買電視機換電視機集中討論區 (19) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
差0.3cm好少啫唔覺眼既
定係你前面有野頂住?
有張油壓床會升高 超過10cm有機會撞到
其實dts x好少有用
blu ray機直插sound bar咪得, 如果係ps5當4k blu ray機咪直吉sound bar, 到要玩120fps game先插番落電視(反正都唔會多game行到)
諗住買55" 9500H, 但又見p 記最近出左900H又平3千

想請教下除左日/馬製外有咩大分別?
咁少左樣就覺得戇鳩
書到用時方恨少

都可以 但插嚟插去好麻煩
所以搵唔到解決方案我都會買多部android tv box 算
張現金卷有冇得即場用返??
定要等下次
PS4駁hdmi到soundbar??
唔係駁電視架?
我驚第日買左電視又買soundbar插錯線
55' 8000蚊樓下 有咩選擇
睇model
因為有tv 得1~2個port 開增強格式先support 4k 60hz
其中一個port 通常係ARC/eARC 個port
假如你隻soundbar 係有2個input,即係多佐1個input 出4k60hz

利申:用緊49X9000G
想問Q95t
佢寫明pot4插遊戲機
Port3插earc (即係soundbar?)
咁我係照跟就可以?
sonos ARC 得1個HDMI port 連返TV eARC
冇額外hdmi input port
所以最後冇等 sonos ARC
eARC可以食得哂所有format,音效冇問題
pot4插遊戲機,你睇下有冇增強mode 要開
利申我都用緊X9000G,巴打有無update最新個firmware v6.6575?

如果up咗,有無咩大問題同埋改善?
我熄佐detect update

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/televisions-projectors/downloads/00016875

對我有影響應該得
推出 Google Assistant 粵語辨識功能

今晚update先(保養期內唔怕死)
見用緊無問題唔敢up呀
巴打等你報告
ps4正常唔駛駁sound bar, 因為打機setting可以較出dolby或dts
播blu-ray而個隻碟又得dts格式, 而咁啱有部奇怪電視唔支援dts passthrough先要直插sound bar
同埋留意有部分soundbar, 通常平個d, 係無hdmi in
而家打機啲遊戲 出到Dolby atmos ??
佢用緊舊機所以有部分hdmi得1.4, 部分2.0
而家新機應該全部最少都2.0, 最好有其中一兩個係2.1
Xbox有, ps5無講過game會支援atmos
So sad
打機通常LPCM
正常黎講 LPCM >DTS>Dolby
我可能熄佐detect update
未PUSH到我部機冇得上網更新
要經USB UPDATE
update完冇乜分別
仲以為個UI會爽番啲,一路都覺得唔夠順
我本身熄哂自動play preview,冇用既穩藏
要順D,平時用完APPS要係咁back到電視/home 先close到apps
Netflix 要右下角exit apps
上次師父黎整soundbar時教我
又試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞