《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
中學點有咁純既女仔
今晚有冇文?
呢幾日,我已經諗好送咩畀婷婷做生日禮物。

*

我喺度改緊阿婷嘅作文,佢寫一個暗戀嘅故事——嗱,文學科係可以寫愛情!但避得就避,因為你唔會知遇到咩marker,愛情好難討好。

「……世界上很多東西都是極美的,但我愛不到最後。我擁抱不到夕陽、觸摸不到落花、收藏不到煙火。原來美麗的東西都是一閃而過的,怎麼可能奢望他永遠停留?

是我去看太陽,所以才會看見他的夕落;是我去看秋花,所以才會看見他的枯萎;是我去看煙火,所以才會看見他的離散。

如果我去規避那第一眼,之後的失落,都可以避免。

可是,我還是想看看那些美妙;但我未等到有勇氣的時刻。

我也不知道。」

爛尾啊喂,故事去咗邊?不過,可能係我打搞得阿婷太勁。我畀分、畀評語。

唔攞呢篇文畀細佬睇啦,畀佢休息吓先。

*

「返學?痴線㗎,聖誕仲返學,有冇咁鍾意學校呀。」家姐話。

喺我同家姐講咗我想帶婷婷入學校慶祝之後,家姐就皺晒眉頭……佢誤會咗少少。

「唔使着校服㗎,我哋個人入一入去咋。」

「咁入去做咩呀?其他地方唔得咩?」

之後我就同家姐講。

家姐呆咗兩秒,再望一望我:「得係幾得,但你有冇時間準備㗎?」

「仲有幾日,嚟得切嘅。」

接住落嚟嗰幾日,我都全程投入咁去準備婷婷嘅生日禮物。有時先温吓書,不過使咩咁chur,過咗聖誕仲有幾日温嘅。

每一日都攰,但如果婷婷鍾意,乜都值得。

平安夜,凌晨零時,我同婷婷傾咗十幾分鐘電話,其實都係為咗可以親口同佢講,Winnie就讓咗今年嘅機會畀我;較定鬧鐘,一響就同佢講:

「生日快樂!」

「大一歲啦咁就,真係快。」婷婷感歎。

「祝你每年都咁靚,咁可愛,咁開心,萬事如意。」原本想話,祝你早日有男朋友,但又驚祝完你就搵到其他人……所以都係唔講啦。

「我淨係想平平安安過埋呢兩年,之後我哋可以一齊升到學咋。」婷婷越講越細聲。

「我哋係指邊個啊?」我問,雖然我知。

「你囉——」

「我都想可以一直同你一齊,」我鼓起勇氣撩佢:「唔會分開。」

其實我已聊表心意,一切都好明晰,你仲肯繼續同我傾偈,係咪代表我有機?

婷婷靜咗兩秒——其實有啲尷,但隨即佢又:「嗯。」

雖然冇做啲乜嘢,但可以咁樣同你講吓嘢、吹吓水,已經好開心啦,但時間總係過得好快。

「咁,早啲瞓啦,聽日見。」

「你都係。」

我仲差少少,但大部分已經整好擺晒喺學校!

三點幾終於搞完……

瞓。晚安啦婷婷。

第二日,我攞住李sir畀我嘅鎖匙,開返啲課室門。

是咁的,其實呢幾日我都日日返學,搞呢樣搞嗰樣,我已經求咗李sir用佢名義借鎖匙。

「你唔好整唔見……我揹唔起㗎,媾女媾到好似你咁,做壞規矩呀,叫其他男仔點算呀?」李sir講。

「基本嘢啦,追女仔就係要咁,仲要係婷婷喎,點可以求其。」我搖頭。

「施洛婷冇咩反應嘅話,你會好傷心囉。」

「冇辦法㗎,唯有有幾好做到幾好,令佢開心……」

「頂唔順,記得温書,放完假會考試,考唔好我會調你同佢相隔千里。」

「得啦得啦。」

今日,我約咗婷婷十二點喺學校。

「我到啦,你喺邊?」婷婷WhatsApp我。

「入嚟學校吖,見唔見到登記位有卡?」我覆。

「見到。」

「開始啦,我哋今日玩——尋寶遊戲。」我始終諗唔到一個好聽嘅名,所以就咁叫,總之全部都係我準備嘅寶!

唉,我到而家都未見到婷婷着咩衫、咩打扮!

郭靖同Winnie都返咗學——我叫嘅,多啲人開心嘛,而且我要人幫我直播婷婷。

「早晨婷婷同學,快啲去搵你零歲嘅禮物啦!」

婷婷呆一呆,透過郭靖嘅電話,我聽到婷婷話:「你哋又喺度嘅?」

「阿俊叫,晨早流流……快啲睇啦!」

婷婷於是打開張卡,上面寫住:

「零歲的施洛婷寶寶你好:

今日你出生,從母親的肚裏出來,認識新世界。
你只有一點點頭髮,但哭聲蓋過大人。
身邊的人都很愛你,希望你能快樂地成長……

生日禮物一:在七秒記憶旁邊。」
Live左
有!毒撚屋邨學校出身,純起上嚟真係好純
是我去看太陽,所以才會看見他的夕落;是我去看秋花,所以才會看見他的枯萎;是我去看煙火,所以才會看見他的離散。

如果我去規避那第一眼,之後的失落,都可以避免

好鐘意呢幾句
起初想休息吓所以寫呢個輕鬆故
點知又要改歌詞又要扮作文仲要媾女
仲要唔受媾仲要趕情敵
仲要有fuckboy食唔到/未食到豬
仲要有傻豬鍾意fuckboy

男豬唔該你爭氣啲追唔到我會嘔血

鍾意嘅畀正皮我~~~
Ig: @chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
樓主挖坑比自己跳
樓主仲有冇!
挖多幾個啦
樓主啲文好好睇
樓主有冇唱歌鼓勵下自己
Diu好撚浪漫
不過男豬追唔到我都會嘔血而死
尋寶睇到有啲尷尬
好好笑講得
石頭,腳
但係寫得好好
又可以等出書啦
生日搞到咁大陣仗 真係中學先咁有心
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞