《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
機會嚟喇
很好!
好青春呀
差一個正評就200,P牌仔冇得正評
btw
希望樓豬話good ending
會係包埋家姐
温情
咁學校附近就有間舊式糖水舖,我就要咗一碗熱嘅,帶走。

咁我同郭靖返到課室,仲有大概四個字嘅小息時間;婷婷遲多五分鐘先同Winnie一齊入嚟,有傾有講,睇落好好多啦喎。

Winnie就坐喺婷婷前面嘅空位,咁郭靖就當然唔執輸,都坐喺我前面啦。

都尷㗎,因為,我就當住佢哋呢兩個有得睇、冇得食嘅人,由膠袋攞咗合芝麻糊出嚟:

「婷婷,食吓甜品。」

「畀我㗎?芝麻糊喎,點解嘅?」

「家姐知你唔舒服,叫我買㗎,話你食咗會好啲。」不過講咗呢句,我又後悔啦,咁會唔會好似畀家姐搶咗我嘅功勞囉?喂,話晒錢同力量都係我出㗎喎。

「點解恩姐會知嘅?」婷婷關注呢一點。

我諗咗一諗,都係如實咁答:

「今朝見你唔太舒服吖嘛,唔知可以點,就唯有問身邊最親嘅女人。」為咗婷婷,我竟然要將家姐叫成「最親嘅女人」,感覺都真係怪怪哋。

婷婷聽完之後,只係話:「我鍾意芝麻糊。好多謝你。」

其實我唔care恩姐點解會知,之所以會問,只係想畀自己緩衝吓——阿俊真係太太太有心啦,好體貼。

「趁熱食吖。」我從膠袋攞埋隻羹出嚟。

「哇!」

Winnie用不懷好意嘅態度嘅眼神望住婷婷,再挑一挑眉望吓我:

「你對婷婷咁好嘅,做咩啊?」但佢嘅語氣極其篤定。

「喂啊,阿俊本身就對人好好㗎。」準備食嘅婷婷,連忙搶先我一步答呢個問題。

「又唔見佢買甜品畀我?我想食合桃露。」Winnie繼續挑住眉笑,Well,我係唔會再畀人chok到我嘅。

「使咩我買喎。」我望一望Winnie,再將眼神移去郭靖度。

Winnie即刻睥一睥我;但郭靖就順住我、對Winnie講:

「係啊,如果你想食,我可以買畀你㗎。」

仲喺褲袋攞出銀包,然後準備起身行出班房,再出校門咁款。

「唔使唔使,我講笑咋!」Winnie見到咁,就即刻講——可能佢真係唔想郭靖打鐘都返唔到嚟,或者,唔想郭靖為佢做任何事。

「嗱,女人話唔要,即係要。我明嘅,好快返!」郭靖壓低把聲,試圖聽落有磁性啲,然後又真係開始行出去。

「喂!」Winnie見到咁,即刻企起身,追出去。

玩大咗少少少少添,真係唔明佢兩個做乜。

婷婷一邊食,一邊講:「佢哋好盞鬼。」

「係,一個願打,一個願捱。」係囉,咁咪幾好囉,雖然佢哋真係情願,但表面上又係咁喎。

「多謝你。」婷婷又重複。

「客咩氣,你係今日嘅病人吖嘛,當然要好好咁對待啦。」我盡量漫不經心咁講。

「唔止今日喎可能。」婷婷意思係,佢未嚟完M。

「每一日我都可以好好咁對你㗎!」我講完,婷婷尷尷尬尬咁望住我;我再講:「因為我哋係好朋友嚟㗎嘛。」

真嘅?以後都一直會?

「嗯嗯。」婷婷慢慢咁點頭。

下一秒,佢就話:「不如一切share?我食唔晒。」

又係嘅,啱啱先食完飯。女人個甜品胃,唔係個個都咁大嘅!

「好啊。」當然好。

「得一隻羹,但我用過,你介唔介意?」婷婷小心翼翼咁問。

嗱,作為一個男性,通常都係唔會介意食靚女嘅口水尾,而如果呢個靚女係你鍾意嘅人,咁就係求之不得啦——間接錫錫喎!OK,雖然婷婷冇咁諗,我都係講吓等自己開心吓啫。

「唔會啊。」然後,我接過婷婷隻羹,就開始食。

食咗兩啖,見婷婷冇嘢做,又眼甘甘咁望住我,所以我再潷咗一啖——嚟,要有多啲媾女嘅舉動了。

家姐之前提過:「食飯嗰陣喂吓佢囉,你哋又夠熟,唔驚畀佢覺得你狗公嘅,睇佢咩反應都好啦。」

「咁佢推開我咪好柒?」

「怕咩,你都柒慣。」果然,係親生家姐。

於是,呢一刻,我就將匙羹遞去婷婷嘴邊,笑住點一點頭示意佢。

其實,我好緊張,個心呯呯咁跳。

大佬,啱啱先食完甜嘢,唔想即刻食檸檬啊;何況,我諗起家姐話:

「好機會,測試吓佢對你嘅主動有冇反感啊。」

我等待緊婷婷嘅反應,突然時間好似過得好慢,每一秒都喺度敲打緊我個心。
哇屌 會唔會太太太太sweet啦
呢個故一定係上兩個故搞到我喊到仆街嘅補償嚟
呢個位停
我好想做嗰隻匙羹
樓主200正評係時候加更
好青春呀!
甜到漏
唔想睇故睇到喊
家姐係咪失守咗
有拖冇欠聽日?
我等待緊婷婷嘅反應,突然時間好似過得好慢,每一秒都喺度敲打緊我個心。

婷婷舉一舉起隻手,似係想接過隻羹,但佢再望一望我,只係輕輕咁將塊面哄埋嚟,唇抿到芝麻糊,再到我向下傾隻羹,佢就食晒呢一啖。

「唔該。」婷婷舐一舐嘴唇。

即使之前已經食咗咁多啖,但而家,依然覺得好甜。

唔咩該吖?我應該、應該要多謝婷婷!媽咪呀!佢算係半肯定咗我呢段時間以嚟嘅苦心,係咪?

本來以為,唔使食檸檬,就會冇咁緊張,但點知見到而家佢笑,我個心跳得仲快,好似就嚟跳到爆咁。

畀你餵嗰個係我,我都盡量等自己唔表現得怕醜,點解你塊面會紅過我呢?

「客咩氣?」我反問。

我諗,婷婷肯畀我餵,啫係佢都唔抗拒我啦?定係只係出於朋友情誼,先至唔好意思拒絕呢?

呢個時候,郭靖同Winnie行返入課室,見到呢一幕,即刻:「嘩!!!」

郭靖係出於羨慕;Winnie就應該係出於懷疑同驚訝。

「做咩你可以餵婷婷㗎?」Winnie問。

婷婷突然間畀人咁樣起哄,即刻緊張,驚其他人都見到咁,就語無倫次咁反問Winnie:「咦你哋——唔係去買、去食甜品咩?」

「我阻止咗佢。」Winnie睄一睄郭靖;再望向我:「你未答我問題喎俊哥仔。」

「你都可以餵郭靖㗎。」我心情大好,歡快咁講。

「呢鋪我撐你呀。」郭靖對住我講,又用發光嘅眼神望住Winnie。

Winnie冇理到郭靖,只係狐疑咁望吓我,又望吓郭靖,之後奸一奸笑:

「好囉,你陪我買包薯片。」

「真嘅?」

郭靖驚訝,原因係,從來得佢死纏爛打跟住Winnie,而Winnie從來冇叫過佢陪自己做任何事;所以而家聽到,佢就覺得超級感動,好似苦盡甘來咁!即刻講:「好啊好啊。」

雖然我都覺得奇怪,但係都冇理到。

婷婷已經冇事,不過都唔想做嘢住,又廢事玩電話啦,佢係好學生;婷婷話想重拾童年回憶喎,所以我就陪佢玩「天下太平」。我哋揾咗張紙,然後就不斷咁寫同畫啦。

好耐好耐冇玩啦,不如今日都輕鬆吓啦,難得——嚟M吖嘛?

其實玩乜吖,婷婷就算唔用飛機、大砲,都一早攻陷我呢座寂寞的城啦。

哎喲,好衰唔衰,我係咁猜贏婷婷——Why?點解今日手氣咁好?平時同家姐猜邊個落街買飯,我就成日都輸?

婷婷啲保護罩係咁畀我炸爛,仲要開始攻擊佢啲旗啦。

我仲想玩耐少少喎,開過鋪新嘅就冇咁有癮㗎啦;第一次永遠係最好嘅!

「會唔會好快玩完㗎?我好黑仔。」婷婷鼓一鼓腮,笑住講。

「唔會,一定唔會。」我向佢保證。

到下一次,我哋再猜嘅時候,婷婷出咗包,而我特登慢過佢,然後出揼。

「我輸咗,你揀啦。」我答。

「你慢出喎,好明顯。」婷婷冇我咁好氣,但都開心咁笑。

傻仔,知你讓我啦——我都係講咗一句咋嘛,多謝你。

「唉,唔小心唔小心。」我擺一擺手。

婷婷揀咗加返層保護罩畀自己:「保命要緊!」

之後,婷婷嘅手運就好似開掛咁,不斷猜贏我。場上嘅形勢開始發生變化!我哋勢鈞力敵咁,大家都仲係幾完整咁,冇穿冇爛。我望一望低頭認真嘅婷婷,覺得好搞笑,天下太平都玩得咁專心?好可愛。

咁靚嘅女將同我對緊壘,希望唔好完啊!

好嘅,最後,都係分唔出勝負,猜嚟猜去,你贏一次又我贏一次,張紙已經畀我哋畫到花晒。

「分唔到勝負添。」我話,而且,都就嚟要上堂啦。

「聽日再繼續囉。」婷婷收埋嗰張面目全非嘅紙,得「天下太平」四隻字係清晰。

之後再開多鋪新㗎囉。啱啱吹水,我先知道,原來阿俊同郭靖係由幼稚園識到而家!唔怪得之佢哋咁Friend啦;仲有,恩姐幫我補習係計平咗我少少㗎,我竟然從來都唔知添。

「好啊。」你肯,當然好㗎。

事關,我哋有吹到水用嚟擾敵,咁擾擾吓都了解多咗佢嘅,譬如,知佢第二鍾意嘅顏色係紫色、唔鍾意但又接受到蔥嘅味道、校裙上嘅藍色係中二VA堂唔小心整上去嘅——呢啲無關痛癢、但都係婷婷呢個人嘅資訊。

打鐘,郭靖同Winnie都入返課室啦。

佢兩個經過我隔籬嘅走廊時,郭靖用抱歉嘅眼神望住我;而Winnie則用食花生嘅神情對我笑。

咩料呀呢兩個人,食包薯片食到咁?

放學之後,Winnie趁婷婷去擺書入Locker,走過嚟同我講:

「原來你真係鍾意婷婷嘅,我都估到㗎啦,唔怪得你對佢咁好啦。」

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
呵返你
俊仔唔使家姐幫啦自帶暖男本質
暖男同兵只係一線之差

其實兵同暖男嘅分別係咩,在於鍾唔鍾意你?
鍾意你=暖男
唔鍾意=兵
靚仔=暖男
唔靚仔=兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞