《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
大家好~我叫~阿輝呀~
Wah家姐點解要咁傻一個頭盅埋去
新讀者留名
樓主如果寫到家姐失守既話
唔放過你
我嘅第一個故《相愛十年》出版啦!
購買支持:
https://www.penana.com/product/137/相愛十年

如果冇相關付款方式,但又想買,就ig揾我啦
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
等簽名版
等XX版 樓主明嘅
留名Amy喺門口打電話入嚟聽到晒
家姐唔好失守呀

我和樓主相約五十年
依家買咗先五十年後再談五十年後嘅版本
輝唔聽,Amy再打。

輝一邊錫我,一邊㩒走個來電。但重重複複,佢部電話仍然喺度震動。我睇得出佢有啲躁,其實,我都係。尤其是,電話嘅另一頭,應該係一個女仔。

我話:「聽咗先啦。可能係急事。」

輝不耐煩咁聽咗,因為空間太靜,同佢距離極近嘅我,清楚聽到一把女聲喺度喊,並且講:「你終於聽?我——」

「你做咩打嚟?」輝好惡咁講。

我從來,都冇見過輝咁大聲講嘢。佢永遠都好似好玩世不恭,對好多事都唔上心咁,把聲一直都好輕;而家佢皺晒眉,同平時好唔同。

「我……好掛住你,你喺邊?」即使輝已經離遠咗啲我,但我都清楚聽到呢句。

好掛住你?呢個Amy係邊個?前度?唔係吖,我記得佢前度嘅名,唔係咁樣㗎喎。我心下一沉,眼前呢一個以為尊屬我嘅男人,而家有第二個女仔同佢講掛住。

如果係認真,呢份情意,恐怕非常濃厚,先會喊住講。

「唔關你事。」輝冷淡咁應。

「點解?你唔要我啦?」Amy哀怨咁問。

我嘅身體發麻,面部突然有啲震一震嘅感覺——到底我哋喺度做緊咩?我聽緊啲咩?我鍾意嘅人、話鍾意我嘅人,有其他人?

輝見到我成塊面僵晒,即刻向我搖頭,似係喺度解釋緊一啲嘢;把口一邊同Amy講:

「我哋已經完全冇關係。」之後,就即刻cut線,再哄埋返我度。

唔知點解,我覺得好驚……從來,我都冇遇過呢啲事,而家就好似人哋電視劇咁樣,三角關係?仲要有第二個女仔唔開心到喊?

我退後一步,突然覺得呢啲事好陌生,我所知道嘅愛情,唔應該係咁㗎,唔應該有呢啲事……

輝將電話擺床,同我講、更加似係解釋:「舊朋友嚟。」

「朋友?朋友會喊住講好掛住你?仲問係咪唔要佢?」我唔信。

可能真係舊嘅,相較於我。

「我哋之前曖昧過,但冇下文。」輝否認,只係咁樣講:「係佢而家死纏爛打咋,我同佢真係冇嘢。」

「只係曖昧?」我懷疑。

點解Amy要講「唔要我啦」,如果係冇要過嘅話?

「係呀,唔知佢點解咁。」輝堅持,語帶不屑,好似好睇唔起Amy。

「我……唔信。」我話。

我呃唔到自己,覺得輝講嘅說話冇咩可信性,原因係Amy喊得好慘?或者係,輝啱啱嘅面目,太陌生,好似冇識過佢咁。

「真㗎,你唔好信外人啦,我先係同你close嗰個㗎嘛?」輝作勢攬返我。

「我想睇你哋啲對話紀錄。」我成為咗嗰種港女,除咗證據,呢一刻冇嘢令我安心。

「我私隱嚟。」輝搖頭。

「畀我安心吓,好冇?」我分唔到點解輝唔畀我睇,所以堅持。

輝冇再講嘢,我見佢沉默,即刻喺床搶走佢部電話,但我解唔到鎖。

「畀返我!你又開唔到。」輝隨即搶走。

「身冇屎點解咁緊張?」我惻然。佢搶嗰時,刮到我隻手,太慌張。

「你要尊重私隱!」輝大大聲咁同我講。

「我唔尊重。我只想知道你同Amy係咩關係。」我直覺同我講,佢哋唔簡單。

無啦啦,人哋點解要奪命追魂call,講掛住你同埋哀求你?

「冇,你唔信我?」輝冷笑。

「係。」我點頭。

「妖。」輝好嬲、但又有啲無奈咁望住我,然後打開房門、屋企門,佢自己行咗出去,留低一句:「你點解唔信我呢。」

我輕輕咁講:「點信你啊?」即使,得我聽到。

呢度係輝屋企,我諗住佢會返嚟,所以喺嗰度等佢。慢慢,我越諗越多,會唔會佢真係有苦衷?係咪真係我誤會咗佢,而佢本身係一個好着重私隱嘅人?只係我,強加自己嘅諗法喺佢身上?

我內疚,不安,WhatsApp佢,但佢上線、落線,灰剔,冇再覆。

唯有等到輝返嚟,我再同佢道歉。

等等吓,我喺迷迷糊糊糊之間,都唔知有冇瞓着;但一擘大眼,已經係清晨。

輝冇返過嚟。

我搭頭班車,返屋企;再WhatsApp輝:

「我走啦,收到同我講聲先,好冇?」

我會等佢覆。

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
如果輝係去咗揾amy 揼低家姐一個人嘅話,切咗佢 btw 樓主終於甩p
「愛情」係盲嘅
留名
家姐
阿輝一定係仆街嚟
唔知點解有時見到好似家姐呢種人(不論男女)都好鬼炆,點解唔諗下對方有咩企圖又唔識得去保護自己,仲要已經勸過佢好多次都仲係咁,到真係比人hurt個時先喊到仆街係度周圍放負

對住呢啲人真係好撚炆,可能我太黑心
帶住個p牌出兩個故,冇咗仲有啲睇唔慣
未比人食就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞