《家姐話,幫我追女仔》

1001 回覆
561 Like 17 Dislike
楊文俊
Yo樓主啲故一個接一個
Long time no seebtw皮已正
玩join school function 玩完咪完咗囉
未追晒,不過樓主今次個故好fun 好輕鬆,幾中意尼種可以一路笑住睇落去既感覺,同埋故事情節都好好
「我真係唔想拍拖啊,唔想再進入一段關係住。但如果我想,一定係同你一齊、只係會同你一齊,好冇?」
呢段說話我聽過exact7ly一模一樣
Dklm
好pure好true
知俊
或者,其實鍾意一個人,就算只係人哋不經意咁連住讀我同佢個名,都係一種幸福感,非常簡單、容易滿足。

但係呢,有日我返到學,就見到婷婷伏咗喺枱上面;我篤一篤佢嘅頭頂,佢就抬起頭,好勉強咁向我微笑,輕輕咁皺眉,但下一秒又繼續扒喺枱。

「做咩啊你?」

我嚇一嚇,冇事吖嘛?婷婷每日都係好精神咁返學㗎,無論佢温到幾夜,第二朝都係會精精靈靈咁返學;至少,呢大概一個月,我都冇見過婷婷咁嘅樣。

我坐低,喺佢隔籬嘅角度望佢:「你好唔妥咁喎,做咩呀?」

婷婷微微咁坐返直,向我搖搖頭;我打量佢塊臉——唔係吖,冇紅冇喊啊,應該唔係心情唔好喎。

我嘗試𠱁吓佢,就遞咗包檸檬茶畀婷婷:「早晨!」

「我唔飲啦,唔好意思。」婷婷有啲唔好意思咁講,又推返畀我。

「吓,點解嘅?」我愕然。

死火,婷婷習唔習慣我買畀佢飲檸檬茶,我就唔知;但我就已經慣咗睇佢飲落肚——但而家,佢竟然話唔飲?世界末日呀係咪?第三次世界大戰要進來了?

「因為……凍呀。」婷婷望我一眼,又迴避我。

「你都飲慣㗎啦。」我不解,而家先話凍?你之前飲得好滋味㗎喎。

「唔嚟呀,」婷婷摸一摸個肚,再周圍望,確保冇人聽到我哋嘅對話,然後喺我耳邊細細聲講一句:「我今日……M到。」

講完,佢又擺返正個身,係咁皺眉頭,輕輕咁㩒住個肚。

「哦——」我呆。

咁我又冇弱智到大大聲講:「吓?你M到?」嚟月經啫,家姐都係咁㗎啦,仲要啲血好難沖得完全乾淨㗎嘛——一講就諗起,嘔心。家姐嚟月經嘅時候,都係成個人縮埋一舊,好似已經唔識郁咁,口噏噏:「好痛呀頂!」

「係咪好痛?」我問,真係第一次見婷婷咁。

「係呀,講唔出實際邊度,但周身唔聚財囉……」婷婷越講越細聲。

「你平時都會嘅咩?」我唔覺啊?

「呢排,可能飲得凍嘢多添。我冇咩M痛嘅經驗。」婷婷一邊講,一邊望住我包檸檬茶傻笑。

OK,我明晒。唔怪得啦;佢應該係行到嚟學校,就越嚟越痛,慢慢發作嘅。

之後,婷婷都有好似平時咁做數嘅,不過就係伏喺度,側住面咁做囉。

「喂喂,你休息吓啦。」我忍唔住講。

「掌握一分一秒!」婷婷軟綿綿咁講。

佢個樣越嚟越冇血色;我話:

「伸一伸手畀我。」

婷婷冇問啲咩,就遞咗隻手過嚟;我用手背去掂佢嘅手心:

「咁凍嘅你隻手?你個人係咪都係?」

「係,風扇同冷氣太勁啦……」

我即刻出去較細啲風扇;不過冷氣就唔熄得嘅,所以,返埋位之後,我就除咗自己件冷衫畀佢,等佢披住對腳——我見家姐每次嚟M都會用被包住自己,可能唔想下身太凍?

婷婷見到我遞件衫畀佢:「唔使啦,我OK㗎!」

啱啱,喺我講完凍,阿俊即刻出去熄風扇,嗰吓,又幾Warm;而家,佢仲畀件衫我——其實,佢都幾體貼、幾識照顧人吖。

「你凍就笠住啦。」

「好啦。」

第一次覺得,阿俊好——Man。

而我,即刻攞電話出嚟,擺喺櫃桶㩒住喺WhatsApp家姐:

「婷婷M痛,我應該點?」

「佢痛,關你咩事?」家姐又覆得幾快喎。

「痛在佢身,我都覺得痛㗎。」我再send:「咁見到佢咁都唔忍心㗎嘛。」

「攞啲藥畀佢食。」

「邊度有?」

「MI囉,你去偷兩粒止痛藥。Lunch買啲甜嘢畀佢食吓,唔好凍嘅。」家姐答。

搞錯呀呢個細佬,我每次痛到死死吓都唔理我,但就肯為女神問呢啲嘢。幾時先有人會咁關心我?

楊家子女竟然要淪落到偷藥?為咗婷婷,我就冇問題嘅。

結果,李sir點完名之後,我就話我有啲唔舒服,想落MI。七情上面㗎我,話頭暈,腳步浮浮,有少少想嘔,想坐一陣先上嚟專心上堂。

李sir都冇講啲咩,就咁叫男班長帶我落去;我簽咗名之後,就開始好頹咁嘅樣坐喺MI啲櫈,再同男班長講拜拜。

等佢走咗之後,我就開始摷啲藥箱。

膠布、黃藥水、繃帶……揾到啦,止痛藥。

「係咪咩止痛藥都得㗎?」我影咗張藥盒相畀家姐睇。

「呢隻OK,叫阿婷食一粒就得,如果佢冇食開。」家姐隔咗一分鐘,回覆。

衰仔,又真係去咗MI喎,行動力咁高。嘖嘖,為女就咁得,竟然突然覺得細佬幾好仔添。

任務完成!

咁呢,我再扮吓嘢坐多十幾分鐘、㩒吓電話——咁就走咗一堂,爽;臨走之前,再兩粒藥包喺紙巾度——乾淨㗎,冇用過,然後再上返課室啦。

李sir都完咗第一堂,經過校務處,見到我喺隔籬嘅醫務室出緊嚟,問我:

「好返啲啦?」

「係啊,精神返。」我面不改色咁答,我點睇都唔似病啦其實。

「奇奇怪怪咁。」李sir冇再深究,只係叫我乖乖哋聽書。

聽書?可以。婷婷好啲先啦。我上返去,遞咗啲藥畀婷婷:

「止痛藥嚟,而家食一粒,等間食完飯再食多粒。」

婷婷驚訝:「唔係你唔舒服咩?」

我否認:「唔係呀,我落去攞藥咋。知你實唔想錯過啲堂,點都唔會休息㗎啦,食吓藥頂住先,我家姐話OK㗎。」

「哇……」婷婷一時之間停頓咗,唔知佢做咩。

你竟然對我咁好。

「快啲食啦,等多陣就冇咁唔舒服㗎啦。」

我望住婷婷吞咗一粒,再將剩低嗰粒擺喺書包啲細格度。

「多謝你啊。」

婷婷柔和咁講,佢好似精神咗、又開心咗咁,唔通啲藥咁快見效?

可能心理作用,又或者,由你遞粒藥畀我嗰吓開始,我就開始舒服返啲——點解呢?

我冇忘記家姐叫我買啲甜嘢畀婷婷嘅。

咁學校附近就有間舊式糖水舖,我就要咗一碗熱嘅,帶走。

-
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
好sweet
好懷念中學雞追女仔拍拖呢啲題材
lm
好sweet
點解知婷婷M到之後可以咁細心架
好sweet懷念中學拍拖日子

會唔會家姐俾人呃完之後決定要玩返其他人男人以後改名做tanya周圍收兵
羨慕男主
呢章好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞