《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
真 樓主冇咁易放過佢地
仲喺街唔好等,瞓先!!!!!!
瞓醒再入嚟睇
咁樓主都早啲返屋企休息
屌你老母Chris Wong
死狗公
咪撚搞我俊俊同婷婷
希望婷婷真係開心啦!

*

我攞上手阿俊送畀我嘅盃,好重身;佢竟然話送畀我……

我冇講出口——我喺聽到改詞嘅部分,諗起一次次同阿俊嘅相處。好奇妙,明明佢喺眼前,我竟然諗起舊時。

我覺得,佢口中嗰個女仔,係我。

唔係覺得嘅,正確啲嚟講,係我知道……

我諗起——

之前坐阿俊隔籬,我有數學題問佢嘅時候,其實,佢都未必即刻答到我,但係都會超級認真放低手頭上嘅嘢,然後盡量拆;我知道,因為我唔識,所以佢温多咗好多,為咗教我。

其實我應該知道。

我唔舒服嘅時候,阿俊落MI攞藥、買甜品畀我,啲藥唔再苦,因為有佢嘅用心。我從來,都冇遇過男仔咁樣對我,可能有人話鍾意我,但冇乜人有實際行動;阿俊從來都同其他人唔同。

其實我應該知道。

調咗位之後,每次我擰轉頭,都可以對上阿俊嘅目光。世界上有咁多凑巧咩?所謂不期而遇,其實會唔會有好多都係因為有心?阿俊成日睥住Chris,佢兩個互潤,我看在眼內。

我覺得自己醒咗好多㗎。

阿俊呷Chris醋,因為Chris可以陪得我多啲?但係,我唔想解釋啲咩,我唔想同阿俊講,其實我個心從來冇Chris——似乎,只係可以裝到一個人。

不過,我係唔會將呢件事講畀阿俊知;因為,哈哈,我見到佢呷醋,我竟然好開心。

哎喲~

其實我應該知道。

阿俊都冇特別隱藏,其實都算明顯啊,佢何曾對其他女仔咁好?難道友情真係可以令我收獲到特殊待遇?唔會單純係咁㗎。

佢其實都OK受歡迎,都多朋友㗎,雖然佢話自己毒撚,但每次喺班上講嘢,有好多附和;搞學會,竟然能夠令好多師弟妹都記住佢喎。但係,佢對其他人嘅好係有禮貌,但係又有啲疏離,總之,同對我唔同……

其實我應該知道。

我聽到阿俊話,唱首歌送畀一個女仔。

我知道,佢係講緊我——仲有邊個呢?仲可以係邊個呢?

Chris一直喺我隔籬講:「都唔知係邊個呢,我見楊知俊都同Winnie行得好埋,唔通係畀Winnie嘅?」

但我知道,唔係,唔係Chris講嘅咁。

Winnie冇對阿俊有柔情目光(笑),應該冇被阿俊掛念?更加唔鍾意lemon tea。仲有,佢哋唔太熟。我都驚訝於自己突然梳理得咁快……

因為,我見到間奏嘅時候,阿俊望住我,我有種感覺,佢真係唱緊畀我聽。

改詞喎,自彈自唱喎,仲要好聽喎……

耳邊傳嚟Chris嘅聲音,但係我只聽到阿俊嘅歌聲。

當我聽到「不願沉溺 只願情依」,突然忍唔住,唔小心喊咗,我都唔知點解。

我諗,其實,我都係?或者,唔係?內心總有個明確嘅方向,先會咁有情緒。

係咪?

我好感動,真係感受到佢嘅認真?努力?原來佢仲可以咁。呢一點,佢同其他人係唔同㗎。

其實我應該知道。

我見到阿俊有獎,其實我好開心好開心,佢值得㗎!甚至冠軍!仲要扮到冇嘢咁宣佈,喺我讀佢個名嗰吓,又莫名其妙覺得好似仲開心過自己攞獎。

你好好,你真係好好——唔係好人卡,真心㗎!形容太貧乏添,但世上,得你真係配得上「好」呢個字。

影相嘅時候,阿俊拉埋我一齊……我諗,已經相當、相當明顯,當住全校喎,校長都被佢冷落,我何德何能?

但我好快樂,喺一片起哄聲之中,我感覺到係我笑得最開心嘅時刻。

雖然我一路都懵盛盛咁,但我唔係咁蠢㗎!所有嘅暗示,全部見光,我睇到啦。

其實我應該知道。

而家,我已經知道。

咁我呢?

恩姐話我鍾意咗阿俊,唔再係我一開始同佢講嘅好感啦。但,真係咩?到底鍾意應該係咩感覺?開心?想同佢一齊?

阿俊鍾意我,我係覺得開心㗎……

但我又好似唔太肯定自己想唔想同佢一齊——我唔知呀,點解會仲難過做數!!!

我諗,婷婷需要時間諗清楚?佢一直係一個好慢嘅人?所以,我只係畀佢知道,但唔敢要佢答。

好彩,佢冇問;因為,我答唔到佢……

如果愛情係做功課,有分數、答案,唔考創意、靈感、轉數,咁會簡單好多、清楚好多。

阿俊同Winnie都喺我隔籬,食嘢、玩遊戲,對我嚟講,就係最好最好,至少呢一刻,係永遠唔會有分離。
你啱,要谷吓男豬
我畀咗咩形象你哋
呢個係開心嘅故!
一入嚟就有文
早啲瞓啦
半夜趕緊野有啲咁甜既甜品感謝樓豬
做完好瞓啦!
都唔知訓唔訓好 聽日九半
瞓,如果成晚都唔瞓,去到聽日下晝至夜晚就會收皮
都係上到晏晝
之後冇人約其實點訓都得
訓兩三個鐘又醒會好攰
Chris正仆街!
未預備好拍拖?
婷婷依段內心獨白寫得好好好好好好好好好好好好啊
真係開心故呀!!!

十世冇睇過啦

btw樓主唔好太夜訓 生理時鐘會壞
利申:壞撚左
好彩,佢冇問;因為,我答唔到佢……
伏筆,Sad end
依家阿俊因為有Chris呢個變數,先至追婷婷追得落力咗
但睇嚟婷婷都需要一啲改變,先可以認得清對阿俊嘅感覺係咪想同佢一齊...

Btw 食屎啦Chris
竟然係婷婷未搞清楚,阿俊又係,台上宣示主權都做左,唔爭在一句啦

sweet死
之前一開始婷婷話大學先比拍拖
婷婷又講:「入到大學,我就終於可以拍拖啦!」婷婷又講,用一個充滿期待嘅眼神咁食嘢。

「點解?入唔到就唔拍?」咁拜托你一定要入到……

屋企人驚我畀男仔呃啊,所以唔畀我咁早拍拖,大學就可以啦。

Sad end
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞