《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
樓主有文未
早啲見到婷婷,或者,見到婷婷,就係我每日返學嘅動力!

等我買完早餐——一包印尼撈,再攞住一包檸檬茶行樓梯上班房嘅時候,就喺樓梯嘅轉角位見到婷婷。

婷婷向下望,都見到我,佢碌大隻眼:

「哇!你做咩咁早嘅?我冇睇錯呀嘛?」

我即刻行快兩步,嚟到婷婷身邊,遞包檸檬茶畀佢:

「貨真價實嘅楊知俊,為你奉上我嘅早晨檸檬茶服務,祝你有美好嘅一天!」

我仲要扮係進貢咁,雙手奉上;婷婷好似好開心,笑笑口咁問:

「搞咩啊你,咁好死?」

「你話㗎嘛,一齊早啲返嚟做吓嘢囉。」我諗咗諗,吹大多兩句:「我都想考得好㗎,之後唔為意,而家見到大家都咁努力,開始有壓力啦。」

鬼咩,呢班成績唔錯㗎,個個都熊心壯志,我已經算係最Hea嗰批嚟。

「咁咪好囉。咁何解我又有檸檬茶飲呢?」

婷婷同我已經到咗班房,佢將飲筒插入去,趁仲凍,開始飲兩啖;我話:

「想你精神啲,廢事做做吓恰眼瞓啦。」

其實檸檬茶真係有提神作用咩?又澀澀哋,我就唔太好啦;但婷婷鍾意,當然要投其所好啦。

學家姐話齋,等你慣吖嘛。

我同婷婷一齊行出班房,開locker攞書——真係第一次!平時,都係佢一早攞咗,然後我再狗衝返學校開locker。

原來,同婷婷一齊並肩行,問佢使唔使攞進階練習簿,提佢今日補課要用書,同步打開locker再關上嘅感覺,係咁好。而家又早,並唔多人,好似真係享受緊屬於我哋兩個嘅閒適咁;同平時放學,啲人一窩蜂堆晒喺走廊嘅混亂,完全唔同。

「你個冇痴timetable嘅,記唔記得有咩堂㗎?痴SU送嗰張迷你版啦。」

婷婷攞完,行過嚟睇我;我慢慢咁鎖返locker:

「我唔記得,都有你提㗎嘛。」的確,婷婷成日都提我。

「驚你無神神咁記多幾個名,激死恩姐咋!」婷婷面紅紅咁講——家姐每年都會嚟我家長會。

「嘻嘻,我就知道你最好!」

女人係要𠱁嘅——家姐係咁講,但我唔知點𠱁,家姐就話:

「讚佢!盲目讚佢!佢開心時你開心,互惠互利。」

婷婷馬尾郁郁吓咁行返班房,之後就攞咗佢啲練習出嚟,同我一齊做。講真,如果可以同婷婷喺學校、着住校服咁拍拖,此生完滿。

嗚,我真係好想。

郭靖一入班房,見到我同婷婷已經埋首做數,即刻過嚟拍我膊頭:

「喂!搞咩今日咁早返到嚟?」

是的,而家都只係07:35,對我嚟講,係好撚早。

「返嚟做數呀,努力㗎嘛!博盡無悔!」我抬頭,對住郭靖做咗一個質疑嘅表情。

郭靖又睄一睄我隔籬嘅婷婷,然後陰陰嘴笑:

「扮咩吖你,醉翁之意不在酒。」

我同郭靖交換咗一個大家心照不宣嘅眼神,之後,佢就去揾Winnie啦,我就縮返個身入座位。

點知,見到婷婷欲言又止咁望住我,最後就淨係講咗一句:

「快啲做啦!專心啲。」

我都唔夠專心添——到底郭靖啱啱同阿俊講咩呢?我只係聽到「醉翁之意不在酒」,咩意思?

搞到我又計慢咗添。

做做吓,婷婷就問我一啲佢唔識嘅題目。

我都盡量嘗試解釋畀佢聽。教學係一門好玄嘅嘢,教嘅人唔明點解學嘅人會唔識,學嘅人又唔明點解教嘅人可以諗到咁嘅方法,但好神奇地,如果運作得好,大家都會識多咗。

好似而家咁,婷婷問我啲三角形嘅數,我答咗佢;望住佢恍然大悟嘅樣,我好有滿足感。

真係好想一直都好似而家咁,日日都見到婷婷;同佢打打鬧鬧,上堂落堂咁就一日,不知幾sweet。

班主任李sir入到嚟,見我勁是正咁坐喺度寫嘢,就叫我名:

「楊知俊,做咩咁早返到學校嘅?」佢可能好驚訝,因為佢成日都要簽我嗰張「遲入課室」記名紙。

「早晨嘅陽光呼喚,早啲返嚟畀你點名。」

「幾驚你係早早返嚟抄施洛婷啲功課添。」我同李sir都熟,所以佢會咁樣講吓笑。

上年,就係佢睇得出我鍾意婷婷,所以今年先編我同佢坐。

我去李sir度攞走我張數學卷,佢同我講解完之後,就問:

「之前,我見到你同施洛婷一齊放學喎。」上年,我同婷婷完咗中文學會嘅活動,會一齊走。

「咁同樣時間走吖嘛。」我不以為然,但其實都有少少緊張。

「你怕怕醜醜又幫人拎嘢喎?」李sir斜眼笑住望我。

「我對女仔好。」

「下年編多啲你同施洛婷坐啦,好冇?」

「好!」我老虎蟹都話好㗎,近水樓台吖嘛。

「明晒啦。」李sir奸笑,拍我膊頭:「加油呀,阿sir撐你,成功請我食飯。」

咦,同對住家姐一樣,我都係屬於花式自爆。

好彩李sir冇出賣我,只係有時寸吓我啫:

「今日係施洛婷做值日——唔使啦,楊知俊,你出嚟擦黑板,知你最鍾意幫人㗎啦。」

「喂,楊知俊,你同施洛婷兩個唔好傾咁多偈,有咩問阿sir,細聲講大聲笑做咩?」

「楊知俊!你專心少少,望咩望到入晒神?隔籬好靚女?」

都係㗎。

總之,我都幾多謝李sir。
好有效率
下次加更係200正皮!
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
唔好意思,今日遲咗啲
係咪真係有李sir呢啲老師
中學嗰啲全部阿伯阿婆嚟
Lm

有個咁嘅老師就好la
咁大年紀
仲有爬窗添 有時早返 校工又未開門 爬窗入課室自己開鎖
以前真係有個老師好似李sir,成日上堂抽人水
LM!!!
家姐準備比人食
總之,我都幾多謝李sir。

「以後我都會咁早返學㗎啦,想每日都可以早啲見到你吖嘛。」

我咁答李sir。但其實,我口中嘅「你」,係婷婷先啱;終有一日,我可以對住婷婷講出口——始終我真係冇特別想見到李sir啊!!!

*

「恩恩早晨。」阿輝WhatsApp我。

「我到咗啦,你喺邊吖?」我回覆。

阿輝約咗我食早餐——至少對我嚟講,呢一餐係瞓醒後嘅第一餐,但我知道,佢之所以會約我,係因為想揾人陪佢食宵夜,佢食完就會返去瞓覺。

不過佢未到。

隔咗兩分鐘,阿輝覆我:「嚟緊嚟緊。」仲send咗個「幫緊你」嘅貼圖畀我。

呢種生活,到底要維持到幾時?

我享受見到阿輝,但我唔想同佢喺度唔嗲唔吊;係係係,我只係識咗佢一陣,但我已經鍾意咗佢,真係好奇怪。

終於,我企喺茶記門口,見到阿輝;佢都見到我,一嚟就拖住我隻手,摸一摸我個頭,再行入茶記食嘢。

我依然有心跳加速嘅感覺。

渣㗎……

阿輝叫咗沙嗲牛肉麵,我要五香肉丁米,喺等緊嘅過程中,佢都係會拖住我隻手,捽我嘅手背,並且講:

「好滑啊你。」

我笑一笑,之後靜咗,然後講咗句破壞氣氛嘅嘢:

「你係咪真係鍾意我㗎?」

輝其實一直都睄緊隔籬枱嘅女仔,聽到我講,先應一應:「係呀。」

「咁,我哋係咪可以一齊?」

「我唔想拍拖住啊,對唔住,而家咁唔好咩?」

嘢飲嚟到,阿輝一邊幫我篤爛啲檸檬,一邊拒絕我嘅要求。

「但係,我唔想咁啊。」

其實,其他人望我哋,都會覺得我哋係拍緊拖㗎。我哋有拖、有攬,佢仲錫過我;偏偏,阿輝話唔想拍拖。

係唔想拍拖,定係唔想同我拍拖啊?

「恩恩,唔好咁啦。」

阿輝好無辜咁碌大眼,語調好柔和咁繼續講:「我真係唔想拍拖啊,之前受過情傷,唔想再進入一段關係住。但如果我想,一定係同你一齊、只係會同你一齊,好冇?」

聽完佢咁講,我突然覺得,係我太chur。

輝可能只係未完全好返,冇辦法投入到戀愛關係,我咁樣只會令佢好大壓力。

「好啦咁。」

碗麵已經嚟到,我哋一邊食,一邊講;其實佢對我好好,見我啲湯汁彈到塊面,都會即時遞紙巾畀我——呢一種對我嚟講,已經係好好。

「等間上嚟你度瞓喎。」阿輝講,呢個唔係疑問句,而係陳述句。

有時,我哋食完早餐,佢就會上嚟我屋企瞓覺。呢件事,一直都冇其他人知,細佬唔喺屋企、返咗學,爸爸媽媽又返晒工;所以,我都會帶阿輝返屋企瞓——其實,都只係呢一個星期嘅事,所有嘢都好似好快,但係佢好似適應得好快咁。

真係,只係瞓覺。

嗯——最後只係瞓覺。

我哋好快食完,頂住圓碌碌嘅肚返屋。一入屋,輝就會大大力咁攬住我,直到入房,爬上床,佢會係咁重複:「好鍾意你。」

佢會係咁同我講,佢鍾意我。

我真係相信㗎……如果唔係,點解我哋會成日見?成日傾偈?如果你係男人,唔鍾意一個女人,真係會喺佢身上花咁多時間?

輝會錫我,從嘴到頸,然後不斷重複佢鍾意我;我發現,我係抵抗唔到呢一種感覺,實在太鍾意佢喺我耳邊輕輕咁叫我個名——從來都冇人咁做過。

佢想除我衫,我話唔可以,只係男朋友先得——未一齊就咁,一齊咗仲得了?嗱,我覺得我仲係有啲理智,冇細佬講得咁蠢嘅。輝就會好情深咁話:「我遲早都係你男朋友。」

「咁咪遲啲先。」我堅持,緊緊扯住自己啲衫。

如果阿輝肯認我做女朋友,其實我咩都可以畀佢,真㗎;但佢唔肯。我諗,我係唔應該同一個冇畀承諾我嘅人發生太多關係?畀人知道咗嘅話,佢哋實話我好隨便。即使我內心想,我都冇做到。

通常最後,阿輝見我咁,都係隔住衫咁摸吓我,然後攬住我瞓,好似好掃興咁。

我諗起,細佬話:「佢真係想一齊嘅,邊會有咁多藉口呀?」

係囉,究竟,你想點啊輝?

雖然每日我都冇瞓幾多就出嚟,但每次,喺輝瞓死咗嘅時候,我都總係好精神,就算佢攬住我,我都唔覺得安心,好似佢隨時都會走咁。

或者,其實可能,佢從來都冇嚟過。
如果阿輝肯認我做女朋友,其實我咩都可以畀佢,真㗎;但佢唔肯。我諗,我係唔應該同一個冇畀承諾我嘅人發生太多關係?畀人知道咗嘅話,佢哋實話我好隨便。即使我內心想,我都冇做到。

俾承諾又點,承諾過永遠唔離開嘅人咪又一樣會𡁻完鬆
唔好搞家姐
睇嚟家姐隻豬好快會無

Btw樓上quote乜撚野文呀
家姐好傻豬呀快啲清醒 寧缺勿濫
唔好啊家姐
唔好咁傻 男人為咗上床真係咩都可以講得出但係永遠做唔到
阿俊同婷婷好正啊 一齊操數溫習
中學既日子已經不再
一入屋,輝就會大大力咁攬住我,直到入房,爬上床,佢會係咁重複:「好鍾意你。」

阿輝淨係想食你咋 家姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞