《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
書生喎!My pleasure!
多謝多謝之後應該唔似
會唔會又係嗰啲家姐生CANCER就黎死滿足細佬願望嗰啲故
Lm
仔大仔世界啦,家姐生cancer仲要幫細佬媾女
加更加更

「都OK㗎。」婷婷挑一挑眉。

五、六點,我哋去行果欄,見到好多檔口都喺度嗌:「十蚊三個!好平!又甜又多汁!」

啲人來來去去,大嘅發泡膠盒又一個個咁抌喺地上,或者用膠攬裝住佢哋,再攞嚟裝生果。蕉、火龍果就擺喺地賣,荔枝、芒果、提子就攤喺大枱。地下又有好多水跡,成個果欄都由唔同嘅顏色組色。

「又幾有Feel喎,不過有啲嘈。」婷婷喺我耳邊講。

「有咩Feel?」

「嗯……好有煙火氣咁。」

「你可以攞嚟寫同屋企人買嘢……仲有咩?唔知啦。」我問。

「意象、比喻,可以成段都用生果做象徵。」婷婷認真咁講。

婷婷畀家姐荼毒了。但係,認真諗嘢嘅婷婷,比平時更加成熟;個天有啲日落嘅橙紅色,輕輕咁映落婷婷嘅頭髮度,佢好似識發光咁,真係好靚。

「哦,生果好食呀。」我答。

「咁你買啲畀恩姐食囉,佢咁好人。」

婷婷即刻講,仲話我哋平時麻煩得家姐太多啦:Excuse me?我諗婷婷唔知道,每次有曱甴都係我幫家姐打死嘅,外賣都係我幫佢嗌、我幫佢抌——其實係家姐麻煩我多啲!不過家姐真係幾好人嘅,所以我都唔會反駁婷婷。

「食完飯先啦。」我點頭。

婷婷影低咗好多相,譬如大大座橙山,真係好多咁疊埋一齊,佔咗好多位;又譬如有貓仔喺度玩地下嘅紅色膠袋,專心到唔理好多人行嚟行去。

婷婷話:「呢啲景象,令人覺得好舒服啊。可能恩姐真係想我哋出多啲嚟,好過淨係得讀書,咁悶。」再跟手send咗幾張相畀家姐。

唔係呀,其實,家姐係想幫我製造機會,一定係咁。

多謝家姐間接令婷婷放鬆咗。

好快,我哋就去咗食飯。婷婷唔係細食量嘅女仔,但佢仲係好瘦,但個胸都唔細——唔係我特登𥄫㗎,咁啱留意到㗎咋;所以,除咗一人一碗拉麵之外,我哋仲叫咗幾個小食。

冇呀,冇特別,我都想有特別……真係只係傾一啲好平常嘅嘢:

「就中六啦,我唔想畢業。」婷婷一邊食住雞軟骨咁講。

「咁喺走之前建立多啲回憶囉。」

「但係畢咗業,我哋班就散晒㗎啦,冇得再一齊。我真係好鍾意我哋班啲同學。」

「咁呀——約多啲班飯囉!我約!」順帶一提,我係班會主席。

「佢哋唔出嚟咁點?」婷婷笑,又問我。

「咁我哋同佢哋對住Google Classroom嚟食飯囉,個cam可以對住邊爐,引佢哋蒲頭出嚟食!」

「掂喎。」

「使乜講。」

「你A1會擺咩啊?我想入C大中文系,仲同啲朋友約好一齊入C大㗎,差未知你咋?」

我原本未諗好㗎,話晒都係中五咋嘛,又未排Jupas,好難講得咁死、話想揀咩科邊間;但係畀婷婷問一問,我突然之間諗起,畢業之後,就冇得日日見佢啦——而我唔想。

「C大,未諗好科。」我就咁答。

「好耶!咁我哋成班朋友都可以一齊入同一間U咯!」

婷婷好似好憧憬咁。其實佢口中嘅「成班朋友」,我都係唔熟㗎,同班但接觸唔多,我只係同婷婷熟。

我喺度諗,如果最後我入唔到C大,但婷婷同佢嘅朋友都入到,咁佢仲唔會因為我而唔開心呢?定係,就咁Let it go?

「喂,做咩停晒口?」婷婷叫一叫我。

「冇啊,我都希望我哋可以一齊入到咋。」我更希望可以好似而家咁,成日見到你。

「咁一定要一齊加油啦,我真係想同你一齊讀書㗎,都唔知點解,可能真係慣咗對住你,覺得好安心。」

婷婷好似意有所指;我唯有係寸寸哋咁講:

「係?咁你就要加油追吓我啦。」

當然係我要追吓婷婷先啱。喺我眼中,婷婷係一個好簡單嘅人,讀好書、做好嘢,就係佢嘅目標;呢兩年,因為想更加靠近婷婷,所以我都比以前畀心機咗。

家姐有次見到我啲測驗,都O晒嘴:

「進步咗喎好似。」

「係㗎。」

「搞咩,唔似你喎,突然咁上進?」家姐依然好不解,大概就係由嗰時開始,隱隱約約感覺到我鍾意婷婷,或者有鍾意嘅人?

「大個仔啦嘛我。」

可能我真係反常,家姐竟然話:「神神化化。」

婷婷又講:「入到大學,我就終於可以拍拖啦!」婷婷又講,用一個充滿期待嘅眼神咁食嘢。

「點解?入唔到就唔拍?」咁拜托你一定要入到……

「屋企人驚我畀男仔呃啊,所以唔畀我咁早拍拖,大學就可以啦。」

「咁咪好,你要小心保護自己。」我點頭,又啱喎,婷婷咁靚咁純,好容易蝕底畀人㗎。

「唔會嘅,我諗我鍾意得嘅,都係好人,唔會呃我㗎。」婷婷笑一笑。

呢個諗法太危險啦,世界太多鹹濕仔同衰人,點知佢哋其實係點呢?

我嘗試破壞婷婷嘅幻想:「你身邊得我唔會呃你㗎咋。」

真㗎,我唯一隱暪你嘅事,就係鍾意你。
到了
主角咁毒會畀人friendzone又係一個溝唔到女嘅故事書
故事
會唔會放上紙言
求good end
會,遲少少少少先
新讀者留⼃乛⼂⼁乛⼀
新讀者留名
我唯一隱暪你嘅事,就係鍾意你。

「我知啊,所以先會同你做朋友咋,因為你好好人,真心對朋友。」婷婷答。

嗯?我係咪收咗一張好人卡?唔好啦,男人不壞女人不愛,唔好話我好人啦,我好壞㗎!可以一次過食到兩支煙。

不過我知婷婷可能冇諗咁多,所以我都冇講啲咩:「多謝你。」

「快啲食啦,啲麵浸到淋晒啦!」

原本,我約婷婷食甜品——學家姐話齋,食完飯再食甜品,成個心都會好甜;但婷婷話,佢已經出咗嚟成日,迮住咗好多補習功課未做,所以要返屋企啦。

咁我同婷婷一齊去返果欄買咗啲生果之後,就送咗佢返屋,話返學再見。

快樂嘅時光過得真係快,又係時候返屋企啦。算啦,不過我又真係仲有好多功課未做嘅,快啲返去打個機先,再做埋佢。

行多幾步,我就返到屋企,見到客廳熄晒燈、冇人,但家姐閂咗房門,我就敲門:

「家姐,我見完婷婷啦,買咗生果返嚟,出嚟食吖。」

靜咗一靜,家姐終於答:「你又咁早返到嚟嘅。」

「我哋早食飯吖嘛,佢又唔想咁夜返,聽日要去補數。」

又靚咗幾秒,家姐終於開門,裏面竟然仲有個男仔——或者,係男人啦,點睇都成年㗎啦。

個男仔好熱情咁同我Say hi:「係咪細佬呀?我係你家姐嘅朋友,叫我做輝哥就得。」

閘住,咩細佬呀?我只係家姐嘅細佬,但又關你咩事呢?咪喺度認親認戚啦。

「朋友?」我擘大眼望一望家姐。

家姐抿咗吓嘴,尷尷尬尬咁講:「係嘅,係朋友。」

咁我就覺得佢哋啲反應好奇怪,唔知點解;但都唔打攪佢哋咁多啦,始終唔方便,諗住等個男人走咗之後再問家姐,就轉身去廚房。

我突然醒起,想問家姐食唔食得晒咁多,所以我又擰返轉面對佢哋。

然後,我見到呢個輝哥揸家姐屎忽;家姐側咗身對住佢,睇唔到我,但輝哥就對住我笑一笑,奸奸哋,好似喺度同我講:「你家姐,而家係我嘅。」挑,我又唔羨慕。

拍緊拖吓話?同呢個男人?同呢個應該係鹹濕仔嘅男人?

我突然覺得個心好唔舒服。

利申,我真係唔係鍾意家姐。只係,我覺得突然有個人出現,然後就好似搶個我家姐咁,啫係我覺得,家姐應該永遠都係屋企㗎嘛——雖然我知道唔係,但做細佬嘅真係好唔慣。

何況,我覺得個男仔,同家姐唔襯囉,一嚟就摸身摸勢,但又話係朋友——你揸朋友屎忽㗎咩?

我就唔會摸郭靖碌鳩囉,八月十五都唔會,完全冇興趣。

「家姐,我哋兩個食唔食得晒㗎?」

我嗌一嗌家姐,特別強調「兩個」,然後試圖不着痕跡咁睥一睥阿輝哥;輝哥只係撥吓啲頭髮,冇咩反應。

「應該OK啊。」家姐聽到我嗌佢,嚇一嚇。

我再問:「輝哥呀,咁我就唔預你嗰份啦。」

呢一刻開始,楊家已經進入高度戒備!呢個輝哥,我就覺得絕對唔係咩好人。

「好呀,我都就嚟走啦,你去切先啦。」

輝哥咁同我講,好似點緊我做嘢咁,我即刻黑面,真係覺得好不忿——你到底係邊個呀?

但佢冇理到我,只係低頭喺我家姐耳邊講咗啲嘢,然後家姐紅都面晒咁點頭。之後,佢哋入房攞返輝哥個袋,家姐喺門口送佢走。

「拜拜啦細佬,下次再見。」輝哥講。

「拜拜。」畀面家姐咋,如果唔係,我實會講:「咪撚再見!」

真係好奇怪,我莫名其妙咁唔鍾意呢個輝哥,覺得佢唔係咩好嘢——直覺囉,唔需要原因。

輝哥走咗之後,我就問家姐:「佢係邊個嚟㗎?第一次見你帶男人返屋企喎。」
下次加更就係150正皮!努力日更
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag

家姐使走個細佬自己同男朋友係屋企曳曳
新讀者lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞