋都得㗎!」

我都會潤返郭靖同Winnie呢一對一齊唔到、關係奇怪嘅所謂朋友;然後,Winnie就會不屑咁講:

「我先唔要!」

郭靖反而講:「Good idea,聽日就咁啦!」

佢哋走開,留低覺得好笑嘅我同婷婷相視一笑;婷婷隔咗陣,就少少面紅咁同我講:

「你唔好介意Winnie話我哋有嘢……」

「唔會,我嘅榮幸。」

然後,婷婷似笑非笑咁繼續做數,隱隱約約咁彎起對眼。

我當然唔介意啦!最好,Winnie可以繼續講添,每次人哋寸我同婷婷好似幾close幾曖昧嘅時候,表面上,我都會好淡定咁叫人咪亂講嘢啦,但我心裏面就係希望——

拜托你哋講多啲,我真係好撚鍾意聽你哋話我同婷婷有嘢!最好講到似層層,真係諗起都開心。

數學堂大概就係最好呼聲嘅時候,因為都係得李sir會有多兩句。

「施洛婷,5B答案你計到咩?」

婷婷有時答唔到,我就會偷偷哋同佢講個答案,然後婷婷再讀出個答案。

李sir就會講:

「楊知俊,你叫施洛婷咩?做咩成日都代佢答㗎。你兩個一齊企起身,輪流答多兩題先答返低。」

我哋都會順順利利咁答到嘅,但呢個唔係重點;重點係,一定會有人起哄:

「哇!好襯呀!」

「又一齊答!幾時到我同女仔一齊呀?」呢個係郭靖,佢望一望Winnie。

「如果我唔識嘅話,俊仔會唔會幫我㗎?」

搞到婷婷又面紅——佢真係好容易怕醜。

而我,喺雲淡風輕嘅表情之下,埋藏住內心嘅一陣狂喜,喺人哋嘅起哄之中,仿佛婷婷都係對我有意思咁。對!畀我FF吓都好啦,平時讀書壓力咁大。

或者,其實鍾意一個人,就算只係人哋不經意咁連住讀我同佢個名,都係一種幸福感,非常簡單、容易滿足。

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
正,有文
但簡簡單單嘅真誠都係中學先易啲揾到。

嗰種真誠同簡單無論幾時都係咁懷念
中學溝女真係好多人助攻勁易得米
助攻得唔好就叫助炒
哇你哋做咩仲唔瞓?
唔好捱咁多夜,傷身㗎
家姐頂住呀 唔好俾人黑隻豬呀!
呃*
傷身好過傷心
家姐
啱啱中學畢業 睇到眼濕濕

但係,我發現人嘅底線係會越擺越低。從一開始,我唔畀佢拖、唔畀佢錫,到後來,唔畀佢摸,唔畀佢渣,再後來,係唔畀佢摷。

輝成日都笑我:

「又話唔畀?」仿佛,我好似越嚟越背叛自己嘅初衷;但我嘅初衷又係咩?揾一個好男人拍拖?

以為我自己嚟
無用架家姐,就係阿輝俾完承諾,佢一樣會𡁻完鬆架
好撚爽
中學無見身邊啲人助功過
自己都叫有半次
但因為係女追男所以有冇我都無關係
新lm
局中人永遠都係咁易俾人動搖

離家姐失豬日不遠了
男校都可以助攻
其實肯去玩joint school嘅function都唔少機會
利申 都係男校
但男女校日對夜對又真係正好多
睇到樓主篇故好撚青春呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞