《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
家姐
好想話家姐好傻
但係又好明白一種鍾意一個人就冇辦法自控嘅感覺
家姐離開佢啦
push!
我麻麻地家姐果part苦戀
其實有時真係唔明 點解輝係tinder打幾句就迷到家姐咁 明明之後所有行為都係厄蝦條 但家姐又自動無視 斯德哥爾摩症候群咁。。。

輝到底講左d咩

毒撚表示不理解
心痛家姐
「最好係——其實邊有女唔鍾意男神?得小說先會所有女都無啦啦鍾意毒撚咋嘛。」我問。

啱呀
唔好咁灰
呢句係想講我之前睇過,主角毫無所謂優點
(假如勇敢追求同細心對女仔,都已經係優點!!)
但全部女仔都鍾意呢個主角
阿俊嘅優點係真係好好仔
好sweet好溫柔
細佬講得冇錯,家姐真係戇鳩嘅!

家姐呢段真係睇到人好心煩,要糾纏幾耐....
兩姊弟都好on 居,不過想快啲睇主線多。加油💪🏻
Lm

乜青姐寫啲野咁青春既

btw 通常家姐故寫衰家姐會收刀片架
姐姐聲,叫到老晒

其實咩係寫衰,啫係寫得佢好煩?好似而家咁
LM 終於live左
想問下而家成個故嘅進度去到幾多
青姐文筆又好 寫故又咁好睇

唔係老 係敬佩

因為好多家姐既性格都塑造得好

家姐結局一sad end就俾人插到上天

擔心青姐安全咋

btw 阿俊做得班會主席 其實人氣應該都唔差

同埋感覺加返啲中文學會既劇情 呼應會好啲
之前好紅個個連登家姐故
都係當鳩故睇姐
同親生家姐結婚咩料
我唔識反應,好想同佢講,我想返返去初識嘅時候,當時,我哋永遠快樂。

「冇啊。」我輕輕咁答。

Bad end味濃,如果戀愛應該係開心嘅,點解鍾意咗輝之後,我會流咁多眼淚呢?

其實唔係冇人approach我㗎,只係,我只想要輝呢個人。

真係好奇怪。

輝話目送我離開,我行前多幾步,然後打算再轉身,同佢離遠再講多次拜拜;點知,當我回頭望佢,只見到佢嘅背影越行越遠。

嗯,其實輝冇做錯任何事,只係,我因為咁而唔開心。

返到屋企,我見到細佬喺度播唔同嘅歌——睇嚟係揀緊歌上台唱。青春呀!之前,我喺SingCon嘅台下聽,見到情侶上台拖住手唱《你的名字我的姓氏》,真係覺得好sweet;或者,有人上台一邊唱《我的宣言》、《櫻花樹下》,佢嘅同學就會喺台下起哄,叫另一個嘅人名——大概就係演唱者鍾意嘅人啦。

而家先知道,原來呢一份單純嘅勇往直前,係幾咁難得。

「點啊,你揀好啦?」我問細佬。

「未啊……一係就係啲慘情兵歌,一係就已經就嚟談婚論嫁嗰種一生一世,好似都唔啱我咁。」

「咁你繼續揾吓啦,唱得好聽都好重要喎,唔好走音。」

細佬終於擰轉頭,望過嚟回答我:「好——」佢望住我對眼:「哇,你做咩事?」

「冇事。」咦,我把聲已經好正常,個樣都應該已經回復平時咁㗎啦喎。

「對眼好閃喎你,喊完嚟啦一定。」細佬篤定。

我冇答。

「其實你鍾意佢啲咩呢,成個mk仔咁,你又話鍾意男人又pure又true?我真係唔明。」細佬講。

「我都唔明。」係,我笑。

「呀輝哥仔實會害死你㗎,冇必要鍾意佢啦。」細佬又繼續望個mon。

「好啊。」我答,敷衍、無奈地。

有時我知道咩係好、咩係唔好,咩係應該、咩係唔應該,但我個心嘅感情,總係無可救藥地同理智割裂。

*

我繼續播歌,一邊播,家姐都一邊聽。

我㩒㩒吓,揾到一首歌,旋律、歌詞都係簡簡單單,但又好代表到我「每日只想見到婷婷」嘅諗法。

「張學友喎,識聽。」家姐都哼到幾句。

「呢首好唔好?但會唔會太老、太舊?」我擔心冇乜人聽過呢一首歌……

「啲老師可能會有共鳴多啲囉,」家姐笑咗出聲:「佢哋啲偶像咪就係四大天王。但我覺得又唔使驚同學唔識嘅,都係聽㗎咋嘛,你唱得清楚啲就得啦。呢首歌係好冧喎。」

「係咪㗎?冇問題嘅話,我就揾結他譜㗎啦喎。」我話。

郭靖就有學小提琴同結他嘅,我揾完樂譜,就會叫佢教同借結他畀我練㗎啦;郭靖都應承咗,仲話我好勇。

「哥仔點解要唱solo?」雖然郭靖知係李sir拱我上去,但都係好驚訝。

「既然不能反抗,唯有接受。」我搖搖頭:「到時教我彈啦,我啲手指就靠你調教啦!」

「好嘅俊俊。」郭靖屌咗出聲:「終有一日,我可以叫婷婷做阿嫂,然後向佢投訴你性騷擾我。」

「我都等緊呢一日。」

其實,收到歌唱比賽嘅簡介會通知書之後,我有一吓諗過,不如就唔去啦——我唔上台又點?邊個吹得我漲?

但係,下一刻,我又喺度諗,自己口口聲聲話鍾意婷婷,到底我應該點樣可以畀佢感受到更多呢?或者,畀佢認識到更加多面嘅我呢?只係每日對吓佢好,又真係一個可行嘅方法咩?

喺呢日復日嘅同婷婷相處,其實我開心,但又有少少少少迷失,唔知道方向係啲點。

有一日,我因為Chris同婷婷行得埋,而感到灰心,我問家姐:

「明明我都已經對婷婷咁好啦,點解都好似冇用咁?」

「唔評論有冇用,但對鍾意嘅人好,唔會係加分項啊;其他人追佢,都會對佢好㗎喎,好只係基本要做到嘅事。如果因為你對佢好,單純因為咁,佢就鍾意你,咁將來人哋對佢好,佢都可以鍾意其他人㗎喎?所以,不如展示更多嘅你自己,吸引佢仲好啦。」家姐諗咗一諗,慢慢咁答。

除咗家姐自己嘅愛情,其他嘅嘢,我覺得,佢講咩都好似好有道理咁。

我想畀婷婷知道,我都可以好勇敢咁企喺台上自彈自唱,同平時嘅我可以好唔同。

我想令婷婷聽到我嘅歌聲、心聲,同埋,聽到我。

所以,我先決定真係參加比賽。

除咗對婷婷好之外,我希望畀佢知道,楊知俊呢個人本身,都值得佢鍾意㗎!
首歌幾好呀
好想快d到比賽!!!
咩歌
每天愛你多一些?
有時我知道咩係好、咩係唔好,咩係應該、咩係唔應該,但我個心嘅感情,總係無可救藥地同理智割裂。

大家都知,但總係做唔到。所以你繼續麻木咁鐘意佢,我繼續沉溺咁鐘意你
I think this too
咩名?? 小姓奴 二家姐?
Live咗
成個故好pure好true
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞