買電視機換電視機集中討論區 (19) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
以下Content Credit to 阿賴耶識(識田) 巴打

小弟乃新手 如有錯漏請求賜正

因忙碌, 個置頂冇大改動。今次有啲嘢想係度補充返。方便啲冇追開post嘅巴打睇返, 而且我地又唔使重複會答
1. 所有型號不能盡錄, 例如好多。如果睇完下面嘅spec簡介, 都認為唔夠, 又或者唔明白某啲字眼(例如 DV, local dimming),可上Rtings睇睇(下面有link),如有需要比較,可以睇埋佢個’Side-by-Side Comparison’。如果有啲牌子(9e.g. P記) rtings係冇嘅,可上youtube睇評測(e.g. HDTV test)/ google下
2. 2019機海中,sony at least要買x8500g,x8500g以下嘅機,性能較差,對比其他牌子性價比唔高。另外,有啲機係孤兒仔(冇os upgrade)
3. ***機: 49吋或以下都係閹割機,閹割panel->50hz
4. 40吋差唔多零選擇, 40gx700係ok

可參考嘅網站:
https://www.rtings.com/tv
HDR10 vs HDR10+ vs DV:
https://www.rtings.com/tv/learn/hdr10-vs-dolby-vision
Local dimming on TVs Direct-lit, edge-lit, full-array :
https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/local-dimming
Side-by-Side Comparison:
Google serach : ’ xx型號 vs xx 型號’ , 如果Rtings有, 第一個結果就係

2019機:
43” 4K (入門級)
Sony 43x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming
孤兒仔(冇os upgrade)

P記43gx800h : 50hz ips edge led背光 有local dimming, Dolby Vsion(DV), hdr10+
P記43gx600h : 50hz ips edge led背光 冇 local dimming

***ru7080/7100: 50hz va 冇local dimming 有hdr10+

49“ 4K(入門)
Sony 49 x8500G: 100hz ips edge led 背光 冇local dimming
孤兒仔(冇os upgrade)

*** ru7100:同43”一樣

P記gx800h : 同43“一樣

49”(中高階)
Sony 49x9000G va 有local dimming full array DV
孤兒仔(冇os upgrade)兼舊機,其實係x9000f嚟

P記gx880 ips edge led有 local dimming DV

55” 或以上(中/高階)LCD:
Sony X8500G同43“/49”分別係多咗DV同 Dolby Atom, 非孤兒仔, 有airplay2
Sony x9500G :升級版9000G 有晒佢所有feature 處理器再提升 ,有earc

P記gx880 :同49”一樣
***55q70R: 100hz va 表現同x9500G相若 ,冇DV,但有HDR10+
***55q80R: 100hz va q70R升級版 ,冇DV,但有HDR10+

65”或以上 (高階)LCD:
***Q90R Q80R升級版,可以媲美OLED嘅LCD

55” 或以上 oled:
目前所有oled tv 都係用lg 100 hz oled panel,分別係用左咩技術去改良同埋比左咩配套

Sony A9F/A9G:有dv有earc, 有airplay2 ,有hdr dynamic tone mapping,color volume比其它oled稍微好,但係亮度稍低

Sony A8G : 有dv,但只有2個port 可以full bandwidth hdmi 2.0
孤兒仔(冇os upgrade)兼舊機,其實就係2018嘅A8f同2017嘅A1

P記GZ2000:有dv同hdr10+,有hdr dynamic tone mapping,custom pro panel,亮度會比其它oled高
P記GZ1500: 配套同功能上同GZ2000差唔多,差別在於個音響step down
P記GZ1000:配套同功能上同GZ1500差唔多,只係影像處理器同音響再step down

LG E9/C9:有dv有earc,有airplay 2,4個port 都係hdmi 2.1,有g sync update,有dynamic tone mapping

LG B9:配套同功能上同c9大致相同,只係影像處理器step down

2020機(待續):
部分已有Rtings評測, 可以望望
中左1001
想問下 sony 8500G 同8500H 有咩分別
點解日版有 Dolby Vision,同埋有EARC
香港好似無
h2019型號,停產
g2020型號
正常spec分別不大
等睇40HX700H包膠
唔係H係2020咩??
下年啲人話出X95I 嘅
佢寫錯左
F = 2018
G = 2019
H = 2020
I = 2021 (正路係)
係喎, 岩岩上官網睇H 2020 出,
望真D 有齊Dolby Vision 同埋EARC
咁係咪應該H 好過G呢
不過錢又貴D
有新買新啦,同埋G應該都無晒貨
想問HX900啱唔啱打機?
你想買幾多吋既X8500?
>55就睇下仲有冇G
<55就唔使諗一定係H

43 49X8500G係上年出黎撚狗既

利申 已被撚
43...有再細D就仲好, 放唔落咁大
做香港人真係好慘

其實我睇日本SONY個網43x8500G 個SPEC 都有齊DV, EARC
係香港唔知點解無
同埋我見到8500H 無左Super bit mapping™ HDR
我想問係咩黎
43 - 50" 預算5-6K 想掛牆有咩揀同應該係邊買呢?
真心問 TCL C715 QLED 好唔好?
Budget 非常有限 不喜勿屌
我估係打漏左掛
唔好再深究部43X8500G喇
買X8000H都好過佢,除左冇100hz panel之外
但睇波加打機 會唔會爭好遠
睇波就無辦法,一定係100hz 行先
pan記電視input lag表現好似唔錯
電視唔好買二手喇,萬一有壞拎去整又跌一千幾百
新手認真爬左幾日文求建議
罪大49吋4個選擇

1.8500g 平但冇local dimming(d巴打講呢樣好重要)
2.8500h 同上 但有dv da (搭單問埋同8500g仲有冇咩明顯分別?)
3.9000g 有local dimming但冇upgrade,冇da
4.9500h 齊晒 但out哂budget (係窮呀屌)

另外49吋掛唔掛到牆?舊野係咪要另外買?有冇索尼原裝?
想問咩叫「港外版」 同普通水貨有乜分別?
同等
有咩國家要用XX版去避免人聯想到啲衰野, 自己諗下

見唔見日本入口,歐美入口既要叫XX版
巴打們好 買電視 可以搵我
盡量計平啲比你地
生意難做 歡迎格價
61394496 歡迎問價
https://lih.kg/qzJnvsX

//唔只os, 聲都好差,又細又拆。local dimming 得淡笑

如果又要加sound bar, Apple TV,點解唔直接買好d,想平既,又大把alternative

利申:睇完呢度,中伏買咗hx900,有得再揀過,一定唔簡p記。//

//user interface 做得差係事實,轉台設定按鈕反應仲慢過tcl 我部用咗10年嘅Sony 無唔會咁喇。
//

建議自己去門巿看看實物, 聽下聲, 轉下台.......我保持中立, 因為我只係見個色水OK, 其他野冇試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞