《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
我試過瑟瑟發抖
咁sweet
所以樓豬要岀快啲
會唔會無記性咗啲
佢哋兩個行返去要行成個鐘?
開頭明明係自己問揀邊個,去到最後反而自己唔記得
sorry,㩒錯
頂你咩楊知俊,幾句前講完幾句後失憶。
Chris Wong幾時死?
真,震過貓王,好在啲老師知我為溝女上去唔夾硬推我入決賽,唔係都唔知點撚算
終於追曬
好寫實 好有以前初戀既感覺
Btw 家姐唔好比人食左隻豬呀
兩日追到live
畀人食唔緊要
唔係呢啲人渣囉
俊哥你蠢到咁好難幫你喎
係囉
要俾一個真心愛佢 會對佢負責嘅人
新手手動正評,今話俾你講去參賽時有哂畫面,好想豬揀咗咩歌係台到唱。最好自彈自唱。
都講明揀你啦呀俊
試吓唔好咁蠢

明明係自己問婷婷揀邊個
轉個頭又唔記得
蠢到咁 點媾女
對住鍾意嘅人智商特別低?
點解可以由出第一個post到本書有得賣喺半年內發生...好有效率
真係唔知點解
原來只係半年,但好似已經好耐咁
主要係有你哋支持先有多啲動力!
文呢 毒癮發作喇
就係咁,兩日之後,我就收到學生會嘅通知,叫我出席歌唱比賽嘅簡介會……

屌,我真係要上台唱歌!唔係呀嘛?

返到屋企,見家姐照緊鏡又準備出去咁,我問:「去街?」

「係。」家姐點頭。

「同仔?」

「係仔,不過唔係我嘅。」家姐苦笑。

啫係約咗輝哥啦。家姐呢排,根本冇開心過,但我真係唔知可以點安慰佢。其實細佬要安慰家姐,真係好困難,尤其本身家姐有好多嘢,都係收收埋埋。

唯有,我轉移話題,等氣氛唔好停留喺呢度:「我比班主任賣,要上台唱歌。」

「你唱歌啊?你班主任咁樣玩你嘅。」家姐笑鳩我。

「唉,所以我諗住橫掂都係俾人賣,咁不如真係上台唱一首歌,送俾婷婷啦。」我歎氣。

「不如彈埋結他啦,女仔聽到有人自彈自唱,點都冧㗎喎。」家姐話。

我都想揾一個人,肯花心思對我做呢啲嘢——幾咁浪漫呀?

「吓,我唔識彈結他喎。」我面有難色——大佬呀,我唔玩樂器㗎。

家姐答:「你淨係學一首,專心咁學,就得㗎啦。最後唔得嘅話,咪彈彈下搵人幫你伴奏囉。最緊要唱得好聽。真係唔明,點解會有班主任chur你上台。」

講真,我都唔明,咁都畀到位李sir入:「哦……原本係講起有人好似都想追婷婷。」

「有競爭對手喎,唔出奇呀,靚女去邊都有人追㗎啦。對手係咩人呀?」家姐不以為然。

「啲女呢就話佢冇缺點囉,係嗰啲都幾標準嘅男神嚟嘅,但係佢有好多女㗎,其他班啲班花都已經畀佢追過晒,仲要追得掂晒。如果婷婷落到佢手,渣都冇喇,咁純情。」我思考。

「難搞啲喎。不過阿婷就冇咁迷戀男神嘅。」家姐講。

你個傻仔,落多兩錢重嘅力去追人啦,明明阿婷都幾鍾意你;如果人哋真係鍾意嗰啲男神,就唔會成日都同你一齊啦。

「最好係——其實邊有女唔鍾意男神?得小說先會所有女都無啦啦鍾意毒撚咋嘛。」我問。

「咁你又唔係毒撚嘅,你係戇鳩啫。」家姐答。

「邊個唔戇鳩?」我笑。

「我。」家姐驕傲,勉勉強強咁。

「你先最戇鳩。」我訕笑。

「冇你一半喎,至少我冇蝕底到畀任何人啊,而你追極都未追到,仲要有程咬金。」家姐擺擺手。

「真係唔明,點解追個女仔都咁多嘢做。」

不過,我依然好享受同婷婷嘅相處㗎——如果Chris唔喺度,就係滿分囉。

「咁你諗吓唱咩仲好啦。要佢聽得出係唱畀佢聽、又會感動㗎喎。」家姐點頭。

「試試。」我答。

然後,家姐就拎起袋,出門。

*

今日,我約咗輝見面。

輝都係冇同我一齊。

其實,我已經開始感到失望,因為佢覆我message嘅頻率減低,好似已經冇以前咁主動。

我諗返起細佬同婷婷講,如果輝真係夠鍾意我,點會一拖再拖?點會唔想同我一齊?點解會有咁多諗法、而唔係堅決咁樣認我做佢女朋友呢?

而且,輝都話忙,揾我都少咗。

愛情應該係一場攻防戰,未確定關係嘅尤甚;原本一直打緊嘅乒乓波,而家好似變成我一個打壁球咁。

Mid-term忙,我都明嘅,我都有嘢要測考——咁所以我等。但係,唔會忙到覆一覆機都冇時間啩?你完全唔用電話?

我都忙㗎,但係,仍然能夠關心你;咁你呢?

我鍾意輝,好鍾意佢身上每一個特質,全部都好吸引我;但佢好似唔夠鍾意我,或者我真係感覺唔到佢嘅投入。

平時,我見到佢隔幾個鐘先覆我WhatsApp,就算我即時睇到,我都會同自己講,唔可以咁快覆——我僅餘嘅一點理智喺度同我講,如果我仲咁chur,感覺上我就係下把緊,我唔要做「下把恩」,畀佢lead住。

呢一點已經係我僅餘嘅理智,我諗我都清楚,一個男人唔揾你,係因為佢唔想揾你,冇其他原因。

我有啲灰心。

一直以嚟,我都以為同輝係好哋哋——佢攬我喎?佢錫我喎?你而家話,佢唔鍾意我?

乜唔鍾意,都可以咁嘅咩。
但輝又真係冇咩行為畀我感覺到佢係鍾意我,至少最近係咁。

最後,喺佢覆我之後,隔半個鐘,我就上線答:「聽日得閒食飯?」

我決定同佢講,我哋算啦。

我唔要呢份感情了。

我係鍾意佢,但佢唔夠鍾意我,咁有咩用?我冇辦法喺認清呢件事之後,仲繼續同佢開心咁過落去……

原本可能都可以自己呃住自己先㗎;但係,我見到細佬鍾意阿婷嘅表現,心理有啲不平衡——我都想遇到一個會名正言順、全心全意擁抱我嘅人。

所以,我決定fade out輝,如同佢嘅冷淡,只係我想講清楚,有返少少儀式感。

食食吓飯,我問阿輝——我覺得,會係最後一次問佢呢個問題:

「我哋係咪真係唔得一齊?」

「唔係而家啊,等我得閒啲先好冇?」輝側一側頭。

聽到輝嘅回答,突然心下一沉,雖然已經喺心裏面練習過呢種對白好多次,但係親聽聽到嘅時候,原來都係會傷心——我仲係有盼望,隱約期待佢會答:「就而家啦,你可唔可以做我女朋友?」

我突然後悔問咗佢呢個問題,雖然我傷心,但我唔想因為咁,而以後都見唔到佢:「我唔介意你忙㗎,我哋互相鍾意大家咪得囉?」

唉,好廢啊我。

「你做咩喊啊?」輝好温柔咁摸一摸我塊面。

「我唔想你走。」我答。

「我點會無啦啦走呢?」輝望住我。

唔會無啦啦嘅,但如果我話,如果冇得同你一齊,我就要走,相信你都唔會再留我。

我冇答到佢,只係努力睜大對眼,令啲眼淚唔好流得太犀利。

「傻妹嚟㗎喎。」輝笑一笑:「唔好擔心咁多啦。」

心情好複雜。我知道,如果我妥協,所有事情都會如常。一方面我唔想輝離開,另一方面我唔甘心於呢一種如常——呢種關係,唔係我真正想追尋嘅嘢。

我嘅少少理智提醒我,我終於開口:

「不如我哋算啦,我想拍拖,唔想好似而家咁,我哋算點?」

輝冇直接答:「我哋就算冇拍拖,都好似拍拖咁,唔係仲好咩?」

「點解仲好?我覺得,好冇安全感啊。如果人哋問起我有冇拍拖,我應該點答先啱?你到底係咪我男朋友?我唔知啊……」我聽得出,自己把聲喺度震。

「證明,我哋同其他人唔同啊。你唔使拘泥於世俗嘅諗法,應該要有自己嘅立場。」輝個身子挨一挨後。

我不語,因為,我自己嘅立埸就係同佢一齊,同佢做男女朋友。

「我都係想一齊。」但我突然好驚:「你覺得呢?」

「咁,都冇辦法,就算係,都唔係而家啊。」輝答。

「你需要幾耐?可唔可以畀一個確切嘅時間我?」我問。

其實,如果輝真係想呃我啲乜嘢,可以假意應承我先㗎,點解要推卻我呢?唔通佢真係有難言之隱?忍唔住就係咁幫佢辯護。

「唔知。我好驚女人講呢啲。」輝皺眉。

哈,我變成咗「講呢啲」嘅「女人」。係你話鍾意我先㗎,點解唔同我一齊呢?

我聽到輝咁講,就唔再出聲,因為,我感覺到佢嘅冷淡。

總之,佢意思係,唔會同我一齊。

於是,我哋沉默咁食嘢,直到食完。

我打破沉默:「如果我堅持想一齊,你會點?」

「我希望你唔好。」輝認真望我。

「你會離開?」我不可置信。

輝沉默兩秒,輕聲答:「我會想你可以畀多啲時間我。」

我搖頭,不斷、不斷:「但你冇一個實際時間,我、我——唔想再咁啦,我好唔開心啊,你知唔知啊……每次揾唔到你,我個人都好囉囉攣,覺得係我做錯咗嘢,先令你咁樣冷待我。其實,你係咪唔鍾意我?」

輝捉一捉我嘅手:「唔係啊傻妹,點會唔鍾意你呢?你都冇做錯任何嘢,只係呢個時間真係唔啱啊——再等一陣好冇?」

我唔再問幾時,因為,如同不斷重復嘅過往,呢個問題係冇答案嘅。

咁我應該點?

我唔知啊。

你呢?覺得我應該點?我知道咁樣落去係唔得啊,但係我一望到佢,已經覺得好鍾意。

目前,我都離開唔到佢。

「或者我哋冷靜吓先。」我話。

即使我無法抵抗佢對我嘅吸引力,但我都唔想少少都唔改變,喺呢段關係裏面,我已經十分迷失。不如冷靜吓先——可能佢覺得一直已經冷靜緊,但對我嚟講,係一直等待緊。

我想試吓,生活重心唔再放喺輝身上。

「咩叫冷靜吓?」輝問。

「就係,如果你想見我、約我,我會出嚟;但我唔會再主動揾你啊。」我嘗試微笑。

「真係傻妹嚟。」輝有少少驚訝,但都點頭:「放心啦,我會揾你㗎。」

輝嘅呢一句說話,令我又悲又喜。

我有盼望,同時悲傷於因為有盼望,所以,我更加離唔開佢。

但我諗,至少,我有向輝表達到意願?即使,可能微不足道。

輝攬我。

而我,用咗好大好大力氣,先至能夠突然推一推開佢,心裏同自己講:「夠啦。」

點解我要鍾意你呢。

突然好傷感,我都唔知點解,可能係因為,即使佢唔畀我同佢一齊,佢身上嘅氣味仍然好吸引。

「做咩又喊啊。」輝微蹲,同我完全對視,再錫一錫我。

我唔識反應,好想同佢講,我想返返去初識嘅時候,當時,我哋永遠快樂。
下次加更係400正皮!多謝你哋
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
Penana:https://m.penana.com/user/73839
另外《相愛十年》實體書而家發售,
有興趣可以dm我或者上penana買!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞