《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
因為細佬呢邊太美好
現實大部分人其實都係好似家姐咁係仆街磁石
因為中意睇人仆街係人嘅本性嚟
啱啊
細佬果種咁純真嘅浪漫 依家初中甚至小學都搵唔到啦
事實上中學生嘅仆街程度一樣可以好似阿輝咁
睇咗樓主幾個故,
由相愛十年到而家呢個青春故,樓主對於個角色嘅塑造都好立體,唔係一味嘅好人或者一味嘅壞人
所以啲角色令到幾個故都好睇
當然唔係話劇情唔好,劇情都好
比起其他網絡故或者連登故,樓主啲故角色好明顯地係based on角色心理咁樣去推展(唔知你明唔明我講咩)
樓主平時係咪好善於觀察人
係!
個人覺得人嘅行為睇埋心/點諗,會解釋得全面得多,所以要寫多啲心理不過劇情相對弱啲真係我要改善多謝
唔係善於嘅,我份人都無聊,無聊就𥄫吓~
到我WhatsApp婷婷:「你誤會咗啦,我同Winnie唔熟,放心啦,我哋都會一直陪住你!」

婷婷回覆:「好啊,我知道啦,多謝你哋!」

*

我見到阿俊嘅WhatsApp,原來係因為想畀驚喜我生日,所以佢哋兩個先會咁,我誤會咗添……

但係我又諗起恩姐嗰句:「你鍾意咗個男仔噃,唔再係得好感啦。」

之前我同恩姐提過——應該係話佢問我有冇對邊個有好感,佢應承我唔同任何人講,所以我就偷偷哋話佢聽:我對阿俊有好感。

好感。

好感咋。

只係唔知係邊種嘅好感——可能係因為阿俊好好人?我唔知。

之後,阿俊都好似冇咩特別反應,只係對我好咗,譬如買檸檬茶畀我咁,但都冇提好感呢件事,我諗恩姐真係冇講出去!

都因為恩姐知道,所以今日我一講,佢就即刻get到。

咁我係咪好似佢咁講,真係唔止對阿俊有好感呢?冇理由㗎?原因係啲咩?

唔通,只係因為阿俊對我好咗,所以我就鍾意多咗佢?

我唔明啊——不過,都可能係恩姐估錯啫……

都好彩,阿俊冇get到咋!

無論如何,都令我突然覺得囉囉攣,個人好似好坐唔定咁,我從來都冇呢種紊亂嘅感覺。點專心做功課呀!

*

對唔住啊婷婷,呃咗你,其實唔係因為你就嚟生日……不過,都係因為你嘅。

「咁你以後有咩都直接同我講啦,唔好收埋喺心啊,我唔想你唔開心。」我講。

我真係唔明,其實有嘢真係要攞出嚟講㗎,唔好屈住,等間又多誤會啦!而且,如果婷婷知道,無論佢講啲咩、擔憂啲咩,我都唔會用異樣嘅眼光質疑佢時,咁佢就唔會驚咁多,直接講啦。

「信多啲我啦。」我再覆。

「好啊。」婷婷答,跟手再send個BB仔笑嘅sticker。

我好似都想像到婷婷做呢個表情,真係好可愛。

嗚呀,我真係好鍾意婷婷,今日之後更加覺得佢好得意,竟然擔心呢啲嘢,又竟然想講又唔敢講。

不過我覺得,無論佢做啲咩,我都會覺得佢好可愛。

畢竟,佢就係一個對我嚟講好可愛嘅人,最得我心意——痴漢嘅話語,只敢喺心裏面講,對住家姐、郭靖,我都已經好盡力控制㗎啦。

就係咁,呢段優哉游哉又帶點功課、補課嘅生活,又慢慢咁樣繼續過。

郭靖有日好開心咁講:「我同咗Winnie去街!」

「哦,係咪賣我隊友嗰次啊?」我諗返起郭靖輕易出賣我,即刻篤佢個肚。

「係,太太太感謝。我哋玩得好開心。」郭靖興奮。

呢個時候,Winnie都過咗嚟,聽到我哋講起佢,佢就話:

「我有套戲想睇,又唔想毒住自己一個坐戲院,先揾埋你咋!都唔係特別開心吖。」

「口不對心你至勁,明明你笑得好開心嘅!」郭靖好摟打咁指住Winnie。

「邊有。唔想理你啦!」Winnie講;又對住我:「婷婷就生日,你想點準備呀?特別日子,要有特別心意㗎喎,咁先有誠意㗎嘛!」

Well,雖然家姐幫我呃咗婷婷,但婷婷的確係就嚟生日!

只係,我未諗好點準備先可以畀到婷婷驚喜喎……話晒,都係畢業前最後一個生日,希望佢難忘啲,希望佢可以一直記得唔同嘅情緒。

遲啲問家姐……佢每年生日都有唔少禮物,問吓佢參考吓先。

啊!不過,聽日就要調位啦!

*
*

細佬冇乜再點同我update佢同婷婷嘅情況,佢話,都差唔多係咁,只係好似傾多咗偈,越嚟越friend。衝口而出同一句句子嘅頻率多咗,好似心有靈犀咁。

條女冧你先同你講咁多嘢咋,唔係邊得閒同你心有靈犀呀靚仔?

「你有冇鍾意嘅人啊?」有日我八卦咁問婷婷。

「冇啊……」婷婷塊面一秒變紅。

係時候要幫細佬問得仔細啲啦:「少少都冇?咁——好感呢?」

婷婷問:「大概點樣就係?」

「Umm……鍾意同佢相處?覺得佢個人好好?佢特別過其他人?」我估大概係咁咋。

「咁呀……阿俊。」婷婷停咗兩秒,再講:「得佢一個係咁。」

「Wow!」叻仔喎細佬,未媾已經單純以性格同Friend底贏得好感。

「唔好同佢講啊,廢事佢覺得我好奇怪。」婷婷閃避咁望望我。

傻女嚟嘅,佢實開心都嚟唔切。

只係,我都唔會講,得我一個食花生就夠!呢啲嘢由外人講出嚟,會好冇癮㗎!重要嘅事,應該要由當事人、有眼神接觸咁講出嚟先得。

真係好。

好羨慕啊我其實。我同輝已經冇以前傾同見得咁密,佢話sem中,開始忙。

「Amy係以前同我曖昧過,最尾冇結果,但佢好想一齊。」然後,輝再遞部電話畀我睇:「對唔住,上次太大反應,其實我都應該要考慮你會有懷疑。」

我真係睇——點解唔睇呢?

佢哋只得幾個月前傾得close,慢慢,間歇性咁一忽忽冇咗,之後就冇晒;再之後,就係Amy單方面打「心心」同埋問輝可唔可以揾佢。

我信輝。

只係,呢排,我哋少見咗。

但冇變嘅係,我哋見面嗰時會好sweet,猶如熱戀——可惜並未一齊。

睇到呢度,你會唔會覺得,點解咁拖㗎?同輝一直都係咁,點解唔放棄佢啊?搞到我囉囉攣又唔開心。

因為,每一次,佢都同我講,就快可以一齊㗎啦……

我希望係。我有希望,唔想堅持呢一排,但而家先放棄。

而且,同佢一齊嘅開心,多過晒佢畀我嘅唔開心,每次攬佢,我都覺得好warm。

唉,究竟仲要幾耐,佢先會同我一齊?

-
300正皮就有加更啦!
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
「Amy係以前同我曖昧過,最尾冇結果,但佢好想一齊。」然後,輝再遞部電話畀我睇:「對唔住,上次太大反應,其實我都應該要考慮你會有懷疑。」

梗係可以俾你睇啦,唔睇得嘅嘢都del曬架啦
lm
差一個正皮
點解我miss左!又話要等一排先寫!
300正評啦又係時候加更

家姐你唔好再自己呃自己啦,del晒先比你睇啦緊係
而且,同佢一齊嘅開心,多過晒佢畀我嘅唔開心,每次攬佢,我都覺得好warm。

唉,究竟仲要幾耐,佢先會同我一齊?

「喂,你同輝哥點?」細佬問我。

每次,細佬提起輝,尤其是叫佢個名嘅時候,語氣總係好不屑咁加強;我真係唔明,點解佢只係見過輝一次,就對佢有咁大敵意?明明佢哋只係見過一次咋喎。

「冇點啊。」我答。

「啫係收得皮啦。」細佬寸寸貢咁講。

「唔係啊,有聯絡㗎我哋仲。」我搖頭,咩收皮呢?

「但冇一齊吖嘛,就係收得皮㗎啦。」細佬篤定。

𡃁仔,好寸嘴喎,平時求我幫你嗰時都唔係呢個口氣㗎;我反駁:

「唔係㗎,佢身邊都係得我一個女仔咋嘛,如果佢想拍拖就係同我,冇其他人㗎啦。佢話就嚟想㗎啦。」

細佬問:「出面收埋一打做女團,你都唔知啦,你兩個又見得少。」

我想解釋唔係佢諗咁㗎,輝點會喺出面有咁多人?只係呢排sem中,大家都忙啲就少啲見啫。所以我就講咗Amy嘅事畀細佬知:「佢都肯畀我睇電話啦。」

細佬聽完之後,反晒白眼:「真係咁乾淨,點解唔係你一問,佢就畀?一係即刻畀,一係就永遠注重私隱啦。」

「嗰吓佢嬲吖嘛,可能冇諗咁多。」我又唔認同吖。

「點解要嬲?」細佬反問。

「我侵犯佢私隱囉……」我都窒一窒咁答。

「你都戇鳩,有咩好嬲,你又未睇。」細佬好似有啲恨鐵不成鋼嘅感覺,即使佢只係覺得我蠢。

我不語,覺得細佬又講得幾有道理;細佬又繼續講:

「擺明係del晒啲紀錄先畀你睇啦。清得乾乾淨淨再話你聽佢好清白囉,啲對話實係一忽忽奇奇怪怪㗎啦。咁你都信。」

「吓……」我不自覺咁回想。

細佬繼續講:「出面啲人好陰險㗎,不如算啦,你正正經經揾個好男仔拍拖算啦,你都聽到婷婷講㗎啦,口講鍾意但又唔同你一齊,即係唔夠鍾意啦——婷婷都明喎。」

「係啦係啦。」我晦氣,撻A0嘅婷婷出嚟,冇咩說服力但又有啲道理。

但我眼裏面,得輝一個咋。

我都知佢唔係傳統意義上嘅好男仔,但係,其實咩係好呢?唔通要佢身邊冇晒異性、改晒不良嗜好如果佢愛我,就係好㗎啦。

咁佢愛唔愛我啊?佢話,愛。

如果你係我,除咗信,仲可以點?

*
今日呢,我哋班就調咗位,我唔再同婷婷一齊坐。

講真,由上年開始,每次調位我都會有種莫名嘅期待,好想可以坐到喺婷婷附近。

今日放學之前,李sir一貼座位表喺壁報,就超多人湧晒出去睇,有啲人係咁大嗌:「喂!你同我坐喎!」「我哋要分開幾行啦!」「今次仲係好近喎,真係有緣啦。」

我想又唔想去睇,婷婷又唔出去住,話太多人,所以想等到少人啲先出去。

呢個時候,就聽到郭靖話:「我愛李sir!!!錫啖先!!!」係,要好多個感歎號先表達到郭靖嗰吓嘅激昂。

原來佢終於同到Winnie坐隔籬;而且呢排Winnie又肯同佢傾多咗偈,所以佢心情係靚上加靚。哇,羨慕啦,我都想繼續同婷婷坐。

「我唔想調位啊。」我講。

因為有你。

「我都係,呢個位好好啊。」婷婷答。

因為睇黑板好清,同埋,有你?至少如果係其他人,我冇咁開心啩?

直到有同學執晒嘢行過嚟,我同婷婷先逼不得已揹埋書包出去睇。
就到就到
直到有同學執晒嘢行過嚟,我同婷婷先逼不得已揹埋書包出去睇。

我經過李sir,見到佢陰陰嘴笑咁向我打眼色。

婷婷快過我揾到位:「我移咗兩行——咦,我哋仲係好近喎,你坐我斜後咋!」

我望一望,都幾好吖呢個位!仲有好近。唯一不滿嘅係,婷婷隔籬係全班最靚仔嘅Chris,仲要係姓王,個個都笑佢要全部人幫佢寫信做功課(Chris Wong為英文試卷的常客,「You are Chris Wong……」);但整體都幾好吖,我回望李sir,用眼神向佢講多謝。

坐咗喺新位,我望住婷婷嘅右後腦、半邊臉,覺得好新奇,好少咁望佢。咁啱,佢向後右望,同我對視,笑一笑:「好近啊都係!」我點點頭。

好靚啊你呢個回眸一笑!

同時,Chris Wong都拍一拍婷婷膊頭,之後同佢講:「多多指教啦,新嘅隔籬位!」

婷婷都轉頭,笑住答:「好!」

我清楚見到婷婷對住Chris Wong嘅笑容,都係咁靚。

希望調咗位,我同婷婷都仲可以好似之前咁啦。

放學之後,我返到屋企,見到家姐掛緊機咁上堂,玩緊電話;我講:

「專心上堂啦。」

「好悶喎啲嘢,佢講到重點我就會mark低㗎啦。」

家姐上多半個鐘,然後落堂。

我就即刻入佢房問:「你有冇收過咩生日禮物,令你好難忘啊?」

「做咩?」家姐問。

「婷婷就生日,想知道佢點樣開心啲囉。」我答,問你實冇死啩?

家姐恍然大悟:「都估到㗎啦,如果唔係,無啦啦你點會關心我啊。我諗啊,handmade嘢囉,不過我只係收過女仔送嘅手作。」

我問:「譬如係咩?」

咁多handmade嘢,我點搞啊。

家姐一邊講,一邊揾吓佢收到嘅禮物:

「畫啦,親手畫㗎;相簿,喺隔籬寫吓字;手繩!朋友話用特別嘅織法嚟織;月曆囉……每格都自己畫。啊!都係女仔sweet,拍咩拖吖,對好姊妹好啲仲好啦……」

家姐如數家珍,數數吓又喺度吟吟沉沉。

我問:「咁有冇唔係handmade㗎?」

家姐慢慢咁諗:「都有嘅,我之前話想要某啲筆好靚好特別,即刻收到一枝銀色墨嘅靚毛筆!總之就係我無意中講過,但人哋又記得嗰啲。唔使大份㗎,心意都好令人感動。婷婷都唔係物質嘅女仔,好易感動啫,花啲心機啦。」

講真,我就好難好似家姐啲女仔friend咁,整得啲嘢咁得意咁有心思,畫畫、整嘢,癲啊!我做唔到。

「心機——」我重複又重複咁諗。

家姐打斷我嘅沉思:「仲有一個月啊,下個月24號先到,慢慢諗啦。」

「哇,你又記得咁清楚。」記性咁好?

「衰仔,我後佢一日生日咋,當然記得。」家姐輕輕敲咗我個頭一吓。

「係喎,你聖誕節生日喎,我唔記得咗添。」

真嘅,家姐12月25號生日,而我完全忘記;我只記得喺平安夜生日嘅婷婷。其實家姐同婷婷都幾有緣啊!兩個都係冬天嘅天使——嘔!得婷婷係!

「本來就對你冇期望!」家姐繼續講:「慢慢諗吓啦,呢個月繼續追吓婷婷,同佢熟啲先啦。」

「OK,我諗諗佢。」我入返自己房。

慢慢,我好似諗到一樣嘢,不過真係唔知婷婷肯唔肯同我玩,諗多啲細節再問吓家姐先。

「喂!你問清楚婷婷會唔會畀你陪佢過先啦!」家姐隔住房嗌。

「遲啲問!」我都大聲答佢。

「有心機啲啊!搞得喊佢你就得米㗎啦!」家姐又嗌。

「咁殘忍?」我笑,咩料啊?

「係!感動嗰隻,佢就會睜開水汪汪嘅大眼睛,然後你就成功抱得美人歸。」家姐隔兩秒,又講:「呢個用增加多啲好感先啦,女係慢慢追㗎嘛。」

「得!」

好,咁我一定要諗一份好嘅禮物送畀婷婷!
李sir唔識做啦 梗係俾佢地坐前後位感受那些年啦
下次加更係350正皮
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
Penana:https://m.penana.com/user/73839
多謝你哋
另外《相愛十年》實體書而家發售,
有興趣可以dm我或者上penana買!
新故留名
距離舊故都隔咗半個月㗎
半個月都應該叫做一排(?
俊婷組合好pure呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞