《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
追緊吖嘛
你試吓已經追咗返屋企 生日嘅時候扑完一獲就完架啦
fuckboy死全家
其實曖昧期間先係最甜蜜最令人懷念
世界上很多東西都是極美的,但我愛不到最後。我擁抱不到夕陽、觸摸不到落花、收藏不到煙火。原來美麗的東西都是一閃而過的,怎麼可能奢望他永遠停留?

唔係又係個啲有家族遺傳病 或者畢業要移民個啲老土情節掛
甜到死
我做左同男豬一樣嘅野
不過佢23歲
送23份
同埋唔係追緊

係女朋友
女就佢食橋就我度
cls追唔到我會好傷心
Feel 到 sad ending
So far睇到呢度都係一味男主對女主好
女主完全無做過幾多嘢回應
仲要想一直維持住朋友關係
咁睇落去男主應該都無乜好結果
現實中係咁嘅話
俾條女拖到心都淡晒啦
生日禮物一:在七秒記憶旁邊。」

我播住婷婷同郭靖嘅對話,有啲眼瞓。查實,咁樣玩係有啲低能,要個靚女喺平安夜返學校……但係,我實在唔知道點樣要其實形式去表達想畀婷婷嘅嘢。

我都亂亂哋,唔知曖昧應該係要點突破?點樣肯定婷婷嘅諗法?

有時,我喺深夜整整吓,係會覺得好唔開心,因為婷婷都冇做過乜回應我,好似得我主動。

但諗諗吓,我又覺得,咁而家鍾意佢嘅人係我……唔應該要求佢有咩回應,我要做好自己先——sad but true。

「我知呢個,七秒記憶,咪啫係金魚囉!」婷婷往前行,入去LG01——自修室,角落有個金魚缸。

「我想drop晒佢唔讀啦!」

「我都想!咁而家就可以跟埋drop咗科嘅同學落自修室啦,唔上堂!」

我哋曾經操卷操到得返半條命。

「仲有魚睇添。」

「而家我都睇到啊,你咁大頭蝦。」

其實婷婷唔大頭蝦,只係成日做數睇錯題目,或者成日錯pp-1。

「我搵到啦。」我隔住電話聽到婷婷驚奇嘅聲音,其實都冇咩驚奇,但令琴晚只係瞓咗少少嘅我,精神咗啲。

婷婷拆開包裝,裏面係一幅畫——我睇過婷婷BB仔時候嘅相,盡量加咗唔少佢嘅特徵,再將佢畫出嚟——Well,咁畫畫呢個技能對於VA攞C嘅我係有啲勉強,但Winnie呢個攞A嘅同學就教我畫、教我改。

冇呀,其實全部都係小禮物嚟㗎咋……

但我嘅意思係,就算係咁細微嘅嘢,我都想為你做。

「真係好似我細個喎!」良久,婷婷話:「好靚。」

「鍾意?」郭靖擴音緊我把聲。

「係。」

咁我個人呢?

之後,婷婷繼續搵,佢話覺得好好玩喎,而且,學校冇晒人,佢覺得好爽,冇咗平時壓力大嘅感覺。

冇新意㗎,之後都係嗰啲,我就唔同大家直播婷婷咩反應,總之佢又好醒目咁搵到以下嘅小禮物啦;搵唔到我會通水——搵唔到就太嘥啦,落唔到下個!

*

「一歲的施洛婷寶寶你好:

現在你還在吃糊仔,被叫ungugu、唔好喊。
你在學爬,不止用屁股向前郁(不知你是不是,反正我是~)
身邊的人都在陪你長大,十分愛你。

生日禮物二:春光明媚。」

「呢個位先正!又冇出面籃球場咁嘈。」

「咁以後小息得閒落嚟食嘢囉,賞花冇月,但有秋香吖。」

呢個都係我唔再買早餐畀婷婷嘅原因,因為佢喺屋企食咗,咁我就陪佢小息食吓嘢啦。

第二份喺地下嘅後花園;係一個零食盒嚟,有齊婷婷最鍾意嘅紫菜、檸檬茶、小熊軟糖、薯片……而且我都驚玩得太耐,成十七個地方喎,佢而家有啲嘢落肚就最好——只係一個小食嘅集合。

我冇講,其實意思係:同我一齊你永遠唔會餓親!

*

「兩歲的施洛婷寶寶你好:

你識行,發到音、認到字,每日牙牙學語咁學習。
到底未來會點?食飽就瞓就最正。
身邊的人都在陪你長大,十分愛你。

生日禮物三:我們識於……」

「點解主席副主席都要釘壁報㗎?」

「唔緊要啦,中三忙啩可能,要揀科。」

「年頭咋喎,婷婷主席你會唔會太縱佢哋?」

「唔會吖,我哋自己整,會仲靚!」

我將我同婷婷為數不多嘅合影曬咗出嚟,砌成一本書仔,掛咗喺中文學壁報下面。學會、School outing、Sports day、校內大小活動、家姐嘅偷拍、我哋嘅自拍……

回顧,原來我哋係咁樣識㗎。

兩歲嘅你,知唔知十六、十七歲時,會認識到我?

*

「三歲的施洛婷寶寶你好:

你返學了!幼稚園低班。
會有好多現在看來很低能的功課,畫直線、畫圓圈。
身邊的人都在慢慢看你成長,十分愛你。

生日禮物四:DRM唯一我哋都A。」
好感動
婷婷俾啲回應啦
好sweet,甜到糖尿病
18歲個份係咪阿俊會送自己比婷婷順便表白
生日禮物四:DRM唯一我哋都A。」

「唔使用樂器,齋唱就有A,fatfat!」

「你唱得好聽咪係,我仲要練好耐琴先考試㗎。」

「咁你又唔唱?」

「唔好聽吖嘛……如果唔係,我都唱啦。」

我買咗一個無線耳機畀婷婷,擺咗喺音樂室鋼琴上面。婷婷鍾意聽歌,但佢話啲耳機線成日kick住晒。

我都有一個無線嘅,家姐送,不過我係黑色;買畀婷婷嘅係白色。

希望你能更聽得清內心嘅聲音。

*

「四歲的施洛婷寶寶你好:
……
生日禮物五:朋輩調解員。」

「好攰,去完學會仲要嚟,其實邊有人嗌交會搵我哋先?」

「我都覺得唔會……不過有啲skills都幾好用吖,起碼同人溝通都會醒目啲吖嘛。」

「真誠才是最大本領!」

上年,我同婷婷都報咗輔導組嘅朋輩調解,做committee,由駐校社工lead我哋;一齊玩咗個camp,見住婷婷由怕生,變成好自信咁當住咁多人面扮調解員,而我就係role play做撩交嗌嗰啲,辛苦你啦。其實你可以有好多面㗎。

我將一個小王子公仔放咗喺社工室嘅梳化上面。婷婷,希望你可以搵到想守護嘅玫瑰。

而我已經搵到啦。

*

「五歲的施洛婷寶寶你好:
……
生日禮物六:返學放學必做嘅事。」

「好耶,中五喺二樓課室,唔使爬咁高。」

「啱啊,咁我就可以慢少少先返到學校,唔使再好似上年咁趕攞書,成日畀prefect趕。」

「你咁諗,最後咪又係會遲。」

我將一set嘅文具套裝擺咗喺我嘅locker度,仲擺咗好多、好多枝黑筆,考一次四個鐘嘅文學科,已經差唔多用咗半枝,作為文科生嘅婷婷,應該要有多幾枝筆。

我用密碼鎖,痴咗張紙喺上面:「今日。」

其實,我嘅locker密碼一直都係婷婷嘅生日。

*

*

「十六歲的施洛婷同學你好:
……
生日禮物十七:成級人最想瞓覺時。」
好有心
荷蘭sweat
樓主加油
睇完回心微笑
好sweet
如果有個男仔可以做到咁
我係女我都飛過去
好sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞