《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
諗返起細個都有試過因為追女同佢一齊補習,可惜嘅係我嘅結果梗係好唔同
頂,唔係比條仆街Chris Wong ntr下嘛
喺中學真係會有類似Chris Wong既人咩
男神(?
大把
學校一個都無,感覺好唔真實
Chris wong幾時仆街死
唔通班主任收咗Chris Wong錢?
突然郭靖拍一拍我膊頭:「濕濟喎!Chris從來冇試過媾唔到女㗎;我今日望向你嗰邊,佢同婷婷傾得好開心。」

「你都睇到?」我問,咁明顯咩。

「Winnie睇到,然後叫我睇。」郭靖指一指Winnie答。係喎,佢哋坐隔籬,真係好,成日對住。

Winnie話:「好進取吓喎Chris,佢咁好,佢要出手嘅話,你就冇咩希望㗎啦。」

「吓,佢有咩好?」郭靖問。

「外在唔講啦,好細心好體貼喎,又好好人、有耐性。」Winnie少少花痴咁形容。

「你做咩讚到佢咁好?」郭靖應該係呷醋。

「人哋真係好喎,之前秋季旅行,我哋組啲人個個嫌炭重,Chris係隔籬組,但一聽到都幫我哋托過去喎。婷婷都話佢好好人啊。」Winnie回憶。

「唓,我哋都可以㗎,係你唔揾咋嘛。」郭靖講。

「人哋一聽到就幫,佔領先機,你哋冇行㗎啦。講真,邊有女仔唔鍾意Chris嗰類㗎?完美男友喎。」Winnie不斷肯定Chris。

「膚淺。」郭靖不屑。

我默默咁聽住Winnie嘅說話,大概理解Chris喺啲女仔心目中係點樣嘅存在——就係我冇得比……

不過我好奇,就話:「但佢好多女喎,唔覺花心咩。」

Winnie事不關已:「呢層就唔關我事啦,有得睇,冇得食嘅。」

「喂,婷婷你老死喎,唔擔心佢咩?花心喎,追到手都唔會對佢好喎。」我問。

「Chris對佢啲女朋友好好㗎,分手之後,從來冇人講佢壞話,只係讚佢咋喎。咁有咩好擔心呀?人哋口碑咁好,同你呢種未知數唔同,點知你會唔會反轉豬肚唔認人?」Winnie答。

呢個真,雖然Chris真係多女,但分手、拍拖,都冇人試過講佢唔好嘅事,每次都係話Chris好好仔,人又gentleman——點解?明明成日轉女,都有咁好評價?好唔合邏輯喎。

「楊知俊先唔係啲咁嘅人。」郭靖幫我講嘢。

呢個時候,婷婷同Chris已經折返。

我問婷婷:「一齊放學?」

婷婷答:「好啊,不過我要同Chris揾一揾老師先,等我一陣。」

我知,佢哋係今年嘅歌唱比賽司儀,要一齊對稿。

等婷婷落到嚟,我哋三個一齊出校門。佢兩個一直喺度傾自己嘢,我插唔到嘴。

「我哋係咁傾Sing con啲嘢,會唔會悶親你呀?」Chris發現,終於又特登問我。

「唔會呀。」話會嘅話,咁咪會顯得我好上心?

「可能之後放學都成日會係咁㗎啦,除非你唔同婷婷一齊放學啦。」Chris嘅語氣我聽落,似係挑釁囉。

「我OK呀,冇所謂。」我相信我只能咁答。

行行吓,Chris就要行另一邊啦,之後就得返我同婷婷。

尷尬嘅dead air,已經唔再好似以前咁,覺得輕鬆。

「做咩完全唔理我呀?」我問,好似好小家咁。

「幾時?」婷婷反問:「我哋有講嘢啊。」

「上堂嗰時。」

「冇必要冇啦啦揾你啊。」

我聽到之後,定咗兩秒,又真係有啲道理嘅:「咁cool呀你,淨係同Chris傾偈。」但明明以前我哋每堂都有傾偈㗎。

「唔想同啲記性唔好嘅人玩!」其實婷婷嘅語氣係拉長嘅。

「咩記性唔好?」我反問。

婷婷沉默兩秒,突然向我抬頭,直接講:「嗰張紙,係我哋天下太平張紙。」

我load咗一load,終於知佢係講緊所謂未枕嘅、未玩完嘅太平天國:「哦——係喎。」

「冇心裝載。」婷婷輕輕咁講。

「咁小氣嘅你?」我問,明明佢唔係呢種人啊?

「咩小氣啊?」婷婷搖頭。

「話緊你,小氣鬼,咁都記到放學。」我笑,佢個樣好得意,好似小朋友扭計。

「同你呢啲冇心裝載嘅人唔同!」婷婷繼續向前行。

「吓,但你都只係會同我玩,我見你拒絕咗Chris㗎。」見到婷婷咁可愛,我又得戚咁講。

「我都可以同佢玩。」婷婷講。

「真係?」

「係啊。」

「咁我同佢只可以揀一個,你揀邊個?」我問。

冇咩原因,只係突然好想問,我同婷婷一齊停低腳步,

婷婷轉身,馬尾喺後面望我:「問啲咁嘅嘢嘅。」

我點點頭:「係啊。Chris對你好好喎,人又靚仔,又乜都叻。」

「佢真係好好人㗎。」

「但佢好鍾意媾女,可能就係想媾你啊;靚女差你未追過咋!」

婷婷笑:「我冇興趣喎。」

我連續咁講:「難講啊,今日你哋可以一直傾唔理我,聽日就會連同你放學都唔得㗎啦。再遲啲你就會淨係理Chris。」

點知婷婷笑得仲勁:「你先係小氣鬼。」

我哋都係小氣鬼。

「咁你真係唔理我喎。」我話。

「好啦好啦,唔好嬲啦。Chris又唔會做啲咩,個個都話佢好人㗎。」婷婷答。

「啲女仔係咁講囉,但男仔都覺得佢好煩㗎喎。」

「點解?」

「姼。霸佔太多資源。」我一本正經咁講。

「唔抵得呀?」婷婷挑眉咁問。

「佢追其他人,我冇所謂啊,本來就係咁。我唔想你畀佢呃咋。你係我——好朋友嚟㗎嘛。」我答。

「唓,如果我真心鍾意佢,佢又真心鍾意我,就唔係呃啦。」婷婷反駁。

我諗我嗰吓面色一定好難睇,因為一想像婷婷會鍾意其他人,我個心就好難受;而且,婷婷都講得啱嘅。

我齋諗已經講不出聲。

好快我同婷婷要分開行,臨走之前,婷婷同我講咗一句:「揀你呀。」

咩呀?無啦啦揀咩呀?

但婷婷已經轉身,走咗,之後WhatsApp問佢,佢又扯開話題。

之後嘅返學日子,幾乎每日都重複,不過好彩,見佢哋都冇點曖昧嘅。我由感謝李sir仍然將我同婷婷編得咁近,到怨恨佢點解編Chris喺隔籬。

李sir答我:「你追咁耐都仲喺半桶水,唔畀壓力你點得?得Chris睇落有啲競爭力咋。」

「佢兩個越行越埋啦,一齊坐又一齊做MC。」我講。

「冇㗎,你想人哋見到你,你都要企喺台上面。」李sir應。

「得啦,我知我要努力啲讀書。」

「唔係啊,佢哋一齊做Singcon司儀,咁你咪去報Singcon囉!由佢哋介紹你出嚟,都咪話唔威。」李sir話風一轉,做咩突然講SingCon?

「做咩話題轉得咁快……」我呆咗呆。

「我哋班冇人報,人哋班班都有,隔籬班啲班主任寸我。」李sir坦誠。

「哦……」

李sir講:「去報啦,班會主席嘅職責。施洛婷都話敢喺台上唱歌嘅人好有魅力喎。」

我真係醒唔起:「吓,佢幾時講?」

「份司儀稿咁寫。」

「都唔知係咪。」我懷疑。

「Go!冇理由畀Chris霸住個台㗎嘛?」李sir游說。

「我諗吓先。」我猶豫,雖然都就嚟畢業,應該試玩吓,但係都係有啲驚,solo喎。

「啫係OK啦,等間幫你報,記得預備初賽。」李sir快速講。

「吓?諗吓咋喎。」我即刻擺手。

「啫係OK,靠你啦班會主席,靠歌聲征報施洛婷啦。」李sir堅持。

就係咁,兩日之後,我就收到學生會嘅通知,叫我出席歌唱比賽嘅簡介會……
出長少少多謝你哋追故
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
點解可以咁蠢 去馬啦
李sir
神助攻
追追下live咗
一定要學喇沙仔自彈自唱,實搞掂
真係唔敢上台唱歌
南山南,北秋悲
南山有谷堆
南風喃,北海北
北海有墓碑
李sir 黑暗兵法
你在南方的艷陽裡 大雪紛飛
估到有呢個留言
屌 慣咗不推文
忍唔住笑出聲
新讀者lm~
睇到我live左 勁有中學個陣追女朋友既feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞